Ahoj ...stala se mě šílená věc..už asi týden bojují z mravencema v pokoji dnes jsem zjistila že jsou pod kávovnikem..tak jsem vysaypala...dala nový květináč..a částečně novou zeminu. A večer byl zase obalený mravenci...tak jsem vyhodila na balkon ráno má být 4 stupně. Už teď tam je hrozná zima ale fakt nevím už co s těma mravencema...mám toho plnou postel . doplněno 28.05.22 21:58: Myslím že chcípnou mravenci i kytka...
na balkon dejte na noc přez kytku nákej pytel igelitovej treba odpadkovej pytel, nebo krabici neco aby na ní nešel chlad .
Mravence láká cukr, na ten se daji vychytat ale jde o to zajistit aby už z nej neodešly, kolem misky s cukrem(lákadlo) dát lepivou plochu lepenku lepící plochou nahoru a pujdou na cukr a zustanou na lepence, nebo sladkou vodu aby se utopili
Takhle v malém by šlo namíchat nějaký postřik proti hmyzu do kýble a celý květináč v něm nechat nasáknout. Dřív se používal třeba Decis ale ten už bude určitě zakázaný. Kontaktní jedy se sice na mravence běžně nepoužívají protože do země se postřik normálně nedostane ale do květináče prosákne bez problémů.
Na kávovník pozor, jde o rostlinu se specifickými nároky. Nemá údajně stejný typ kořenů, jako jiné, při přesazování se bal nesmí moc narušovat, nesnese poškození kořenů, tak přesazením nepůjde mravence vyhnat. Nesnáší dobře letnění, asi nemá ráda rozdíl teplot noc/den. Neumí si zvykat po přenesení na změnu podmínek. Nesnese slunce. Riskla bych jen nákup jedu na mravence a čekat. Jed nezabere hned, nesmí, protože by živočichy varoval, a oni by se jedu vyhnuli včas. Tedy tak jsem rozuměla jak citrusářům i výrobcům jedů. Používám je.
Já jsem používala jed Defeat dust od výrobce Trans chem, možná už neexistuje. Vydržel hodně let a účinkoval. Růžový prášek, a stačilo by obsypat opatrně celý květináč - tedy misku pod květináčem na parapetu na suchém místě, snad to rostlině neublíží. Když se mi nastěhovali mravenci do rostliny, pak zmizeli, ale to, že zmizeli, jsem si uvědomila třeba po měsíci. Návnady v krabičkách vycházely dráž a nešly dát přesně na cestičky mravenců, zatímco prášek ano. Určitě půjde mezi jedy na škůdce v obchodě, najít podobně účinný prášek na mravence.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.