Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
několik let marně bojuji s mšicemi na meruňce a blumě.
Před sezónou ošetřeno Bioolem, kvůli přezimujícím vajíčkům mšic.
Opět velmi silně napadeno. Stříkám čím se dá, ale prohrávám.
Na ibiškách, růžích, anreštu a rybízu se to daří zlikvidovat.
Soused meruňku napadenou nemá, kousek od mé.
Co s tím? Mám v létě nebo na jaře udělat radikální řez?
Prosím o radu !
Zdá se mi, že nebyla v květu ošetřena proti moniliové spále a tak některé letorosty zasychají. A na mšice funguje Mospilan, popřípadě déle působící Calypso. Oba to jsou systémové prostředky, takže se šíří rostlinou a dostanou se i tam, kde se nedostane postřik přímo.
Neověřený tip: co zkusit pěstovat hmyz, který se jimi živí? Podle Wikipdie:
" Některé mšice žijí v symbióze s mravenci, kteří je chrání před nepřáteli (především slunéčka, larvy pestřenek a zlatooček i zlatoočky samotné) a naopak získávají medovici."
co tedy na internetovém vyhledávači hledat:
A) chov názevhmyzu
B) pěstování názevhmyzu
(tím hmyzem mám na mysli slunéčko, zlatoočko..)
a podělit se pak o zkušenosti?
tohle mě zajímá, protože já žiju s přesvědčením, že mravenci si ty mšice(nevím odkud ) na ty stromy záměrně nosí, aby se tam mšice vykrmila štávičkou, a pak mravenci si ty mšice požírají, odnášejí...no a vy mi to ted zkazíte
Ale, přesto, od doby co sypu kolem rybízu co pestuju v nádobách bylinkovej čaj máta s něčim, a sušený nastríhaný na drobno odkvetlý lonský afrikány urco jdou i čerstvý, , tak mšice nejsou, ale toto dělám asi tři roky , už a ty afrik preventivně novým rostlinám dám do horní vrstvy půdy. S pocitem že to vychází
.
Sbírám berušky (slunéčka sedmitečná). Jdu na procházku a dívám se kolem sebe, mám připravenou krabičku. Kolem louky, na sluníčku - určitě nějakou ulovíte.
Beruška samotná toho moc nezbaští, ale její larvy ano! Funguje mi to nejen ve skleníku, alemám vyzkoušeno třeba i na růžích, malinách a jiném ovoci.
Můj soukromý tip-objev: nejvíce larev jsem našla vždycky na rakytníku. Nevím, jak je to možné, ale je tomu tak. Ale jsou hůř vidět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.