Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Množení řízkováním kdy se doporučuje

Od: motyl* odpovědí: 3 změna:

Množení řízkováním ovocných keřů jako kanadská borůvka, rybíz, zimolez,...našla jsem jako nezkušená zahradnice info, že nej období na tuto činnost je červen, to už je teda v háji...Ale je možné že jsem se nedostala k pravdivé informaci. Moc prosím zkušené, o radu, kdy to lze a jak mám postupovat (pokud nemůžu rozmnožit odkopkem, ale mám možnost získat od někoho ...větvičku) Větvička musí být letošní? děkuju *srdce*

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Nejlepší u těch jmenovaných je hřížení. Ať vám dárce větvičku u sebe ohne. připíchne drátem do hlíny a zahrne. Doporučuje se trochu pohmoždit nebo nalomit. Pravděpodobnost že pustí kořínky je vyšší než u řízkování. Pokud byste nakonec neměli jinou možnost než řízkovat tak jednoznačně doporučuju použít stimulátor.

hodnocení

2x

My jsme měli kdysi doma knihu, kde se řízkování doporučovalo od srpna do září. Ono je to logické - není už takové teplo a větvičky jsou vyzrálé.

hodnocení

2x
Hřížením se získá několik let do plusu. Rostlinka rybízu roste celou dobu stejně rychle i malinko rychleji než mateční, a po dvou letech má mohutný kořenový bal. Řízek rybízu v tu samou dobu množení neroste vůbec. Je v nich obrovský rozdíl. Po stejné době úplně jiná plodnost, díky vzrůstu.
Já jsem se ale po několika letech rozhodla, že chceme raději sladší druhy rybízu. Původně jsem se soustředila na velikost bobulí a vyšší plodnost. Největší kuličky má jonker van tets, plodí nejdříve, ale i po dobrém uzrání dojde do větší kyselosti. Jonker dost opadává při zrání a plodů je teda méně, než u jiných. Jsou teda zajímavé pro zmražení, u zmrzlých chuť neruší. Přímo z keře dětem moc nechutná. Někdy se vyplatí čas získat koupením přesně vybraných druhů, kdy si pěstitel sám vybere. Dětem na koláči rybíz nechutná, protože tepelnou úpravou jsou víc cítit jejich zrníčka. Jako nejsladší druhy lidi doporučovali červený losan, ale ten miluje jen mokřejší zem, jinak má menší plody. A bílý jantar.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]