Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vinná réva ve výšce 500 m

Od: tm odpovědí: 6 změna:

Jsem ve výšce 500 m. Můj původní záměr byl vysadit vinnou révu ke stěně domu jako dekoraci (s ohledem na výšku žádný plodový zázrak neočekávám). Když jsem kontaktoval zahradnictví, myslel jsem, že se mi všichni vysmějí, ale prakticky všichni mi doporučili nějaké odrůdy (vesměs stejné odrůdy), které rostou i v těchto výškách. Někteří prodejci mě dokonce odkazovali na pěstitele ve výškách i přes 500 m. Jasně, chtějí prodat, ale... z dotazu jim muselo být jasné, že chci max 5 sazenic a extra velký kšeft z toho nebude. To mi dodalo odvahu, že bych několik málo sazenici vysadil i na zahradu (západní osluněný svah, ale celkem chráněný - od západu řadou domů, od severu vzrostlou vegetací u sousedů. Pěstujete někdo révu v této výšce, máte nějaké zkušenosti? Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Asi bych se toho úplně nebál. Mám tedy zkušenosti jenom se 450 metry a 3 sněhovým pásmem, ale minimálně stolní odrůdy rostou úplně v pohodě.

doplněno 22.06.22 08:17:

jak vidno na obrázku, tak je to ve volném prostoru. Za sebe bych bez váhání doporučil odrůdy Prim, Kodrjanka a Ajvaz.

Vinná réva ve výšce 500 m
tm
Neporadite nějaké odrůdy? Pěstujete ve volném prostoru nebo pouze u nějaké stěny?
hugg*

Volně v prostoru bude lépe odolávat plísním. U stěny zas dozrají i pozdější odrůdy. Odrůdy neporadím záleží zda na hrozno nebo víno , ale volte takové, které dozrávají nejpozději v srpnu na vrchovině to bude o 2 - 3 týdny později.

tm
hodnocení

Psal jsem do několika zahradnictví a všude mi doporučili rané odrůdy, které dozrávají za normálních podmínek v srpnu. Doporučili mně např. Vostorg, sfinx, garold, galahad... ten Prim mi taky někde doporučili, jinde mi psali, že je to již "překonaná" odrůda a třeba Vostorg je větší jistota

hugg*
hodnocení

0x

Já v tom problém nevidím, réva je oddolná rostlina, kvete pozdě,tak že ji neohrožují mrazíky akorát nejsou výnosy jak na jihu Moravy. Je potřeba zvolit ranější odrůdu, aby stihla dozrát a odolnou proti padlí.

tm

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]