Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ostružina chřadne

Od: raper® odpovědí: 5 změna:
Zdravím,po 4roky rostla a plodila k naprosté spokojenosti,no a letos... Vidíte na fotkách. Listy prakticky nevyrostly,jen pár květů a ty byly bez okvětních listků. Napadla mě nějaká viróza...? Neví někdo co by to mohlo být? Jde o odrůdu Karraka Black.
Ostružina chřadne
Ostružina chřadne #2
Ostružina chřadne #3

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Ostružinám moc nerozumím a mám jiný druh. Thornfree a Black satin. Ty jsou snad 4m dlouhé. Ale co jsem vysledovala je, že netrpí nemocemi. Takovéhle poškození vídám na jaře běžně. Je to poškození od mrazu, jen je vidět až později, v zimě se teprve tvoří rána. Přijde mi, že jsou odolnější mladé, a když zestárne, je to její způsob hynutí jednoho prýtu. Běžně pak u země tvoří jiný prut, který ten starší nahradí. Pruty nejsou moc dlouhodobé, tak je to typ jejího růstu. Pokud je cenný, zkusila bych ho zkrátit třeba jen o očko a klidně výjimečně ranku zamáznout voskem, ať neodpaří ani minikapku vody raději. Při takovém poškození pletiva stonku, se to poškození projevuje horším růstem. Já osobně mívám pak strach, nechat špatně rostoucí rostlinu zaplodit, protože se příliš vyčerpá. Tady bych spíše řešila, jak ji rozmnožit. Pokud nemá dlouhé šlahouny, kdy konečky stačí zahrnout zemí, řešila bych, jak zem přiblížit k očkům, množit hřížením. Při hřížení se záměrně poškozuje stonek, aby rostlina rozuměla, že se teď musí zakořeněním honem zachránit. Pokud zvolíte hřížení, možná by byla škoda jedno očko řezem vyhodit. Protože by si vlhkost našlo jinde. Nemám to ale vyzkoušené. Moje druhy se množí samy, naopak musím zem kontrolovat, jestli nemáme další hříženou ostružinu s kořínky. Přirozené stárnutí rostliny nejde změnit, ani v budoucnu. Pruty nevydrží moc let.

liska5
hodnocení

2x

Já mám zas podezření na houbovou chorobu, jako bývá na malinících. Pak by to chtělo postřik. Kdysi Kuprikolem. Teď budou nové přípravky.

hodnocení

Taky se přikláním k chorobě. Ty šlahouny nejsou staré 4roky,jak asi paní pochopila,každý rok po odplození jsem staré výřezal a nahradil novými. Zkusím nějakou chemii,uvidím.
kejki

Spíš bych sestřihla na nejnižší očko a počkala na nový prýt. Na klacku je klasická skvrna od houbové choroby, tomu už nepomůžete.

hodnocení

Vykopána,spálena. Pořízená nová rostlina. Asi je to tak lepší než se ji snažit zachránit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]