Dobry den, mam v zadu v zahradě u zdi tmavý roh, kam nechodím moc zalévat. Potřeboval bych ten roh něčím zarůst. Napadlo mě tam dát třeba habr, ale ten než vyroste, bude to trvat hrozně dlouho. Co by tam ještě šlo?
Tis, nějaký zakrslejší, David třeba. Tisy milují stín, ale jsou jedovaté. Brslen fortuneův, třeba částečně žlutě zbarvené listy. U barvínku je žlutolistá varianta možná nejveselejší, do tmavšího koutu. Stín milují i různé japonské javory. Nejodolnější z nižších by měl být acer atropurpureum nebo dissectum, rostou docela pomalu, není potřeba je často tvarovat řezem, tak nevyžadují péči. Nízký keřík zimolez lemon beauty mi ve stínu roste taky, krásné listy žlutě lemované má i v zimě. Zatím mi ve stínu žije i zakrslý buk mercedes. Také hosta se hodí do stínu a jsou i druhy vysoké 120cm, aby byly vidět, zajímavé jsou třeba hosta King size, nebo žlutá a zelená kresba hosty Liberty, ale u nich se pořád bojuje proti slimákům, což u břečťanu a dále jmenovaných rostlin není potřeba. Ta dlužicha má určitě nejkrásnější barvy listů a listy ztratí jen na měsíc na jaře, nádherná je třeba heuchera forever red nebo forever purple. Vlastně i keř tavola kalinolistá má i červené zajímavé listy, ale ta má jako dospělá takové tvrdé staře vypadající stonky, javor působí pořád mladistvě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.