Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Červená řepa v obchodě je bez chuti

Od: kolo* odpovědí: 20 změna:

Proč když si doma vypěstuji na záhoně červenou řepu je pěkně sladká a dobrá a když koupím v marketu i třeba českou je tak hnusná bez chuti,že by to ani pes nežral?Napadá mě jen jedno-že ti mizerové třeba i na Moravě do ní cpou tolik syntetického hnojiva,že to pak má takovou hnusnou chuť.Je to tak?A to platí i o řepě která se dováží odevšad i z ciziny.apodobně.Nežral by to ani pes.*blee*

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pacourek*
hodnocení

0x

Jednak když si řepu utrhnete na zahradě je zralá a hlavně čerstvá do marketu se sklízí polozralé(obzlášt u dovozové řepy) a pak ji ve skladech uměle nechají dozrát

ohneta*
hodnocení

0x

Ano, na Moravě do ni cpou chemikálie, aby tě s ní v Čechách otrávili *zed*. Všechno dovozové ovoce se sklízí nedozrálé, aby přežilo cestu. Se zeleninou je to podobné, nevyrovná se té ze zahrádky.

kolo*
hodnocení

ohneta,ty jsi tak chytrá,až to bouchá.Řepa totiž se dá jíst v každé velikosti zrání a vůbec nemá vliv,jestli se utrhne malá a nezralá nebo už velká.Vždycky je sladká..Takže tím,že se trhá nezralá,to sotva bude.Je to jako s mrkví.Je zralá kdykoiv.I když je malá*smich*

ohneta*
A já někde psal o nezralé repe?
pacourek*

To jsem byl já .Myslel jsem dobu zrání né velikost .Zelenina musí byt určití čas na zahoně aby škroby přeměnila na cukry .a když se vytrhne dřív a uměla nechá dozrát chut bude mizerná .Moderní umělá hnojiva již na chuti moc nezmění

kolo*
hodnocení

Ale u řepy se žádné škroby v cukr přeměňovat nemusí.Je sladká ať je malá,nevyrostlá nebo velká.Jako u jiné kořenové zeleniny asi.

S hnojením,chemií a už vůbec přeměnou čehosi v něco jiného to nemá nic společného. Zrání je u kořenové zeleniny také dost neznámý pojem. Podle mě je to tím, že velkovýroba používá ke sklizni stroje, které poškodí i třeba nepatrně bulvičku, která pak rychle vysychá. K dalšímu vysychání dochází stále a když si ji přinesete domů, tak z ní zbude již polosuché torzo.Také ponecháním dlouho v zemi se snižuje obsah šťávy a řepa tvrdne. Samozřejmě je vyšší výnos a o ten ve velkovýrobě jde.Rozdíly v chuti u zeleniny z obchodu a ze zahrady je výrazný nejen u červené řepy.

doplněno 24.02.13 00:12:

Jabrako.Vaše představa a představivost o hnojivech je fascinující.

jabraka*
hodnocení

0x

Hlouposti,jako o hnojení červené řepy snad ani rozumný člověk neuvěří.Musím bojovat proti nesmyslům,které šíří pěstitelé "zdravých"BIO potravin,tedy,že se nesmí hojit minerálními hnojivy.Co jsou vlastně minerální hnojiva?

Jsou to ,jak podle názvu vyplývá,minerály,vytěžené z přírodních hornin a obsahující některé BIO prvky,kterých se v naší půdě nedostává.Je to způsobeno tím,že zemědělská půda v naší republice a vlastně v celé střední evropě,je za tisíce let zemědělského využívání zbavena veškerých bioprvků.Tedy dusíku,draslíku,fosforu a mikroprvků,jako Mn,Mg,Cr,Zn a mnoha dalších.Rostliny je nutně potřebují,bez nich utrpí jejich obranyschopnost proti plísňovým a houbovým chorobám a také proti hmyzím škůdcům.

Proto rozumný hospodář přidává tyto prvky v rozumné míře do půdy,aby ozdravil porosty a zamezil na příklad šíření plísní v obilí,čemuž podléhá na příklad i mouka z takto napadeného BIO obilí.

Co se týče červené řepy,každý rok ji pěstuji,nakládám specielně ty nejmenší narostlé bulvičky a ty baštím s chutí.Ničím je nehnojím,řípě stačí záhonek vyhnojený před dvěma lety.Řípu vyseju do řádků a postupně jednotím,jak bulvy dorůstají sklizňové velikosti,tedy 3 cm.

Když už došly mnou vypěstované,koupím v Lídlu pytlíček a naložím z něj dvě sklenice.Chuťově nikdo nerozezná od původních.

JABRAKA

kolo*
hodnocení

Bohužel stále vedle!Zmiňoval jsem se o syntetických hnojivech a ty jsou opravdu umělé.Nemají nic společného s minerálními hnojivy.Slučovat minerální a umělá synteická hnojiva j dost hloupé.A za druhé to není ani vysycháním nebo poškozením bulvy řepy.Ty jsou většinou i v tom marketu nepoškozené a nevyschlé.Většinou ani nejsou gumové,když se koupí,takže nevyschlé.Prostě ta papírová chuť nebo přesněji bezchuť je zapříčiněna něčím jiným.

ccc*

Tak už nás nenapínejte a řekněte, čím to je. Takový znalec, který ví proč to není, musí příčinu znát.

stafan*
hodnocení

0x

Tak se mi zdá, že si tady někdo plete pojem z průjmem. Co to jsou syntetická hnojiva si můžete přečíst zde : chemie-kvarta.wz.cz/... Je jasné, že je rozdíl pokud pohnojíte organickým hnojivem, což je klasický hnůj, (chlévská mrva), kompost atd. anebo navalite do země chemikalie.(minerální látky). Jenže kde ti ,, mizerové"mají brát tolik hnoje aby stačilo na všechny obhospodařované pozemky, když museli vybít stáda zvířat, které ten hnůj dělaly? A vy si myslíte, že ti ,,mizerové"do půdy valí tuny prášku jen proto, že neví co s penězi? Je vidět , že mate přehled o zemědělství. PS. Jen tak pro upřesnění, už jste viděl psa žrát červenou řepu? Já ještě ne!

jabraka*
hodnocení

0x

Kolo - kolo.

