Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Znáte někdo?

Od: kvetak odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, čistím humno a přemýšlím, jestli to dát pryč. Děkuji
Znáte někdo?
Znáte někdo? #2
Znáte někdo? #3

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
To první je malej Jasan to druhý vypadá jako hloh podle listů ale nejsem si jistý a to třetí je Dřín (svída)
kvetak
hodnocení

Děkuji , plodí ten dřín na fotce jedlé plody a nebo si to pletu s jiným dřínem?
Můžete si o něm přečíst
cs.m.wikipedia.org/...
Neplodí jedlé plody, mám dojem, že jen není prudce jedovatý žádný, jen nejedlý. Ten jedlý má žluté květy a dříve. Na netu Cornus mas.
Já bych viděla první foto spíše na ořech, vlašský ořech u země mívá zbytek skořápky, tak vždycky mrknu. Zdá se mi to jako mohutnější, než jasan.
nov

Jen poznámka, list ořechu má výraznou specifickou vůni, stačí promnout list v prstech.

Ano, je to spíše jasan.

floro*
hodnocení

3x
Jasan
Hloh
Svída
idanova*

hodnocení

0x
Ještě upřesním.
V ČR známe dva jedlé dříny.
CORNUS MAS žluté květy, úplně nenáročný a plody chutnají podobně jako višeň, jsou kyselejší, ale po přejití varem je to příjemný "višňový kompot", plísněmi plodů a nemocemi třešní netrpí nikdy. Vyšlechtili i žluté plody, Jantar například.
CORNUS KOUSA bílé listeny jako květy. Plod mi moc chutný nepřijde, prý moc chutná ptákům. Hezké fotky má na netu stránka zahradnictví Havlis, tento dřín je prý náročnější na péči i zálivku.
Jiné nejsou jedlé. Na fotce je Cornus alba, ta je okrasná, ale mě se víc líbí listy s bílou nebo žlutou barvou. Plody se nejedí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]