Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pro větší ůrodu brambor seřezávat?

Od: motyl* odpovědí: 32 změna:

jsem začátečník, rad na netu ja halda, i to hlavně rad co mávnutím kouzelnýho proutku máte maxi ůrodu, a bez škůdců, atd Ale tohle mě zajímá, děláte to někdo, nebude to konečná pro muj pokusný záhon s bramborama?kopiruju co jsem potkala :...Záleží samozřejmě na tom, jak velké pole s bramborami máte. Musíte totiž seřezat veškerou nať brambor asi na výšku 10 až 15 centimetrů. Tím brambory trochu vystresujete a ony se budou snažit co nejrychleji zvětšit hlízy pod zemí a připravit se tak na příští náročný rok. Ano, tak jednoduché to je. V bramborách se zvýší množství škrobu, ale i dalších cenných látek, a to především antioxidantů – jedná se zejména o karotenoidy a flavonoidy.

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ptákovina jako mnoho rad na internetu. Kořeny přijímají vodu a živiny. V listech probíhá fotosyntéza. Jestli tedy rostlinu (jakoukoliv) zbavíte jednoho nebo druhého, tak výnos jde do ...pryč.

jm
hodnocení

5x
V hospodě: Franto já už nevím jak na mandelinku... No Pepíku, poradím ti za panáka...
Na zdraví!
No Pepíku, musíš nať posect. To jediný pomůže, já tam půjdu zítra...
Za hodinku přijde Pepa a říká: Franto mám posečeno. A žes mi tak dobře poradil, i tobě jsem posekl.

Taky dobrý.-..

liska5
hodnocení

2x

Pěstovala jsem brambory léta letoucí. Nezkoušila jsem jim navodit onen stres. Ono už je stresuje současné počasí. A jestli vašim seříznutým natím vniknou ranami do pletiv spóry nějaké houby nebo plísně, tak máte brambory bez vyživující natě a ještě s tendencí k hnilobě.. Zkuste to. Já bych to zkoušela jen na menším vzorku. Taky je dobré vědět, kdy. Každé brambory mají své lhůty trochu jinak. Obecně tvoří hlízy, když zakvetou. Rostlina si bude nejen dělat zásoby, ale taky se asi bude snažit nahradit si uřezané "plíce" novou zelení.

liska5

To mi připomíná, jak někdo odstraní na rajčeti všechny listy, aby plody dozrály. *alene*

hodnocení

1x

Právě jsem si vzpomně, jak kámoš vyprávěl mladém, že jakmile brambory vykvetou, musí se posekat natě, aby květy nesebraly úrodu.

Mladej ho poslech a posekal natě.

doplněno 08.07.22 12:49:

Už víte, že je to blbost s těmi natěmi?

prozeny.cz/...

A výsledek?

Dlouho spolu nemluvili, páč ten co naváděl, nevěřil tomu, že to udělá, ten co sekal, věřil tomu, co mu radí...

01.07.22 10:22

*palec**smich*

Lidská blbost je neomezená..

hodnocení

1x

Tak nevím, ale nikdy jsem nikde neviděl pole, na kterém by sekali nať za účelem zvýšení úrody. Ale něco na tom třeba může být. Mít ještě zahradu, vyzkoušel bych to, půl na půl. Ale dělal jsem jiné věci. Někde jsem četl doporučení sázet brambory do čerstvě nasečené trávy. Prostě, brázdy, jaké se dělají běžně, do nich čerstvě nasekanou trávu, do toho sadbu, překrýt taky trávou, a normálně zahrnout zeminou. Sklízel jsem krásné zdravé brambory, ale nádherně čisté, bez hlíny, jako čerstvě omyté. Zkuste, doporučuji!

prik

No oni to pěstitelé nestříhají, ale postříkají chemijí, aby nať odešla. A důvod. Jsou z toho pak sadbové brambory. Nedorostou nežádaných rozměrů. Kdy je vyorají, nevím.

liska5

Tomu věřím. Ta posekaná tráva bramborám udělá prostor, vylehčí zeminu, je vlhká, hřeje ...

Kdy je vyorají, nevím.

já vím, zaorají, páč nic nebude.

Jak123, tak to s tou posečenou trávou jsem se před několika lety dozvěděla tady na poradně, a opravdu jsou brambory krásné.

prik

Je takové přísloví o potrefená huse. Někdo se rád plete do rad o kterých nic neví. Možná tak rozvážet perníky

prik

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys milancukrar 28. 06. 2022 19:35:43
Prosím, zkuste to bez sprostých slov. Děkuji

hodnocení

1x

Připadá mi to jako velká ptákovina na entou. Když bramborám ořežete natě, nemůže probíhat fotosyntéza, růst se zastaví. A z brambor nebude nic, můžete to zaorat. Nikdy jsem o podobné pitomosti neslyšela. U rostlin rajčat ano, dokonce jsem i viděla, ale sama bych to nedělala. Ty listy a natě tam přece k něčemu jsou. Kdyby nebyly, příroda by je tam zbytečně nestrkala.

