Nejste přihlášen/a.
postupem času objevuju jedlý plevel, rostliny normálně se vyskytující kdekoliv venku, a hlavně v zahradě. Za mě vede pampeliška, po tý nejčastějš skočím a slupnu jí na místě. Ptačinec nebo snad se říká i žabinec je taky skvělý ůlovek pro rychlou svačinku . Mladý listy lípy, ožeru až se stydím. Šrucha zelná je bezva ale zmizela mi a měla jsem jen tu s drobnýma lístečkama plazící se po zemi. A ted se mi v záhonech rozrostl petour, s háčkem na t
(neumím), a pes se ho cpal po plný hubě (začal jíst zelený až co to viděl u mě, a kdykoliv si sedně tak obžírá vše kolem dokola a užívá si to). Myslela jsem že petour je jedovatá rostlina, ale našla jsem že je jedlá, tak jsem se do něj pustila, a teda, doporučuju
,mladej se pro křehkost dá v poho sníst i s natí, má hodně štávy. a už ho nelikviduju ale nechávám, a že ho je...Máte nějaký tip na dobrej křehkej zahradní plevel?
houbičky mam taky ráda, jo to kdyby rostlo na zahradě...jim je syrový, hned v lese. A když rostou málo, klidně si pro sebe zavařím (s tymiánem) s červama.
Juraja, pb má pravdu, je to hřib "hořčák", který je nejedlý, protože je tak hořký, že je nepoživatelný. Tak to by mne zajímalo, jak Vy si tuto houbu připravujete, když je máte tak rád.
Motýle, jestli máš opravdu zájem, tak bioložka Mgr Ivana Paukertová se zabývá jedlými rostlinami.Tvrdí, že každá třetí se může jíst. Pořádá workshopy na téma: vaření s divokými rostlinami. Na jaro 2023 připravuje další takový - kousek od Brna. Cena myslím 2700,-. To tučné si zadej do vyhledávače.
moc děkuju, kouknu na to, ale nejsem na worshopy, spíš starý knihy, nebo info co kde najdu, potkám ale vše si ověřuju na víc místech, třeba mám orsej jarní za jedovatou, přesto nějaká novodobá autorka knihy doporučuje jí jako jedlou v malým množství. To mě ale uplně odradí od veškerých jejích info, protože plno lidí je na lécích na cokoliv a když si k tomu budou pozobávat třeba orsej (či jiný silný rostliny který nějak uvařej třeba do sekaný, přeženou množství lehce budou to brát jako zelená listová zelenina ale zadarmo), tak reakce se dostaví ani si ji s tím nemusej spojit. A požírám s přesvědčením, že nic se nesmí přehánět a rvát to do sebe že je to zdravá věc, ale utrhnu jednu a když mi sedne(šmakuje ) ten den, ten moment, tak si přežvykuju dosyta. (začla jsem s bylinama kdysy kuli těžký nemoci, ted už se udržuju při životě a chutná mi to, kam se hrabe zelenina)
Nám se rozrostla bršlice,až se odvážíme ji jíst ,tak ušetříme dost peněz ,protože je ,,nesmrtelná,, a roste všude možně.
Nám se rozrostla bršlice,až se odvážíme ji jíst ,tak ušetříme dost peněz
Jestli se teď stravujete kaviárem, tak potom ano. Ušetříte.
Náhodou ta bršlice je fajn.Když s mi chce, tak natrhám, listy dám morčatům a ty stonky nakrájím na malé kousky a chvilku povařím a pak je dávám do bramborového salátu, různých pomazánek, je to takové zvláštní a třeba v tom bram. salátu si toho někdo ani nevšimne.
Bršlici jsem nedavno trochu vyplela a ted jsou tam křehoučké mladé lístečky, prostě k nakousnutí. Ještě jsem to nezkusila, nemohu se rozhodnout, čím ji budu zapíjet.
maky nezapíjela bych to ničím aby mi nevznikla v trubkách jícha , ale na start klidně přikusovat jakejjkoliv chleba, nebo salám
, to pokud vás zelený lupení láká a nevíte jak začít. Já jsem si koupila i osivo roketa setá vychvalovaná, a nechutná mi to její lupení, sežrali topak nějaký hmyzáci v záhoně, dobrý byly jenom ty výhonky s květama, když už tam byly i semínka, to mi moc chutnalo a to jsem do sebe házela při průletu zahradou...jenomže pak jsem se jednou trochu zapovídala se sousedkou přes plot při tom pojídání, a otevřu tu dlan že tu další natrhanou várku s květama a se semínkama do sebe hodím a semínka mi začali utíkat do stran a běželi pryč...nebyly to semínka, byly to broučkové
ale moc dobrá tahle kombinace akorát vědomě na to nemám odvahu...Rostlinu si fakt nekolikrát prověřte na netu, různý její stadia růstu, že je to opravdu ta co si myslíte, některý jsou fakt lehce zaměnitelný, zvlášt ze začátku růstu, s podobnejma ale jedovatejma.
doporučte prosím odkaz na nějakej atlas jedlých rostlin, jedovatých rostlin v čr, mam třeba v zahradě ve velkým množství snad netýkavku a vypadá štavnatě . A roste sama, nic nepotřebuje, stejně jako ten petour. Nakrájela jsem nadrobno šnitlík, petour,žabinec ,pár lupení petrželky,co zahrada dala ,a do velký zavař.sklenice s malinko solí, že to budu mít až už venku toho moc nebude...no a už jsem zase na dně
jak je to dobrý, rozmačkam vařený brambory a nahrnu tam trochu ze sklenice a zvládnu to jíst celodenně celotýdenně...teplý i studený
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.