Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zvláštní chuť malin / jak otrhávat

Od: herd® odpovědí: 2 změna:
avatar herd
Ze stejného keře malin (víc jak 2letý) sklízím maliny. Ale tak 20% utrhnutých plodů z nich má jinačí chuť, takovou zdřevnatělou, méně sladkou. Možná jsou mírně tužší. Navenek se to nijak nepozná, konzistence je taky stejná. Samozřejmě bílý vnitřek odebírám (mimochodem taky není chuťově špatný. Jak se to anatomicky nazývá? Něco jako placenta,jádro,jádřinec. Dost to připomíná bílou hmotu v pomerančích ).
Co by to mohlo být? Nějaká přezrálost?
A druhý dotaz: je šetrnější a má smysl u těchto plodů (maliny, jahody, rybíz) trhat až dál? Tedy uštípnout až za stopku místo toho jen odebrat plod z konce(bílý kužel u malin, stopka s lístečky u jahod, prádzný trs 10až20 kuliček u rybízu).
Je to možná mýtus. Říká se, že když se tam ta část nechá, tak ta rostlina zbytečně "posílá výživu" do prádzné štopky i když tam už není plod.

 

 

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

4x
Maliny mám chuťově stejné, tak odpověď neznám.
Platí ale určité pravidlo, které jsem musela vysledovat, malina dokáže pouštět trny a nechat je v kůži. Dělá to ale jen suchá část rostliny. Nikdy bych ji tedy nestříhala se stopkou, stopka by usychala. Se stopkou nikdy není ani v prodejně. Takže je ideální plody trhat tak, jak je najdete v prodejně. Tak vydrží i do dalšího dne. Jahoda se stopkou, myje se se stopkou, zraněný plod by pouštěl šťávu a totéž u rybízu. U rybízu se stopce říká střapec. Ale tak byste se domluvil jen se zahrádkářem. Tak názvy nejsou důležité. Před zmražením nebo úpravou se stopka odstraní, a zraněný plod se hned zpracuje. U jahody stačí odstranit jen zelené části stopky s lístky u plodu. Je škoda odstranit víc. Trhání hrozínku rybízu se stopkou je podle mne jen mýtus, prázdná stopka na keři okamžitě začíná vadnout. Samotné kuličky rybízu trhají ptáci a nemám vůbec pocit, že by keři trhání samotných kuliček nějak vadilo. Jde jen o vzhled keře. Plodnost příští rok se rozdílem česání nezmění.

 

hodnocení

0x

Proč mají Vaše maliny divnou chuť, to nevím, ale co vím je to, že maliny se určitě nesklízí tak, že se odstřihnou i se stonkem. A ono je to vlastně i nemožné, protože zralá malina sama sklouzne do dlaně a při neopatrném sběru napadají i na zem. Myslím si, že z toho děláte zbytečně "vědu", prostě maliny seberte a snězte. Rybíz se sklízí tak, že se odtrhají celé "střapce" rybízu, a jahody s malým kouskem stopky. Moc to řešíte.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]