Myslím, že bobule zmodrají a že je to některý z muchovníků. Pak jsou plody nejen jedlé, ale dokonce zdraví prospěšné. Ale více si už jistě ověříte dalším vlastním hledáním a porovnáním s obrázky muchovníků.
Ano, muchovník, Amelanchier, neboli indiánská borůvka. To se jí a kuličky dozrávají ve střapci postupně. Tenhle je nějakej řídkej, dá se střihem upravit. Měla jsem více druhů keřů, některé bohatě plodily. V práci máme stromkové, kvůli dekorativním listům - k podzimu se vybarvují..
Také vidím nějaký muchovník. Mají svůj specifický tvar držení bobulek v hroznu. Své nestejnoměrné zrání, namodralé lístky. Vyfoťte si bubáka bobulky, protože i tím je bobulka oblišná od jiných keřů. Určitě se dá najít i tenhle detail k porovnání na netu.
motyl*
moc a moc zajímavý informace, kde by bylo takový čtení prosím? a třeba i odrůda rybízu by se dala takto určit?
sempra.vlosiny.sweb.cz/... Napsala jsem LOSINY SEMPRA RYBIZ, a ony se nabídky ukáží a jde pak najít jejich encyklopedie. Je to cenná česká stará šlechtitelská společnost, která rybíz v ideální kvalitě i zasílá. Některé starší rostlinky, hezky zapěstované, jsem si nechala poslat i ze zahradnictví kruh. Úžasný výběr ovoce měli i v zahradnictví Spomyšl. Zobrazují ale jen rostliny, které mají v prodeji, nebo budou mít, ne encyklopedie jako u Losin. Zjistila jsem si ideální vzdálenosti keřů rybízu od sebe a pak promýšlela, co bych chtěla za čas získat. I když jsou na netu perfektní fotky, přesný druh jde u ovocných rostlin těžko rozeznat. Losan (z Losin), je tmavě červený rybíz a miluje vlhčí půdu, plody prý nejsladší z červených. Jonker van Tets zraje úplně první, jiné druhy mají ještě zelené bobulky, a má méně bobulek, sprašuje - květy i miniplody uschnou a zbyde větší část, ne všechny, má velké bobulky, které jsou kyselejší než jiné druhy. Zráním (přezráním) nezesládne. U bobulek do mrazáku to nevadí. Jonker je často v prodeji, stromek Jonker vypadá s plody zázračně. My máme jen keře, rozdíl v životnosti je dost velký. Rovada má dlouhé hrozínky - střapce s velkými plody, ale keř rychleji stárne. Některé informace nejdou nikde vyčíst. Rovada je novější druh. To jsou nejsnadnější druhy pro rozeznání druhů. Bílý Jantar má nažloutlé sladké plody, sladký bílý Orion je čistě bílý. White hollander má dlouhé hrozínky, je plodný. U černých Titania má veliké plody, tím je jiná. Muchovník, žádný druh bych nerozeznala. Jen pro zajímavost, rádci u jedné otázky určovali malinu, podle všeho o malinu nešlo. Trny podle mne ukazují na jiný typ rostliny, maliny mají i jiný typ růstu trsů. Ten nebyl vyfocen vůbec. Určit přesný název druhu, jde o novější druhy, skoro nejde.
A že je mdlejší, tak džem oživit citronem, případně smíchat s rybízovou šťávou, nebo zkusit hřebíček a skořici. Fantazii se meze nekladou.
motyl*
liska5 ůžasný rady od vás uplně všude! poradte jakou půdu pro ten muchovník, a stín, slunce? a jestli odrůda aby byl dobrej
děkuju
liska5
Odrůdu jsme měli, jaká zrovna jediná byla. Určitě volit keř a né stromek - kvůli sklizni a ochranné síti, kdybyste měli mlsné ptactvo. Ti roubovanci jsou víc jak třímetroví a koruna jim začíná vysoko. Na půdu nejsou nároční, i když humózní půda je výhoda vždycky. Měli jsme ho asi metr od jižní zdi /bílé/. Tam se mu dařilo. Ve stínu zdaleka tolik neplodí. Jinak na nic netrpí a plodí spolehlivě. Dá se stříhat a tvarovat. Kvete v bílých střapcích, což je pěkné, stejně jako vínové a načervenalé odstíny podzimního listí. Hodí se do zajímavých živých plotů k prostřídání s jinými keři. Před pár lety jsem si koupila 3 různé muchovníky do obřích květináčů na balkon, protože nejdůležitější je odrůda a chtěla jsem vědět, jak se budou lišit chutí. Po pár letech si je odvezl kolega rodičům na zahradu. Sice už dva plodily a nebyly zas tak bujné, ale na balkoně nebylo k hnutí i pro další květenu. Nejsou /nebo nebyly/ zas tak drahý, tak se vyplatí vzít dva tři různé a případně jednoho se zbavit třeba vysazením do přírody.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.