Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
poslední 3 roky se podivuji nad cenou semen rajčat. Sáček za 40-60kč (v tom lepší případě) a uvnitř 6-12 semen. Klíčivost je super, ale minimálně třetina rostlinek jde stejně pryč a zdá se mi divné kupovat 1 semínko za 10kč...
Takže si necháváme vlastní semena rajčat, což z F1 není zrovna šťastné, ale máme celkem štěstí. Špatné je tak jedno max dvě z patnácti.
Můžete doporučit, jaká koupit semena rajčat (ne F1), aby si je šlo nechávat semena bez obav?
Díky
PS: cena sáčku semínek je v pořádku, ale počet semen v něm mi přijde zoufalý
Já nekupuju semena rajčat, paprik ani okurek nakládaček již několik let, všechny získávám samosběrem a výsledek je vynikající. dokonce z paprik kupovaných v obchodě, krásně zralých vydloubám a usuším semínka a mám pak z nich nádherné masité papriky (ve skleníku). Stejně tak z kapie červené, žluté, oranžové koupené před lety jako mix barev v Lidlu - už roky sklízím tyto tři barvy. Kdysi jsem koupil semena kapie Palermo, ale jen jednou... už roky mám svoje ze semínek, pořád stejné, až 25 cm dlouhé..
Rajčat jsem letos ze semen vypěstoval asi 150 sazenic a rozdal v široké rodině i sousedům. Všechny měly výbornou klíčivost a drží původní tvar, barvu i chuť (Spencer, Šejk, Vilma, Tamino, Tipo, Tornádo, červenočerné, tygří žíhaně, žluté hruštičky, Sweet rybízové, pálivé zvonečkové i různé ostré rohy...). Až letos poprvé pozoruji, že se mi na záhoně asi opylením (Mendel?) zkřížily dvě odrůdy navzájem, takže mám vedle žlutých také červené hruštičky a vedle červených také žluté Spencery, což jsem nesel. Ale jinak dobré, už vybírám zralé plody na příští výsev.
Stejně tak jednu přerostlou okurku nakládačku (původně (Regina F1) vyloupám na semeno, stejně tak cukety zelenou, žíhanou a žlutou, i hokkaido mám z vlastních semen a také physalis. - Však kdo by to kupoval, taková drahota! Sbírám semena odkvetlých květin (afrikány, rudbekie, kolotočník, černuchu, cynii, slézovou růži všech barev, orlíčky, rezedu a mnoho dalších drobných semínek do skalky. Taky kopr, fenykl a cibuli mám ze svých semen a česnek Karel IV. sázím ze svých stroužků Jaká semínka kupujeme? Hlávkový salát, ředkvičku, mrkev, rukolu, kedlubny, nic moc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.