Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ostření řetězu u motorové pily?

Od: tomik® odpovědí: 9 změna:
Žádám o radu ohledně ostření řetězu motorové pily..dávám si řetěz brousit do servisu a tam mi obsluha říká že mám řetěz na první pohled nabroušenéj omezovaky sražený ale že ho pro jistotu nabrousí ...když s ním potom řezu tak je ostrej tak 5 minut a opět se rychle stupni...nejsem žádnej znalec koukal jsem na videa na YouTube a připadá mi že na tom nic není 3x tah za pomoci vodítka a je to...opak je ale pravdou čím to může být...musí být všechny zuby stejně dlouhé připadá mi že na jedné straně jsou zuby delší než na té druhé...může mi někdo poradit?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Doporučuji koupit levnou brusku / cca 1000 Kč/. Vzhledem k tomu, že nejsem profík tak mám vyzkoušeno, že zub nabrousim mírně do obloučku. Pokud však jdu takto zakulacený zub brousit bruskou,tak se musí "ubrat" více materiálu. Tj dle mne jednodušší brousit pořád na brusce a s pilníkem se netrápit. Pokud řezu více, vezmu si náhradní řetěz/y.
makk

Ano, já mám brusku za 600.- z Lidlu (obdobná se dá sehnat i jinde), broušení trvá chvilku a nabroušeno je pro mě dostatečným způsobem. Brousím tím i ty omezovací zuby s čímž návod nepočítá, ale jde to.

Já omezovaly zkontroluji husq měrkou a pokud je potřeba, tak "líznu" mikrobruskou s tenkým válcovým brouskem

asd1
hodnocení

0x

Obsluha chce kšeft a vyúčtovat broušení ostrýho řetězu je nejlepší práce *smich*

Tupí se o šutry = dřevo od písku nebo hrábněš do hlíny = tupej okamžitě.

Jasně že na tom nic neni, stačí dodržet pár základních věcí, vygoogli si "jak a čim brousit řetěz"

Obě strany zub stejně dlouhý, pokukd to tak ze servisu nebylo tak tam brousit neumí = vyhozený prachy. Podobně ostří vyhřátý do modra - popustí = rychle se ztupí i o čistý dřevo. Na místě je náhrada škody za zničený řetěz resp. výrazné snížení jeho životnosti.

hodnocení

Podobně ostří vyhřátý do modra tomu nerozumím?
asd1

Brusný kotouč hodně přitlačíš na ostří = zmodrá to nebo i jde do červena = popouštění. Ostří pak už neni zakalený ale z bláta.

V servisech vidět často - spěchá u toho, přece nebude brousit každej zub 10 vteřin když to jde za vteřinu *smich*

hodnocení

0x
Pořiďte si levnou brusku. Dřív jsem brousil pilníkem a dával do servisu. Akorát to stalo čas a peníze. Teď to lehce přejedu na brusce a je hotovo. Nemá cenu to řešit, řetěz je spotřebák.

hodnocení

0x

Co člověk, to názor.

Desítky let brousím pilníkem, na brusku jdu, jen když chytnu kámen, nebo říznu drn.

Pravda, chce to trochu cvik a jistou ruku, jinak jde řetěz do kopru.

Když jdu třeba na kafe, tak vezmu dva tahy každej zub. Během chvilky řetěz zase krásně ostrý. Nebrousím, až když je opravdu tupý. To pak dlouho trvá, než se nabrousí a blbě to řeže.

hodnocení

0x

Tak si kup dva řetězy a jeden si nechávej nabrousit a druhý brus doma pilníkem pomocí vodítka.

Když ten ručně nabroušený vydrží výrazně déle řezat (být ostrý), pak je problém v servisu, který brousí řetěz "strojně".

Samože předpokládám, že tím řetězem neřežeš dřevo od hlíny nebo s pískem. Ve dřevě může být občas kamínek, který když trefíš, tak si řetěz ztupíš. Ale to není zas tak časté a už vůbec ne po 5minutách.

Pokud s pilou přeřezáváš kořeny u pařezů v hlíně, tak ztupíš jakýkoliv řetěz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]