Nejste přihlášen/a.
Milí rádci, chtěla bych a prosím vás o radu, co s houbičkami v květináči s orchidejí. Mám několik exemplářů orchidejí, přesazovány byly vloni všechny ve stejnou dobu do stejného substrátu, zalévané a hnojené také stejně, ale jen v jednom květináči mi vyrostly nějaké drobné houbičky. Nechápu, jak je to možné, nevím co jsou zač, jetli to rostlinám škodí nebo ne a co s tím...Navíc orchidej nasadila na kvetení, nechtěla bych jí nějakým zásahem ublížit. Víte, poradíte? Děkuji předem.
Zdravím. Každopádně máte substrát ve špatném stavu = rozpadá se a tlí či přímo hnije z přemíry vlhkosti. Tento stav je ale dlouhodobý, protože kmínek vaší orchideje je nad zemí velmi zúžený a nad zúžením rostou nové kořeny, zatímco kořeny pod zúžením odumírají. Z toho vyplývá, že kytka se snaží se z tohoto květníku přestěhovat pryč. Nedokážu poznat, jaký je obal na květník, ale nevypadá, jako průsvitný. Nedostatek světla (na kořeny a substrát) a nedostatečně vyschlý substrát mezi zálivkami urychluje rozpad substrátu a odumírání kořenů. Zároveň jsou tyto podmínky, spolu s teplem, ideální pro růst hub a plísní. Nyní můžete udělat jedinou věc => vysypat všechno z květníku, dobře omýt kořeny, ty špatné u kmínku odstříhat + zasypat rány mletou skořicí a celou kytku nechat 24 hodin osychat (stát v samotném obalu). Udělat si růžový roztok hypermanganu (je to dezinfekce a hubí houby a plísně) a po oschnutí do něj ponořit kytku i s 2 spodními listy, a nechat tak hodinu nasávat. Pak vysadit do nového nepoužitého květníku a do nového substrátu, který bych upekla v troubě 5-10 minut tak při 125°C. Po přesazení (všechny ty nové kořeny, co jsou nyní vidět, taky do země) tak 3 týdny se zálivkou velmi opatrně. Pokud se nebude kytce dobře dařit a budou jí uvadat listy, odstraňte květní stvol. Pokud máte stejný substrát i v dalších květnících, udělejte tak 2 namočení (předpokládám, že kytky nezaléváte, ale namáčíte) taky do roztoku hypermanganu. A nezapomeňte nechat dobře vysychat mezi zálivkami. Ida
Zmatenka, nemáte zač... Ida
Moc děkuji za vaše rady. Netušila jsem, že to může být z těch důvodů, které jste popsala. Květináče mám průsvitné, určené přímo na orchideje a obaly na květináče jsou také průsvitné. Takže udělám všechno tak, jak mi radíte, naštěstí nový substrát i hypermangan mám doma. S tím zaléváním máte naprostou pravdu. Kytky nezalévám, ale podle některých rad na internetu je ponořím cca 1x za 10 dní do vody. Na stěnách květináče se ale tvoří trochu zelené řasy, kterou při přesazování odstraím, květináč umyju a dávám nový substrát. Zasypávat rány skořicí je pro mě novinka, ale asi účinná. Uvidím, jestli celý ten zásah přežijí ty budoucí květy. Tak ještě jednou moc děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.