Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Okrasný roubovaný javor - usychající listy

Od: tomhados odpovědí: 4 změna:

Ahoj, koupili jsme cca metrový roubovaný okrasný javor.

Asi týden stál před barákem v květníku, denně jsme ho zalévali. Pak jsem vykopal díru o velikosti cca 1 kýble, smíchal ornici se zahr. substrátem a hrstí granulovaného koňského hnojiva a javor zasadil.

Zaléváme ho 1x denně k večeru, jeho místo je na celodenním slunci.

Nicméně už od začátku se mi zdá, že lístky postupně od konce usychají - viz fotky.

Otázka zní, kde se stala chyba? Málo vody? Hnojivo? Jak javor zachránit?

Díky

Okrasný roubovaný javor - usychající listy
Okrasný roubovaný javor - usychající listy #2
Okrasný roubovaný javor - usychající listy #3

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Já si myslím, že jste vybrali špatné stanoviště. Chce polostín až stín. Až půjdu ven, dám sem fotku mého tříletého krasavce. Nehnojím, nezalévám. Roste jako z vody.

Okrasný roubovaný javor - usychající listy #4
tomhados
hodnocení

OK díky. Máte nějaký strom, který drží na slunci?

Nemám žádný jiný, jenom dřín - keř a kvetl letos jako o život. Ten mám v rohu zahrady na plném slunci.

zahradnictvi-spomysl.cz/...

hodnocení

0x
zahrada-zizka.cz/...
Tenhle javor se mi sluncem nespálil. Ale javor babyka nemá moc zajímavý tvar. Každý list je jiný.
Červené listy má prunus cerasifera nigra, i krásné růžové květy, neplodí.
Červené až černé listy má tavola kalinolistá André, roste nejrychleji, nebo tavola kalinolistá Diabolo.. Tyhle kaliny mají ale docela mohutné větvičky, působí přestárle už jako mladé, existují i žluté nebo zelené listy.
Jemné lístky má spiraea thunbergia nebo Fuji.
Stephanandra tanakae je prý snad nejvíce podobná javoru, typu (acer palmatum) který máte, ale má zelené listy. Je mohutnější.
Cornus alba variegata, bílá barva na listech se sluncem nespálí. Keř je mohutný, větvičky ležící na zemi zakořeňují.
Lonicera lemon beauty je nízká, ale listy má i v zimě stejně zbarvené jako v létě.
Místo javoru na fotce bych já asi dala buk mercedes, vzhledově působí jemně, slunce by měl zvládat, zatím ho mám ve stínu a přežil i stín,ale do stínu nepatří.
Jde o keře okrasné listem. Záleží na tom, jaký keř se vám líbí. Já jsem chtěla třeba strom jako oliva a nejblíž pro mne byla okrasná hrušeň vrbolistá, která snese naši zimu. Nebo se mi líbil bílý jehličnan, to zase umí okrasná jedle otočením jehliček naruby.
Tyto javory, který máte na fotce, slunce opravdu nesnesou, nebo jen večerní. To mi na něj svítí, ale i když jsem si nevšimla varování, některé rostliny s bílými nebo žlutými listy, mají listy sluncem spálené taky, i některé vysoké javory i můj jedlý dřín cornus mas bíle zbarvený list se pálí, zelenolisté ne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]