Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hlina na travu

Od: robert525® odpovědí: 4 změna:
Ahoj pratele,
Zacal jsem delat travnik, jelikoz u me probehla rekonstrukce zahrady resp. vystavba chodniku.
Musim lehce rovnat i teren resp. zvysit.
Jedno misto jiz mam hotove.
Nechal jsem si dovezt hlinu ze stazeneho pole.
Hlina je svetle hneda oproti me tmave hline.
Po vydatnem desti je nova hlina z pole spise blato, oproti tomu ma hlina ze zahrady je stale temer sypka.
Ted otazky.
Bude na takove hline rust trava v pohode?
Je lepsi tuto hlinu dat spise jako podklad a na to dat hlinu ze zahrady nebo je to fuk?
Na foto je to popraskane hlina z pole, resp. mokre popraskane bahno. Navazka je minimalni cca 2-8cm...jinde potrebuji navest az 10-20cm.
Nevim zda odkopat puvodni hlinu navest tady to bahno a to zase zavest puvodni hlinou.
Hlinu mam v planu pohnojit startovacim hnojivem.
Dekuji za rady

Hlina na travu
Hlina na travu #2

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

oijiojiojo
hodnocení

0x

Čím tmavší, tím je půda lepší! Nejlepší není z pole, ale blato od potoka, od řeky. Tahle hlína vypadá jako odněkud z lesa. Nejlepší by bylo kdyby jste to trochu před zasetím promíchal. Nevadí, máte zaseto. Žádný strach tráva poroste kdekoliv.

hodnocení

Zaseto nemám, jen mám srovnáno, pohrabáno a čekám 2 týdny, ať si sedne, pak vysbírat kamínky, pohnojit startovacím hnojivem a teprve chci zasít.

Ale teď už se mi nechce to zase sjet rotavatorem a rovnat:(

Jak říkáte, tráva roste na všem.

Jen ať ta hlína nedělá do budooucna problém s nepropustností apod.

meta
hodnocení

0x
Hele určitě tu hlínu z pole (vypada na jílovou méně kvalitní) dospod a tu vaši nahoru, která bude mít lepší vlastnosti. Záleží také co od trávníku očekáváte, jestli budete zalévat atd.. kupřikladu také není špatné jako vysevní lůžko substrát smíchaný s křemičitým pískem, startovací hnojivo a výběr kvalitního travního osiva.
hodnocení

Právě, že hlina když byla dovezena a je i jemně mokrá je hezky sypká. Rotavátorem krásně pomleta. Ale teď jak hodně pršelo na tu tenkou vrstvu, tak to udělalo takové bahno. Klasický jíl to není.

Čekal jsem, že z pole bude kvalitní hlína ne takové bahno.

Mám spíše sttrach, ať to neudělá nepropustnou krustu.

Lepší asi dát jako podklad, bude s tím více práce.

Křemičitý písek chci smíchat s osivem.

Od trávníků nečekám angličana. Aktruální trávník je dosti zaplevelený, místy jen jetel, výškově neodpovídající rekonstrukci, proto jej předělávám. Starat se o něj chci, ale jak jsem psal nechci angličana bez jedinného plevele, chci klasický, hustý, zelený trávník, který obšas pohnojím, rekultivuji, posekám možná jednou ročně postříkám selektivním herbicidem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]