2x
Ostružinám moc nerozumím a mám jiný druh. Thornfree a Black satin. Ty jsou snad 4m dlouhé. Ale co jsem vysledovala je, že netrpí nemocemi. Takovéhle poškození vídám na jaře běžně. Je to poškození od mrazu, jen je vidět až později, v zimě se teprve tvoří rána. Přijde mi, že jsou odolnější mladé, a když zestárne, je to její způsob hynutí jednoho prýtu. Běžně pak u země tvoří jiný prut, který ten starší nahradí. Pruty nejsou moc dlouhodobé, tak je to typ jejího růstu. Pokud je cenný, zkusila bych ho zkrátit třeba jen o očko a klidně výjimečně ranku zamáznout voskem, ať neodpaří ani minikapku vody raději. Při takovém poškození pletiva stonku, se to poškození projevuje horším růstem. Já osobně mívám pak strach, nechat špatně rostoucí rostlinu zaplodit, protože se příliš vyčerpá. Tady bych spíše řešila, jak ji rozmnožit. Pokud nemá dlouhé šlahouny, kdy konečky stačí zahrnout zemí, řešila bych, jak zem přiblížit k očkům, množit hřížením. Při hřížení se záměrně poškozuje stonek, aby rostlina rozuměla, že se teď musí zakořeněním honem zachránit. Pokud zvolíte hřížení, možná by byla škoda jedno očko řezem vyhodit. Protože by si vlhkost našlo jinde. Nemám to ale vyzkoušené. Moje druhy se množí samy, naopak musím zem kontrolovat, jestli nemáme další hříženou ostružinu s kořínky. Přirozené stárnutí rostliny nejde změnit, ani v budoucnu. Pruty nevydrží moc let.