Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Mít bylinky celoročně v bytě není moc dobrý nápad (myslíte-li tím koření), protože skoro všechny pocházejí z teplejších oblastí, tedy u nás nepřezimují – venku kvůli nízkým teplotám a v bytě kvůli nedostatku světla. Proto je nutný opakovaný výsev nebo koupě sazenic. Pokud je chcete na okrasu, může být: mateřídouška (tymián – je vyšší), oregáno, hezký je šťovík krvavý, smil italský, šalvěj tříbarevná (nebo zeleno-bílá či zeleno-žlutá), řeřicha, rukola, majoránka, rozmarýn, petržel kudrnka, ale třeba i rýmovník a angínovník. Ida
Meduňka, pažitka, tymián, rozmarýn.
Bazalka je jednoletka - ta nevydrží, stejně tak koriandr.
Petrželka je na dva roky.
Pokud si chcete oživovat jídla a slevila byste z toho, že nechcete nic složitě pěstovat, zkuste microgreens nebo klíčení semínek - pěstování zabere třeba 2 minutu denně.
Pokud Vám jde o vůni, zkuste levanduli.
Z uvedeného do bytu, aby to vonělo, tak rozmarýn. Pažitka i petržel v bytě strádá, bazalku vyseji do květníku několikrát za sezonu a průběžně sklidím, tymián mám na parapetu /včely/, doma to pro něj není, oregáno mám vyseté venku ve velkém květináči, kde i přezimuje. Jinak sušené snítky nebo věnečky levandulí, ty voní.
Ještě mne napadlo, když chcete provonět byt: Pelargonie voňavá - citronová. Je to takový jemný vyšší rozvětvený muškát s hluboce vykrajovaným, jakoby ojíněným listem, a mívá drobnější lila květy. Ten tedy voní nádherně citrónově!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.