Nejste přihlášen/a.
Řeším situaci, neskutečné množství jedovatého pryskyřníku prudkého v půl století neudržované zahradě. Už vím, že kde je vlhčeji, a teda i kyselejší půda ,se mu daří. Pojde takový vytrvalý plevel (i jiné druhy) absolutně- aby se již neprobral ,delším zakrytím aby byl bez přístupu světla? (snad se tomu říká zamulčování). Nebo chemie? Nechci si tady zničit pampelišky , ale ty si můžu opět pak vysít,stejně tak bršlici . Trávník jako takový co se furt musí zkracovat nepotřebuju. . Mám tu místa kde je pryskyřník jak koberec ač jsem zjara dloubala, ale nestačilo to...děkuji předem všem za reakce
tady je rada drahá, kdyby to bylo ve spárech chodníku tak by se to dalo, ale takhle na zahradě, chemií zabijete vše živé, a co to posekat nakrátko, a tím se upraví trávník, posekejte to a pryskyřník pomalu zmizí, on už není moc vidět jako dříve,to ho bylo plno,ale na staré zahradě holt ještě je,já bycho to posekala a pak bych viděla.dáda
Roudup
Koukám vypadlo mi N z názvu. Roundup je neselektviní listový herbicid, který se používá formou postřiku, čili při troše šikovnosti postříkáte jen to co potřebujete zlikvidovat, ostatní zůstane. Pokud je poblíž nějaká cenná rostlina, lze Roundup nanášet štětcem či houbičkou přímo na listy či stonek plevele. Je to zdlouhavější postup, ale máte jistotu, že nebude zasaženo nic jiného.
velmi děkuji všem za reakce, dál pište samozřejmě, jen se zeptám- chemie zde navržená, lze pak na takové místo pustit slepice? oni hrabou zobou vsechno lítá a mísí se... přeci jen budou tam ty chcíplý rostliny otrávený chemií s kořenama hluboko, (slípky ještě nemám ale přeju si je).
Dolomit vápenec můžu ted, vidte, protože stejně je ta plocha s pryskyřníkem...nanic. Posekám a posypu. Je to základ, aby půda už tam tyto plevely nepodporovala.
Povápnit to samozřejmě můžete, ale já bych na účinek takovéto "léčby" nevsadil ani niklák. Herbicid je jistota, tato chemie je samozřejmě dělána tak, aby rezidua nezůstávaly dlouhodobě v půdě, jinak by takový přípravek nedostal povolení. Glyfosát se postupně rozkládá sám nebo za pomoci půdních bakterií, i kdybyste tam dal slepice hned, tak předpokládám, že nebudou žrát uhnilé zbytky kořenů, a i kdyby něco málo sežraly, nijak jim to neublíží a kvalitu vajec neovlivní, vždyť toho tam nebudete lít hektolitry.
jenom muj poznatek doted ,z pozorování jiných zahrad s pryskyřníkem zde - i ti kdo sekají každý týden trávník na krátko( nepěstují nechovají nic jde jim jen o vzhledovou plochu trávník, a sekání je asi baví...protože fakt furt jedou )tak mají stále pryskyřníky na velkých plochách, a tyto i sekané krátké rychle kvetou. Takže jistota bude postřik, ale ještě zkusím ten dolomit co to udělá, mam dolomitový vápenec. Případně i jiné "vápno"? by mohlo být? nevyznám se ve vápnech.Plochu nemám problém zatarasit na čas aby tam nešel ani pes, pokud by bylo nebezpečí pro něj ale dolomit je krmný zvířatum..
Pokud by všechny herbicidy (ne)fungovaly tak jak to popisujete, rychle by zmizely z trhu, nikdo by je totiž nekupoval.
ted mě napadlo,ještě bez chemie, použít to ,co se nemá používat za hnojení protože by to rostlinu spálilo..., zda by v tom nebyla pomoc, třeba ta kopřivová jícha neředit jí, slepičince kvašený neředěný...ale poroste tam pak něco jinýho potřebnýho když osázím? budu asi zkoušet i takovýhle pokusy, furt je to i zadarmo..
díky všem za reakce, pište další nápady, já postupně budu zkoušet. Ted jsem ještě našla, použití HCL na likvidaci živýho čerstvýho pařezu, , mám jí doma, možná zkusím na ten pryskyřník, sprejem, bude to špatný pro půdu a růst pak jiných na tý ploše? ten ocet vyzkouším jako první přijde mi nejšetrnější k zviratum po čase na ploše ,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.