Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kornatka travní ( červená nitkovitost trávníku)

Od: juelen odpovědí: 12 změna:
Dobrý den mam v trávníku rozlezajici se léze kornatky travní neboli červené nitkovitosti trávy. Zatím asi do 10 menších flíčků ale rozšiřuje se to zřejmě pohybem sekačky atd. Je to trávník jeden rok starý nádherný hustý koverec, ještě nebyl vertikutovan jelikož se to u mladých trávníků nedoporučuje. Koupil jsem si ortivu ale tam přímo píšou že okrasné rostliny ale krom trávníku máte s kornatkou někdo zkušenosti?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pomalu všechny přípravky nám zakázali. Zbývá Ortiva a pak "voňavý" Armorex. Armorex vyzkoušen loni u mladých - zabral. Zalévat večer je špatně - celou noc je trávník mokrý, pro houby ideál.

doplněno 29.06.22 21:53:

V současné době není do trávníků na houbové choroby povolen žádný přípravek, tedy ani Ortiva. Ta je ale jediná ještě k sehnání. Aplikace celoplošná, po 14 dnech opakovat. Jestli máte psa nebo kočku případně děti, tak je min. týden po ošetření na trávník nepouštějte. Případně zakupte ten Armorex. Příšerně smrdí po česneku, ale budete mít ošetřeno rychleji.

juelen
hodnocení

Aha a kdy zalevat tedy rano idealne někdy kolem 4- 5 hodiny? Ja vim ale ja taky chodím do práce a behem odpoledne kdyz je pařák tak je to blbost ne? Tak co udělat teď? Jak postupovat aby se to co nejefektivneji zastavilo
juelen
hodnocení

Ja mam tu otrivu nejakou beznou na zeleninu ale pisou na ni jako i na okrasné rostliny ale KROMĚ TRÁVNÍKŮ ! A JAKY JE POSTUP striknout celoplošně a nebo jen flekata místa? A pak travnik dratky vyčesat a nahnojit a dosít?

spu
hodnocení

0x

Ano,mám a boj je to krutý. Základem je trávník pořádně hnojit, jelikož kornatka napadá oslabený trávník.

Také záleží, jestli je po ránu dlouho orosený ,než to slunce vysuší.

Mně nepomáhají žádné kupované přípravky tak zkouším ředěný ocet.

juelen
hodnocení

Vůbec nevím co s tím,jestli vydratkovat plsť a pohnojit ale to se vertikutatorem zase rozsiri po celem trávníku všude se dělají fleky a nevim co s tím. Normalne jednou za měsíc hnojím kdyz neprsi a je videt ze travnik uz chce vodu, tak k veceru zavlazuju...pozemek je na jiho vychod,takze rosa by mela jit hned pryč

juelen
hodnocení

A jakou přesně tu ortivu doporučite jsou ruzne druhy poradíte mi? Oni u ni pisou ze pak travnik je dlouhou dobu zeleny tzv. Green effect tomu nerozumím o co jde?
pckop1

Ortiva je pouze jeden druh. Green effect neřešte.

juelen
hodnocení

Já mám ale nejakou s jinýmy obrázky nez prodavaji na travnikarskych webech. Ale účinná látka je to samé doufám tedy,ze mi to nespálí trávník... myslíte tedy ze aplikace po 14 dnech pqk vydratkovat nahnojit a zavlazovat spise rano?nebo jaky by jste zvolil postup

juelen
hodnocení

Toto je ortiva kterou mám zakoupenou ( fotka) a odkaz kterou inzerují travnikarske weby
svet-travniku.cz/...
Kornatka travní ( červená nitkovitost trávníku)

hodnocení

0x

Já z vlastní zkušenosti doporučuji Armorex. Sice smrdí, ale to je pouze otázka jednoho dne.

juelen
hodnocení

Avam to zastavilo infekci kornatky? A jen jste striknul nebo pak vertikutoval a hnojil jeste?

Zastavilo. Máme psy, kteří kornatku roztahaly po celé zahradě, takže nic jiného se nedalo použít. Provedl se postřik celé plochy a kornatka zmizela. V menším množství se objevila následující jaro. Opět proveden postřik a od té doby pokoj. Po aplikaci je třeba to nechat zaschnout, nezavlažovat. žádné hnojení navíc ani vertikutaci jsme neprovedli.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]