Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fazolové lusky, jaká odrůda

Od: conconi® odpovědí: 11 změna:

Prosím poraďte, když bych chtěla sklízet fazolové lusky, co mám zasít. Vím, že ta otázka vypadá pitomě, ale fazolí je hromada druhů...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Zdravím. , Můžete zkusit fazol zahradní , keříčkový . Fazolové lusky jsou nejlepší vařené , mražené a nebo zavařené . Dle mého názoru ale můžete sklízet skoro všechny lusky .
Mario

hodnocení

3x

Dávám fazol pravidelně,letos jsem sela fazol obecný keříčkový HawaII ,dávám do hnízd po 3 a mám ho docela dost. Je mnoho odrůd, čtu popisy.

Jen dodám, že vybírám odrůdu bez vláken, je to např. Delinel , Filetty atd. Pnoucí odrůdy jsou vhodné pro postupnou sklizeň, keříčkové odrůdy jsou určeny k jednorázovému sběru. Určitě semena vyberete.
hodnocení

Děkuji za odpověď, chtěla bych zasít ty dlouhé, zelené, co je stačí lehce orestovat na pánvi.

novak1*
hodnocení

0x

To musí být fazole na lusky , žluté lusky jsou na obrázku. Zelené lusky se nejí. V prodejne budou vědet.

To zas není docela pravda, spíš bych řekla,že naopak. Zelené lusky jsou různé odrůdy,některé jsou spíš na zavařování, některé se mohou jíst syrové,používají se jako příloha,do omáček atd. Semena kupuji na internetu,kde si přečtu popisy a podle toho se rozhodnu.

liska5

Zelené fazolky miluju. Vařím s bobkovým listem v osolené vodě a pak si je ochutím kysanou smetanou, citronem a pepřem.. Ale syrové zelené fazolky nejím, kvůli šťavelanům /oxaláty/. Proto se o nich říká, že jsou jedovaté. Určitě je povařit lidem, co trpí na ledvinové kameny. Kdo má něco s ledvinama, tak raději fazolky omezeně.

okopírováno z wikipedie :

Léčivé účinky[ editovat| editovat zdroj]

Plody obsahují vápník, železo, draslík, vitamíny skupiny B, vitamín PP a provitamín A. Obsahují též glukokinin, která pomáhá snižovat obsah glukózy v krvi, proto jsou fazolky velmi vhodné pro diabetiky.

O šťavelanech jsem nikde nic nenašla, kde jste to četla? Jím fazole ráda.

liska5

O nevhodnosti syrových mi říkali doma od mládí. Teď jsem koukla a je to i na netu.

V čajové směsi pro diabetiky jsou sušené lusky bez fazolek - semen.

Také slyším poprvé, že by byly fazolové lusky nebezpečné, nebo dokonce jedovaté. Tohle co liška píše, platí pro fazole, které jsou určeny na semena. Tak ty se nemají jíst jako fazolové lusky, a nemají se jíst čerstvá semena z nich. Třeba bílé fazolky a vlastně všechny druhy luštěnin, které jsou určeny na sušení semen. Tam hrozí zdravotní problémy. Ale to úplně jiný druh fazolek. A u nás ani v dobách dřívějších zelené fazolky o kterých tady mluvíme, nebyly k dostání. Tady se tyto druhy nepěstovaly. Tyto fazolky sem přišly až po revoluci, nebo je měli lidé, kterým je přivezl někdo z ciziny. Takže jestli lišce tohle říkali už její rodiče, tak mluvili o úplně jiném druhu fazolí.

hodnocení

0x

Tak to si kupte tyto, ale pozor, už dvakrát se mi stalo a letos znova, že bohužel nejsou uvnitř ta semena, které platíte. Letos mám polovinu úrody žlutých fazolek, které nikdy nekupuji, jelikož je nemám moc ráda. V České republice už se nedá věřit ani těm semenů. Nejen že jsou čím dál dražší a je jich v pytláku čím dál menší množství, ale ještě ke všemu podvádí, nebo to balí šlendriánsky. Je to ostuda a je to smutné. A pak tady vyřvávají, nakupujte hezky česky. A když to člověk teda koupí, tak je to sázka do loterie.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]