Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chcem si založit skalku, ale nemam s tým skusenosti, predstavujem si ju velku 1,5x1,5m a mala by byt vysoka tak pol metra, ako s tým zacat a aké kvetinky tam mam použit. Dakujem za rady
Skalka je strašně široký pojem.Můj otec měl skalku na 300 m2 a skoro 3000 druhů skalniček včetně jehličnanů,bahenních rostlin.Část plochy tvořily sukulenty,část vápnomilné,část vápnostřežné.Kytky z And,na části himalajská květena.Pro každou míchal zvláštní směs zemin,umístění a zálivku.No prostě vědecký přístup.Speciální výsevové záhony.
Pro tvůj případ,základ musí být z materiálu dobře propustného,drenáž z neutrálního kamene,případně cihel či střešních tašek.Nejprve vytvoř část zvlněného terénu,v němž budou zabudovány kameny pokud možná neopracované.V žádném případě nesmí kameny vyčnívat příliš z terénu a vytvořit tak zvaný "psí hřbitov" .Mezery mezi kameny tvoří lůžka rostlin.Neškodí jednu ze stran udělat strmou a vytvořit zídku.Nejlépe z placatých kamenů,které jsou zasazeny do stráňky šikmo dovnitř,aby zachycovaly vodu.
Takto vybudovanou skalku zasypáváš zemí,která musí být zbavena všech plevelů,oddenků pýru,smetánky a dalších trvalých potvor.A vysazuješ postupně jarní cibuloviny,keříčky kvetoucí v květnu,saxifragy,na slunná stanoviště a další květinky a rostlinky polštářovité vždy tak,aby po odkvetení jednoho druhu hned kvetlo něco dalšího.A je z čeho vybírat,něco si o tom přečti.
JABRAkA
V obi, v tescu, všude prodávají příručky cenově dostupné o zakládání skalek. Dost zábavná je taky metoda hokus pokus, což už 2 roky praktikuji a docela se daříNad každým úspěchem jásám. Na podzim jsem si z Litoměřic přivezla právě cibulky, samozřejmě se mi pomíchaly a teď mám překvápko, co mi kde leze
Dnes se zrovna otevřel lososový tulipán
. Skalka je radost.
Nezapomeňte na netřesky, těm se daří nejvíc, vypadaj dobře pořád, pěkně se množej a je i víc druhů
Na slunné místo nezapomeň na tařici (žluté koberce květů) a tařičku (růžové a fialové koberce květů), obě kvetou brzy na jaře, z cibulovin (sázet na podzim) bych doporučila skalkové irisy (I. reticulata) - kvetou stejně časně jako sněženky, barva žlutá, modrá, fialová a krokusy - bez nich by to nebyla správná skalka. S cibulovinami zažiju spoustu legrace, já vždy přes zimu zapomenu, kam jsem dala jaké nové cibulky a na jaře pak koukám jak blázen na tu divočinu
A teď koukám, martini že nekoukám překvapeně jen já...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.