Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to hlíva, ale jaká?

Od: babajaga® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

ve čtvrtek jsme šli na výšlap do Železných hor. Horský potok, chladné sevřené údolí...a tam jsme našli na několika padlých kmenech spoustu hlív. Bylo to v chráněném území. Sbírat je tedy nechci, ale zajímalo by mě, co je to za druh. Hlív je poměrně dost druhů. A tak přemýšlím, zda je to PLICNÍ /jedlá, roste od května/, nebo ušatá /nejedlá, roste ale až od července/. A třetí možností je, že to nakonec bude ještě nějaká úplně jiná. Houbaři, poradíte mi? Děkuji - Jaga.

Je to hlíva, ale jaká?
Je to hlíva, ale jaká? #2

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Hlíva plicní. Je výborná.
hodnocení

Tak to vidíte, @Totaku, jakou mám smůlu. Je jedlá a chutná, jak píšete, je jí tam spousta a přitom se v chráněném území nesmí sbírat. O pár set metrů dál jsme objevili i porosty medvědího česneku. Teď už sice přerostlý, ale byl tam. I ten by se zjara hodil.

Nedá se nic dělat, než to respektovat, kdyby to každý oškubal, brzy by tam nebylo nic. Potěším se aspoň fotkami. *plac* A uvidím, pokud budu živá a zdravá, zda tam houby budou i příští rok. Jaga.

Já jezdím na přelomu února a března do lázní Velichovky a tam taky na bukových pařezech rostla hned vedle cestičky na bukových nebo dubových pařezech a nikdo ji nesbíral. Kousek dál zase byly penízovky. Takže když jsem se vracel domů měli jsme smaženici.
V Jeseníku jsem medvědímu česneku neodolal. Oblast neoblast. Kořínky jsem nepoškodil, přírodě neublížil. Stejně listy zvadnou a uschnou hned jak je prvních pár teplých slunečných dnů ohřeje.

hodnocení

0x

No teda Jago, to teda kdybych našla já, tak bych tu hlívu určitě posbírala. Přece bych ji nevyrvala i s kořeny, ale uřízla, nebo vykroutila, takže by tam vyrostla znova a ani ten kmen bych přece nepoškodila. A takhle tam jenom bez užitku shnije. A to se nepovažuji za žádného magora, co urve všechno co vidí, ale takovou houbu bych tam určitě nenechala, i kdyby to bylo na chráněném území a klidně se k tomu přiznám. A pak, to by mne teda docela zajímalo, na co všechno se ta ochrana vlastně vztahuje a proč by si člověk nemohl sesbírat třeba tuhle houbu. *co*

hodnocení

Suzi, je to kraj, který se musí obejít bez zásahu člověka. Tedy, když spadne strom, zůstane tam, postupně trouchniví, nesmí se těžit a odvážet dříví. Nesmí se trhat, řezat a vyrýpávat rostliny na tomto území. Nesmí se zde houbařit. Nesmí se ani přenášet zvířata. Kdybys třeba viděla krásného žlutočerného mloka a chtěla si ho vzít domů do terárka, nelze. A také tam jsou. Dále se zde nesmí rozdělávat ohně ani bivakovat. I to by přírodu poškodilo, kdyby bylo všude ohniště a podpapírák. Je zajímavé, že za tu cestu údolím /2,8 km/ jsem neviděla jediný odpadek, nikde plastová láhev, nikde celofán od tatranky...Lidé se buď už učí, jak se chovat, nebo tam dobrovolníci uklízejí. To nevím.

Proto to respektuji, i když houbařím moc ráda. Snad po nás ostatním generacím něco zbyde. Musíme doufat, že nezničíme všechno. Jaga.

Aha, tak tohle já neznám. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]