Měl by ses pokusit si trochu přečíst něco o zemědělství.Také o hnojení.Mohu ti jen říci,že strojená hnojiva,jak se někdy také tato hnojiva nazývají,jsou velmi komplikované chemické systémy se zcela specifickými vlastnostmi.Použití v zemědělství dnes je přísně omezeno,aby nedocházelo k vymývání těchto látek do spodních vod,případně k úniku do potoků a řek.I pro farmáře je přebytečné hnojení ztrátové.Není to levná záležitost.Jsem přesvědčen,že pro většinu rostlin je příznačné veliké zlepšení zdravotního stavu při využití správného hnojení.Hnojit jen chlévskou mrvou také není nic zdravého.Vytváří přebytek dusíku v půdě,pak také velký obsah dusičnanů a dusitanů v zelenině,obzvláště na jaře.Ta je pak na jaře pro děti přímo jedovatá.

JABRAKA

Jabrako, jednu drobnou radu mimo hlavní otázku. Nepište o věcech, o kterých nemáte ani tušení.Omezte se na konstatování, že hnojiva existují a to bude Vaše pravda.

doplněno 24.02.13 22:29:

Pacourku. O konkrétním hnojení nepadlo ani slovo, pouze teoretické poučky, které zase všechny nejsou pravda. O umělých hnojivech, jejich použití, vhodnosti k určité plodině v určitou dobu, půdních rozborech atd. tady můžu napsat z hlavy pět stránek a klidně se tím můžete řídit. To by však nemělo význam.

doplněno 02.03.13 22:43:

Jabrako, že neznáte pojem umělá hnojiva je Váš problém. Pojem prúmyslová hnojiva znáte? Že máte chemické školy a měl jste nějaké zaměstnání je možné, ale zahrada a zemědělství je Vám hodně vzdálené.

pacourek*

Velice doporučuji si přečíst o hnojení zeleniny .Pak by jste věděl že přehnojení umělími hnojivy by snížilo produkci zeleniny na několik let dopředu A to až o 85 procent .Při to jsou umělá hnojiva jsou 10krát i víc dražší než přípodní.Jabraka má nejpřesnější informace,a snažil se vám to vysvětlit( i když neuspěšně) Reaguji na pckop

sanyo*

Trochu odlehčím, jak je vidět červená řepa může rozhádat lidi víc, jak přímá volba prezidenta. Takže předně, pokud někdo chce ode mne vypěstovat určité množství červené řepy, klidně mi napište objednávku - domluvíme se na všem, i na ceně. Nejsem drahej, jsem takovej normální vesnickej chlapík ze západních Čech a nebudete tam mít ani gram umělých hnojiv. Jinak řepa je fakt výborná, zásadně používám strouhanou samotnou nebo s křenem. Na závěr ještě dodávám, aby jste nezapomněli, červená řepa má velmi mnoho odrůd. Brambory a brambory, jsou také rozdílné svou chutí...

dolcevita.blog.cz/...

oslany

Dobrý den,tak jen krátce reaguji na možnost odebrat vypěstovanou řepu---měl bych zájem asi 5-10kg/měsíc .V současnosti kupuji v obchodě a kvalita je velmi rozdílná-většinou NL,PL a někdy i ČR

jabraka*

Jak praví pacourek.Přehnojení strojenými hnojivy skutečně znehodnocuje půdu.O tom nemůže být pochyb.Ale zase nevím,co myslí někteří zdejší přispivatelé názvem "umělé hnojivo".Já znám jen přírodní hnojiva a hnojiva strojená,čili minerální.A jak jsem už jednou prohlásil a dám za to ruku do ohně,bez těch minerálních hnojiv se zemědělská produkce neobejde.To,jestli jsem kompetentní,snad k tomu bude stačit mých pár let chemických škol a zaměstnání.

JABRAKA

pacourek*

Za mích učnovských let (asi před 19 lety) se dělila hnojiva na přírodní a umělá.Do umělích se řadily jak mineránítak chemicky vyrobená.Jsem zahradník a u techto hnojiv jsem pracoval 6let

kolo*
hodnocení

A to také existuje odrůda řepy normálně vyrostlá bez chemie vypěstovaná v zemi a ne v písku,která má chuť jako nadrcený papír nebo piliny?Viz řepa prodávaná v obchodech.To i nasekaný jetel má často lepší chuť.Dokonce kolikrát má slanou chuť a ne sladkou!Jako kdyby člověk jedl to hnojivo a ne řepu.*smich*

hodnocení

0x

No,já jsem dobrou zeleninu z obchodu ještě nejedla. Mrkev je jakási podeschlá, brambory mají nahnilou příchuť, cibule je hořká a zelená, v paprikách je cítit množství postřiků... Ještě, že mám zeleninu domácí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]