Nejste přihlášen/a.
Těsně u domu na jižní straně mám jakýsi pohotovostní univerzální záhonek. Je tam pár jahod, pažitka, saturejka, pár cibulí narcisů a lilií. Někdy v dubnu jsem nasela řádek naťové petrželky, zasadila asi 15 kousků sazečky a přes to celé rozhodila semena kopru. S vědomím, že až tam přidám 8 sazenic rajčat, nějaký kopr to sázení nepřežije. Všechno pěkně rostlo. Všude. Nezdálo se, že by se kopr s některou se zmíněných rostlin nesnášel. Při plení a kypření půdy motyčkou "drápky" něco málo uhynulo, ale pořád tam bylo kopru dost. Byla jsem teď několik dnů v nemocnici. V úterý jsem ještě vyvazovala rajčata, vytrhala pár plevelů a bezpečně vím, že jsem se těšila z mnoha rostlinek kopru. Jak pěkně roste! Teď je zase úterý, obhlížím zahradu a kopr zmizel. Ani jedna rostlinka tam není. V domě se kvůli psovi prostřídaly děti. Neokopávaly a neplely. Zalévaly. Ne vodou ze sudu, ale vodou z vodovodu. Místní pitná voda není příliš tvrdá a ani příliš chlorovaná. Je mi záhadou, co se s koprem mohlo stát. Napadá někoho zdůvodnění?
Kopr seju každým rokem, z kupovaných kvalitních semen. A každým rokem si říkám, že naposledy. Letos ale opravdu. Nikdy mi totiž nevyroste. Sice vyrazí, ale když je asi 10 cm vysoký, zkudrnatí, zčervená a zaschne. Toto se děje každý rok, jako podle kopíráku. Letos taky. Naštěstí mě pokaždé zachrání jedna prima 90 letá paní ze vsi, která má každoročně kopr jako prales. Nevím, čím to je. Paní bydlí asi 300 m od nás, že by jiná půda? Nedokážu si to vysvětlit. OPRAVDU UŽ SÍT NEBUDU! Jaga.
"...z kupovaných kvalitních semen" to je ta chyba. Já vyzkoušel X druhů kupovaných semen a buď to nevzešlo, nebo to zašlo. Chce to si sehnat semena od někoho z okolí, nešlechtěný kopr, který dorůstá skoro metr a stonky jsou tlusté jako tužka. Hodil jsem to do brambor a teď už to sice zašlo, ale nějakých 5 let jsem měl krásný kopr a totálně bez péče. Ani jsem ho nesel, prostě vždy vyrosl v bramborách.
makk: Přesně tak. Nespotřebovaný nechám dozrát a pohodím semena na tom samém vyčleněném místě a na jaře trochu upravím hráběma a kopru vyroste mraky. Tak to opakuji každý rok. Proti slimákům pohodim lehce mezi kopr modré granule.
Děkuji za zájem o problém a odpovědi. Zloději v žádném případě, rostlinky byly ještě maličké. Hryzec možná a slimáci asi nejpravděpodobněji...
Kopr je aromatický. Afrikán taky výrazně voní. Nechala jsem venku zbylé sazeničky afrikánů v pěstební misce v přepravce a do rána zbyly z afrikánů jen třímilimetrové pahýlky! Do mrtě je ožrali malí slimáci, asi 2 cm dlouzí, béžoví, hladcí - hnusáci..
liska5 mám stejnou zkušenost , moje afrikánky ...někdo v truhlíku přes noc parádně zkrátil,zbyly centimetrový stonky, že jsem si říkala..co to tady mám za truhlík a co to v něm je..
U nás je to stejné, už afrikány do zahrádky nedávám, jsou jen v misce na dvorku, ale jednou nebyl slimák líný vylézt po schodech ze zahrádky na dvorek, aby je ochutnal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.