Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké je to obilí? Nějaký druh pšenice?

Od: babajaga® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

hledám radu od agromomů a podobných profesí. Asi 5 km od naší obce jsem narazila na 3 pole se zvláštní plodinou. Nikdy jsem ji neviděla. Myslím si, že by to mohla být pšenice. Ale:

1/ Pšenice u nás roste jen velice nízká, i kolem 60 cm, nemá téměř žádnou slámu, stébla jsou velmi krátká. Klas je spíš kratší a zrna rostou do více stran, asi do 4, dokola celého vrchu klasu.

2/ Tato rostlina je ale 120 cm vysoká, má dlouhá stébla, štíhlý a hodně dlouhý klas. Zrna rostou pouze ze dvou stran, je ten klas tedy takový placatý. Když se jede kolem pole, na první pohled bych řekla, že je to žito. Ale není.

Co je to,. prosím, za plodinu? Nějaká nová odrůda pšenice? Nikdy jsem se s ní dosud nesetkala. Jaga.

Jaké je to obilí? Nějaký druh pšenice?
Jaké je to obilí? Nějaký druh pšenice? #2

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Asi špalda. Vždycky jsem jen četla, že má malý výnos. Teď vidím, že to bude tím "chudým"úzkým klasem.

mate59
hodnocení

5x

Je to špalda,jen ta výška bývá kolem metru,možná jste 20 cm přidala.Stébla jsou zde typická,slabší a dlouhá,špalda je též náchylná na poléhání.

hodnocení

Podívejte se na 2. snímek, celá rostlina se mi tam ani nevešla, je to opravdu 120 cm. Proč bych si vymýšlela?

Na netu teď čtu o špaldě, když teď už vím, co to je: /cituji/: "původní odrůdy mají stébla velmi dlouhá /130, 150 cm, i víc/. Nové odrůdy vlivem šlechtění /zvláště s pšenicí setou/ jsou o 20 - 25 cm kratší."

Klidně přijeďte, přeměřte a uvidíte sám. Jaga.

Těch 10 km spolu ujdeme /5 k polím a 5 zpátky/, svinovací pásmo poskytnu a láhev pitné vody taky.

id
hodnocení

2x
Název neznám. Již několik let se seje vyšlechtěná pšenice, aby byla nízká, bylo co nejmenší množství slámy, které zemědělci nemají jak zužitkovat. Dobytek je převázně na pastvě, nepodestýlá se.

Ona by se sláma zužitkovala, jenže delší stéblo znamená větší poléhavost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]