Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Živý plot, údržba z druhé strany

Od: jouza* odpovědí: 9 změna:

prosím o radu soused si udělal živý plot z tújí a udržuje si jej na vlastní straně.Když jsem ho upozornil na ůdržbu tak mi řekl ,že plot je společnýa na mé straně ho mám udržovat já.Já mám již tři ploty vlastní ploty po pravé ruce které jsem platil

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

9x

"Si udělal plot z tůjí" = tůje jsou jeho. Nesmí obtěžovat větvema rostoucíma k tobě, tj. můžeš ho vyzvat ať si je jde ostříhat (dát přiměřený termín), jinak si najmeš zahradníka a náklady budeš vymáhat.

Tvoje údržba by byla jen tvoje dobrá vůle, v rámci sousedských vztahů bych s tim neměl problém, ale ne tak že si bude rozkazovat co za něj kdo má dělat, tim ti jen s. na hlavu že je nějaký tvůj šéf. Tak to prrr takhle ne.

28.07.22 14:38
Tak, tak.
jd

@hejkal tak tak jak ,,, A kde v zakone vidis ze naklady muzes vymahat?

re4zon
Samozrejme ze nemuzes. Jedine v pripade, kdy by to bylo nejake rizikove rezani ve vyskach. Ovsem jestli je takovy vul, ze to dal na hranici, tak mu to po pisemne vyzve "setrne" muzes ucvakat presne na hranici, tedy mozna az u kmene ;)

hodnocení

5x
Nový Občanský zákoník, par.1017
(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.

(2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije, je-li na sousedním pozemku les nebo sad, tvoří-li stromy rozhradu nebo jedná-li se o strom zvlášť chráněný podle jiného právního předpisu.
Omezení vlastnického práva
§ 1013
(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.
§ 1016
(1) Plody spadlé ze stromů a keřů na sousední pozemek náleží vlastníkovi sousedního pozemku. To neplatí, je-li sousední pozemek veřejným statkem.
(2) Neučiní-li to vlastník v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá.
(3) Části jiných rostlin přesahující na sousední pozemek může soused odstranit šetrným způsobem bez dalších omezení.

jd
hodnocení

1x

Pravidlo prave ruky co se tyka plotu uz davno neplati. Bohuzel.

Souseda pozadej, spise tedy vyzvi, at si jde vetve presahujici k tome orezat do data xy nebo ze vezmes motorovku a orezes mu to neodborne a jeste mu to znicis...

re4zon
hodnocení

0x
A otazka je jaka? Co mate po jake ruce nema vliv vubec na nic.

meta
hodnocení

0x
Jo túje..soused to napral 40 cm od našeho plotu když sem ho upozornil ať to dá alespoň 100-150cm aby se to dalo udržovat, se nas*ral, samozřejmě že to tam nechal, po 5 letech už to začíná prolézat plotem.
re4zon
Tak ho vyzvi k orezani. Kdyz to neudela, proste to za plotem ucvakni. Ze tam nahodou vleze nejaky vandal a pahyly pretre herbicidem uz neni tvuj problem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]