Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu. Rajčata odrůdy Tornádo pěstované ve skleníku napadla nějaká choroba. Listy se kroutí a objevily se na nich světlé skvrny. Plody zatím vypadají v pořádku. Nebudu to víc popisovat, přikládám foto. Skleník je ve 440 metrů nadmořské výšky, na jaře vyhnojený, na noc zavíraný (rády tam řádí cizí kočky, ale má automatické větrání) a brzy ráno na celý den otevřený, tudíž je větraný. Byl aplikován postřik na savé a žravé škůdce i přesto, že viditelně ani pod lupou nebylo nic nenalezeno. Bez efektu. Máte někdo zkušenost a víte o co jde a jak s tím naložit? Nejedná se o má rajčata, nás tady v nížině se to zaplať pánbůh netýká, my máme rajčata na záhoně a ne ve skleníku. Byla jsem však požádána o radu a ráda bych vaše názory předala pěstiteli... Děkuji za reakce.
Já také hledala a dočetla se, že prý se kroutí také proto, že jim chybí voda, nebo že jí zase mají až moc. Tak aby se v tom čert vyznal, když si ty důvody vzájemně totálně odporují, tak jak si má z toho člověk správně vybrat. Já mám listy silné a zdravé a také se mírně kroutí. Na začátku to ale byly svilušky, postříkala jsem, listy se asi po třech dnech narovnaly a už se nekroutily, ale teď to začalao nanovo. Teď už to sviluška nebude, tak jsem před chvílí pořádně zalila ke kořenům, mám u každé sazenice zakopané petky, takže zalévám opravdu ke kořenům a nikam jinam. No a zítra ráno uvidím, jestli se listy rozvinuly. Ono je touto dobou opravdu šílené vedro, takže voda se z listů asi rychle odpařuje a listy se v sebeobraně svinou, aby na ně to slunce tak nemohlo. Já mám rajčata sice venku, ale tohle může být důvod i v tom skleníku, že se rychleji odpařuje voda v takových vedrech.
Děkuji za reakci. Zřejmě je to normální, že v těch vedrech, které tady letos panují po celé republice, se rostliny snaží chránit se aby přežily. U nás (194 m.n.m.) už to dělají rajčata taky, jen ty skvrny na listech naštěstí nemáme. Zatím. Třeba to ještě přijde... Ale hlavně že plody vypadají (a chutnají) normálně. Hodně radostí ze zahrady, práce na ni a jejich plodů přeje Zmatenka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.