Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
právě jsem si všiml že venku na jehodách se zvláštně pohybují stonky.
Podíval jsem se tedy blíž, a stonky to teda nejsou, je to ještě tenší než stonky, dlouhé asi 8cm, tenké tak méně tak milimetr, hýbese to, je to tedy buď nějaký červ, nebo možná mláďata užovky.
Jsme totiž v CHKO a všude tady v okolí je strašně moc užovek. Ale netuším jestli to může být nějaké mládě užovky v ranném stádiu.
Z jedné strany je ten "had" zelený a zdruhé strany takový hnědo-šedý.
Přikládám reálnou fotku
Můžete mi napsat co to je, či pokud je to škůdce... upozornit mne na to... Děkuji Pavel
Dobrý den, asi to bude, jak již uvedeno, ten škůdce. Také si myslím, že i malá užovka má již jasně vyditelnou širší hlavičku, tak by to mělo jít rozpoznat. Zdravím!
doplněno 27.05.13 13:30:Jo, jo, jo - ta velikost opravdu nesedí. Tak zkontrolujte oba konce té potvůrky, jestli má někde širší hlavičku.
Z té fotky to nevidím.
Mohlo by jít o mladé užovky (hladkou nebo podplamatou - podle zbarvení) - nemohl bys ´hádě´ nafotit ve větším zvětšení (makro)?
O škůdci (červu či larvě) této velikosti nevím - moc dlouhé, moc tenké...
Pavle, nemáte na zahradě kočky? Nemohla se některá z nich zrovna u jahod vykadit a nevyšla z ní i škrkavka? Mě to tou velikostí spíš připomíná nějakého střevního zvířecího parazita (i když i na tu škrkavku se mi to zdá "tlusté" ). A jestli jsou ve Vašem okolí např, kočky tímto zamořené, tak se občas můžete s tímto parazitem setkat. Pravda je, že škrkavka dlouho mimo tělo hostitele nepřežije, ale třeba jste se tam natrefil chvilku poté, co hostitele opustila.
Na vylíhlého hada to podle mě nevypadá. To, co je na obrázku je příliš tenké a průsvitné.
doplněno 27.05.13 13:55: hmm, tak teď jsem si teprve přečetla, že to je zelený ... Tak to škrkavka nebude - leda že by vyrostla na špenátu
To malé hádě by byl asi dobrý výsledek, ale myslím si, že to bude asi toto biolib.cz/... . Bohužel k tomu není bližší info, ale bude to nějaký červíček. Já bych dopolučila vyhodit jahody do kompostu a koupit nové.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.