Nejste přihlášen/a.
mám zasázené topinambury, je to tak dobrý jídlo, že než jsem zasadila, snědla jsem toho polovinu. Totéž se bude opakovat, a tak chci vědět zda je možnost pěstovat ze semen, kdy jak sít, ze semen které jsou součástí rostlin, budu je mít.
Děkuju předem všem za reakce ![]()
Mám topinambury všude,kde bylo místo. Ze semen bych je nepěstovala, je to nejisté a pomalé. Ale výnos se dá zvýšit hnojením - mám králíky, tak na topiny dávám dost hnoje (a na ně trochu mulče) a úroda je fakt obrovská. Mám to rozdělené - část intenzivně hnojím a část má výživu od loňska (to mám do kuchyně).
Všem moc díky za reakce, sázíte JEN na místa kde je přes den slunečno, nebo i kde je slunce třeba jen dvě hodiny a i tak se daří ůroda? a sázíte před zimou nebo na jaře, nebo je to na ůrodu jedno? Je tady dost myší, a v půdě mám obavy že by to sežraly všechno. Já dala část před zimou a zbyteček hned po zimě (ted maj všechny natě asi půl metru)
Sázím na jaře i na podzim, jak to vyjde. Teda teď už moc ne, už je mám fakt skoro všude
.
Myši jsou problém,taky jim topiny chutnají. Já si na podzim topinambury vyryju, přeberu na ty pro mě a na ty pro havěť(hlavně králíky). Vytahám ven všechny,protože stejně to nejsou všechny a některé zůstanou a na jaře porostou dál. A záhon důkladně vyhnojím (prostě dám hnůj od králíků).
Topiny krechtuju - vykopu jámu, do ní dám topinambury, navrch většinou listí apod., co se dá dobře sundat/odkrýt i v mrazech. Když zmrznou, nevadí, v teple povolí a jsou úplně v pořádku (a to i pro králíky, kteří jsou na stravu dost nároční, choulostiví). Těch jam jsem dělala vždycky víc (a na některé pak zapomněla,kde jsou
). Občas se mi do nich pustily i myši, tak letos mám vymyšleno, že dám koš z pletiva do jámy a až do toho koše topinambury a zasypu.
Jo a úplně nejvíc mi chutnají pečené s masem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.