Neplodí jedlé plody, mám dojem, že jen není prudce jedovatý žádný, jen nejedlý. Ten jedlý má žluté květy a dříve. Na netu Cornus mas. Já bych viděla první foto spíše na ořech, vlašský ořech u země mívá zbytek skořápky, tak vždycky mrknu. Zdá se mi to jako mohutnější, než jasan.
nov
Jen poznámka, list ořechu má výraznou specifickou vůni, stačí promnout list v prstech.
Ještě upřesním. V ČR známe dva jedlé dříny. CORNUS MAS žluté květy, úplně nenáročný a plody chutnají podobně jako višeň, jsou kyselejší, ale po přejití varem je to příjemný "višňový kompot", plísněmi plodů a nemocemi třešní netrpí nikdy. Vyšlechtili i žluté plody, Jantar například. CORNUS KOUSA bílé listeny jako květy. Plod mi moc chutný nepřijde, prý moc chutná ptákům. Hezké fotky má na netu stránka zahradnictví Havlis, tento dřín je prý náročnější na péči i zálivku. Jiné nejsou jedlé. Na fotce je Cornus alba, ta je okrasná, ale mě se víc líbí listy s bílou nebo žlutou barvou. Plody se nejedí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.