Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrba k plotu

Od: tug odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

zajímalo by mně, jestli nevadí že zasadím vrbu hned vedle plotu, bojím se, aby to nezničilo podezdívku, nebo by jste mi poradili jiný strom k plotu který roste rychle a je porád zelený? napríklad nejaky neopadavý, nemám rád kdyz mi tam lide koukaji z ulice, díky za rady :)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Každý strom či keř bude dělat problémy - ať už se zahrádkou, trávou, betonem ... Třeba Jalovec a podobné mají houbovité choroby, které vám zase můžou ničit zahrádku.

Já mám u domku zasazeny vánoční stromky - kupoval jsem vždy v květináči malý, některé už mají dobrých 5-6 metrů. Viděl jsem krásný plot (moc se mi líbil) z jehličnanů - na husto nasázeny jedle ořezány do plotu jako by to byla chvojka...

ALE pozor na výšku a na šířku stromu - aby vám do toho nezačaly kecat úřady.

napadlo mne - co tak udělat něco takového? Jde to i ze zbytků nebo pro hezké oko nechat si udělat namíru zvýšený truhlík... a dáte tam třeba popínavé růže...

Vrba k plotu

daviddizzer*
hodnocení

1x

Pokud plánujete zasadit vrbu ihned k plotu z důvodu určitého zakrytí před sousedy či z důvodu prostorů, aby byla vrba pokud možno co nejvíce u kraje zahrady a nezabírala moc místa, pak stejně počítejte s tím, že za mnoho let, až vrba vyroste, ji budete muset buďto přesadit dále od plotu a nebo nasadit novou, neboť nejen vrba, ale každý strom by u plotu působil problémy svým růstem, a to jak kořenovým, tak větvovým, kdy by vám začal přerůstat skrze plot.

Chápu, že asi chcete vrbu a není moc místa nebo se snažíte zakrýt konkrétní místo u plotu, je také řešení vrbu nasdit do co největšího květináče (pernice) a zde poroste pomaleji, ne tolik invazivně, ale s tím já zkušenosti nemám. Každopádně pokud bude nasazena kvalitně, porostě vám i tam. Ovšem nejsem si jistý, jak s přezimováním mimo půdu, ale v květináči. Pokud nemá možnost zimování někde v teplejším místě (alespoň garáž, skleník, pracovna...), tak netuším, jak by přezimovala v květináči. Moje rada asi moc nepomohla, ale ještě mě napadlo jedno, že aby vrba neprorůstala a nepodrůstala následně základy plotu, je také možnost zkusit oné místo vystužit betonem nebo něčím, co ohraničí plot od vrby, což by ale bylo velmi náročné kvůli tomu kopat víceméně další základy kvůli kořenům.

lkjhhh
hodnocení

0x

Vŕba je plevel, ve vlhku téměř nezkrotná. Doporučuju túje (zeravy). Se stromy pozor na odstupové vzdálenosti.

tug
hodnocení

podál plotu jich pár mám jsou stare pres 20 let, takova zed z nich je, ale bojím se, aby jednout nechcíply a pak tam nebude nic, tak proto se ptám na nějaké rady :)

hodnocení

0x
Nový Občanský zákoník paragraf 1017
(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
Vrby rostou obvykle výše než 3 m!

hodnocení

0x

Před lety manžel dělal nový plot. Sousedka, paní už tak trochu popletená, mu hned k podezdívce hustě nastrkala čerstvé pruty z vrby, asi proto, aby jí tam nebylo vidět. Tak je vytahal a dal jí je pěkně na hromádku. Potom už to neudělala.

Vrby svými kořeny potrhají podezdívku a ke plotu bych je zaručeně nedávala. Na břehu rybníka, nebo kolem řeky je jim nejlíp. Jaga.

liska5
hodnocení

0x

To se spíš ptejte, čím zakrýt tento prostor a udejte výšku toho, co má stínit pohledům z ulice. A jaké jsou tam podmínky, slunce, vlhkost? Nestačily by vytáhlé keře? Některé okrasné stálezelené jako brslen / Euonymus/ nebo užitečné dětem na zobání, jako je muchovník /Amelanchier/? Nebo nějakou konstrukci a po ní něco pnoucího, jako třeba břečťan?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]