Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bylinky do bytu

Od: tazatelka77 odpovědí: 6 změna:
Ahoj ..poradíte z kterýma máte dobré zkušenosti pěstování v bytě . Ale trvalé abych nemusela...každý rok pěstovat semínka nové .
Napadla mě jedině máta, bazalka .
Ale ta mě nikdy kupovaná nevydržela .

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Mít bylinky celoročně v bytě není moc dobrý nápad (myslíte-li tím koření), protože skoro všechny pocházejí z teplejších oblastí, tedy u nás nepřezimují – venku kvůli nízkým teplotám a v bytě kvůli nedostatku světla. Proto je nutný opakovaný výsev nebo koupě sazenic. Pokud je chcete na okrasu, může být: mateřídouška (tymián – je vyšší), oregáno, hezký je šťovík krvavý, smil italský, šalvěj tříbarevná (nebo zeleno-bílá či zeleno-žlutá), řeřicha, rukola, majoránka, rozmarýn, petržel kudrnka, ale třeba i rýmovník a angínovník. Ida

hodnocení

0x

Meduňka, pažitka, tymián, rozmarýn.

Bazalka je jednoletka - ta nevydrží, stejně tak koriandr.

Petrželka je na dva roky.

Pokud si chcete oživovat jídla a slevila byste z toho, že nechcete nic složitě pěstovat, zkuste microgreens nebo klíčení semínek - pěstování zabere třeba 2 minutu denně.

doplněno 29.06.22 11:26:

Pokud Vám jde o vůni, zkuste levanduli.

hodnocení

0x
Problém kupovaných je, že často nejsou určené k pěstování. Např. v Globusu. Je to vyhnané na rychlo pod umělým světlem s minimem živin k růstu, slouží k okamžité spotřebě. Takže základem je mít dobrý zdroj. Dále je otázkou, co a tím budete dělat. Mě dobře doma roste např. bazalka, majoránka, pažitka, tymián a rozmarýn přes léto za oknem. Bazalka se dá dobře zmrazit, tymián a rozmarýn sušit. Ale z 1 květináče to je tak akorát na přímou spotřebu.
tazatelka77
hodnocení

Do jídel nechci...spíše na okrasu...a co oregano? Vydrží...
A aby to provonělo byt

liska5
hodnocení

0x

Z uvedeného do bytu, aby to vonělo, tak rozmarýn. Pažitka i petržel v bytě strádá, bazalku vyseji do květníku několikrát za sezonu a průběžně sklidím, tymián mám na parapetu /včely/, doma to pro něj není, oregáno mám vyseté venku ve velkém květináči, kde i přezimuje. Jinak sušené snítky nebo věnečky levandulí, ty voní.

doplněno 28.06.22 22:48:

Ještě mne napadlo, když chcete provonět byt: Pelargonie voňavá - citronová. Je to takový jemný vyšší rozvětvený muškát s hluboce vykrajovaným, jakoby ojíněným listem, a mívá drobnější lila květy. Ten tedy voní nádherně citrónově!

Pelargonie, vonný druh mne napadl také. Je vyšlechtěných víc druhů vůní. Voní listy a celá rostlina, tak se na květy nečeká. Péče bývá jednodušší, než u bylinek a pro mne hezčí listy. Pak rýmovníky, ty se opravdu snadno pěstují.
Oregano a většina bylin voní hlavně až po usušení. Víc vonící druh oregana je náročnější na péči a tyto byliny, které jsou trvalky na zahrádkách, většinou potřebují přezimovat v chladu. Oregano snadno vzchází z kupovaných semínek, to je základní, nejodolnější druh.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]