Zkuste to pro začátek jinak. Své paní uřízněte uši, aby se trochu vystresovala a na základě toho se potom bude snažit co nejrychleji zvětšit prsa. Pokud to skutečně vyjde a bude jako Dolly Buster, můžete to zkusit i u brambor. Budete už určitě vědět, že to opravdu funguje. Asi tak, Vy Mičurine! *smich2*Jaga.

hodnocení

0x

Tak tohle (za mne takovou blbost) si musí vyzkoušet každý sám na svojich bramborách.

Já bych tohle nikdy neudělal. Jediný kdy seřezávám nať je krátce před vyoráváním (a to už je nať z větší části suchá), aby se mi nepletla pod nohama a nezachytávala se na radle.

Ještě by mne zajímalo jak a odkud se zvýší to množství škrobu a dalších cenných látek? Že by ty všechny látky byly uschované zrovna v těch neseříznutých 10 až 15 cm natě?

CO vím tak brambory rostou pod zemí asi 90dnů a jediné co by se dalo změnit, že si větší brambory vytáhnou živiny a ostatní látky z těch menších.

makk
hodnocení

0x

Jistou logiku tomá, ale je to dost riskantní. Když nevychytáte dobu a výšku, bude účinek opačný. Rozhodně neplatí nepřímá úměra, že čím menší natě, tím větší brambory. Slyšel jsem různé rady, ale tohle slyším poprvé a spíš mi to připadá, že si někdo dělal legraci.

Jakou logiku to má?

makk

Neříkám, že pevnou :), proto píšu jistou. Základem je vždy přežití druhu. Některé kytky, když se jim dá vše, co potřebují, tak nekvetou. A až když se trochu potrápí "vzpomenou si" že tu taky nemusí být věčně a honem vykvetou, aby měly plody a semena a aby vyrostla další generace. Třeba kaktusy, když budete pravidelně zalévat, budou prosperovat, ale nikdy nepokvetou. Takže podobně by šlo usuzovat, že když se bramborám vhodně zkrátí natě, začnou se chystat na zlé časy tím, že budou vytvářet větší hlízy. Ale samozřejmě musí mít také z čeho ty hlízy udělat. Když to uděláte málo, tak je to neovlivní, když moc, tak to předčasně ukončí vegetaci. Proto bych to nezkoušel, protože je mnohem větší možnost, že to uškodí, ale věřím tomu, že za jistých okolností to může pomoct.

On samotný pokyn "seřezat nať na 10-15cm" je k ničemu. To můžu udělat, když ta nať má 12cm a je to k ničemu, nebo když má 60cm a brambory zahubím :).

liska5

Logiku možná, pokud jde o odstranění květů. Ale když to bude dělat, tak si podupe brambořiště, některé lodyhy lehnou...Ale na vzorku bych to zkusila. Jen těch faktorů je hodně, co mají vliv na množství, velikost a kvalitu brambor. A zrovna pokusná krajní brázda může být jiná...

hodnocení

0x
V životě jsem o tom neslyšel. To jistě vymyslel nějaký mudrc, kterej všechno ví, všechno zná a všude byl.
Ovšem brambořiště viděl jen z rychlíku.
U nás na horách se brambory vždy sázely začátkem května. Ovšem asi před třiceti lety soused nasázel brambory až v druhé polovině června. Všichni v okolí mu to rozmlouvali ať se na to vybodne. Na nikoho nedal, zasadil a v životě jsem neviděl tak velký a takový množství brambor.

hodnocení

0x

Tak tomuhle teda nevěřím. Podle mne to je blbost a určitě to zkoušet nebudu. Kdyby tohle byla pravda, tak by se to už dávno praktikovalo. Nemyslete si, že dřívější zemědělci byli hloupí a že by na tohle už dávno nepřišli. Tohle vymyslel zase někdo, kdo v životě nevzal do ruky ani motyčku a brambory zná pouze vykopané a umyté a v regálu nějakého obchodu. Takového "hnojení rozumem" je na internetu hafo, a člověk musí používat hlavně svůj rozum. :)

artusa

Pořád se přichází na nové poznatky. Moje babička taky nikdy po sklizni nesekala jahody, sousedka to dělá a má každý rok krásnou úrodu

Já jsem seřezala zlobivé dítko a brambor bylo pořád stejně.:-D

Artusa, klidně si se s výma bramborama dělejte co chcete Vy. Já Vám v tom určitě bránit nebudu. Já jen napsala že já bych to určitě nedělala. A jahody a brambory, nejsou stejné plodiny.

prik
hodnocení

0x
liska5

No jo, ale to je těsně před sklizní a jen vršek.Takhle to může fungovat.

Ale těsně před sklizní to již s plody nic neudělá...

liska5

Možná něco z leknutí. :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]