Nejste přihlášen/a.
dobrý den, je to moniliová spála? Stříkal jsem vitisanem (hydrogenuhličitan draselný)...napadeny jsou ryngle, višně.. třesen ani merunka nejsou napadeny...postrikat za týden znova vitisanem nebo nemá smysl? Chemické prostředky nechci aplikovat.
diky
I hydrogenuhličitan draselný je chemie. Ale na rozdí např. od (RS)-1-p-chlorfenyl-4,4-dimethyl-3-(1H-1,2,4-triazol-1-ylmethyl)pentan-3-ol (přípravek Horizon) se jedná o chemii, které na moniliovou spálu nefunguje. Příští rok zkuste něco, co funguje, nebo se smiřte s tím, že to budete mít i na meruňce.
Sousedé také nestříkají a je to vidět na první pohled.
diky za odpovedi,
pruklest udelám, vetvičky ostriham na zdravé drevo...
...jde o to ze to jsou ryngle které se sadily asi pred 8 lety, poprvé málo kvetly až loni a letos poprvé byly obsypané kvety a jsou pludky, nikdy na nich nich nebyla zadná choroba...asi je to tím že kvetly a to se pak dostalo z kvetu do stromu...? Dříve když nekvetly na nich nebyla zadná choroba.
vedle mám merunku tu strikam a má pludky a je bez choroby (postrik na zacátku kvetu a po kvetu) přípravky na bázi medi a boru.. již několik let ok...
jen nevím zda je to opravdu spála nebo zda jsem neudelal chybu že jsem to preventivne strikl vitisanem, (mohlo dojít ke spláení?) ono to udelalo až po tom střiku vitisanem, ale jen na rynglich, jiné stromky ok...ale nemusí to mit nic spolecného s tím vitisanem...doporučuje se vitisan+kumulus v ekosadech,
kdy nejlepe pak ryngli ostrihat, udelat pruklest? jiz nyní nebo až po dozdrání plodů? Vim jen ze by se to melo delat v dobe vegetace...
čím to pohnojit a jak hodne?
diky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.