Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co z kostivalem lékařským děláte

Od: motyl* odpovědí: 4 změna:

Je tady, skoro 80 cm výška šířka keř, a poprosila bych o rady, co je za možnosti využití. Hlavně teda vrchní nadzemní část. Jím zelené rostliny, pampeldu, bršlici, barborku,...stylem že si natrhám co se mi do hrsti vejde když vidím pěkný lupení *smich* a chroustám, a četla jsem i o kostivalu že je jedlý ale i jedovatý. Jíte ho? Děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

2x

Kostival se vnitřně nedoporučuje konzumovat,obsahuje alkaloidy,které by mohli poskodit játra.Osvědčená a výborná je mast,z kořene.Dorůstá až 1 m.

liska5
hodnocení

0x

U kostivalu jde především kořen se zásobními látkami. Pod černou slupkou je bílý a tmavne na vzduchu. Suší se na následné louhování na tinktury a masti na klouby, kosti, otoky. Dá se ale takto nastrouhat a dělat z něj obklady. Nebo se vylisovaná šťáva přidává do kapek na žaludeční vředy. Listí bych nejedla, asi nebude jedovaté, ale ty četné třísloviny mohou spíš žaludek podráždit. Přeci jen jde o dávkování, které je po kapkách. /Nejsu naša koza.:-D/

hodnocení

0x
Při jakémkoli zpracování pouští lepkavý maz plný saponinů. Jsou dokonce zadokumentované případy že se lidem po požití strouhaného kořene slepil krk a udusili se. Opravdu musíš ochutnat všechno jen pro to, že to má druhové jméno lékařský? Za starých časů se konzumoval ale jen kvůli léčbě zánětů v krku. Dávat si ho jen tak z plezíru mi připadá uhozené. Navic je to rostlina přízemní která dorůstá tak 50cm vzrůstu a pod pojmem keř si představuju dřevnatý habitus. Takže bůh ví co bys ve skutečnosti vlastně snědla.
Jinak ke tvé otázce.. Dělám výluh z kořene v alkoholu jako mazání na klouby a špatně se hojící rány. A když ho krajím kolikrát se mi úplně slepí prsty že nejdou od sebe

hodnocení

0x

Kostival je vynikajícím prostředkem na otoky a poranění pohybového aparátu. Nejúčinější jsou obklady ze sušeného kořene. Doporučuji koupit mletý na internetu, jeho výroba v domácích podmínkách je obtížná. Kostivalový gel k masážím se dá běžně koupit v lékárnách.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]