Pěstoval jsem meruňku ve 425 m v Podkrkonoší. Jižní strana při stěně domu. Odrůda Kráska. Sazeno 1993. V době největší vitality se ohýbaly větve až k zemi, jak byla obsypaná plody vynikající chuti. Bohužel jeden rok odplodila naposled. Nejdřív mrtvice postihla jednu větev a druhý rok skončila s mrtvicí ceá. Dal bych foto ale až ho najdu ofotím a vložím. Tahle nadmořská výška má právě výhodu v tom, že kvete poměrně později než kdekoliv jinde a poškození mrazem je menší neboť nemá ještě často co omrznout.
doplněno 19.05.22 10:41:
Kvetla mi i o měsíc později než v oblasti kde se běžně pěstuji. Pamatuji, že jsem to sledoval a na jižní Moravě si stěžovali, že úroda je pryč vlivem mrazíků a mně ještě ani nekvetla.
Záleží na konkrétním místě, někde v pohodě o kus vedle ani náhodou... Neni to jen o slunci, hlavně mrazový kotlinky apod. Můžeš zkusit a uvidíš, chodit po vesnicích a sledovat kde co roste, vyptávat se jak to plodí co to je za odrůdu apod.
No nevím, nevím? Ta nadmořská výška .- to by asi šlo, ale pěstovat meruňku v hlíně, i když dobré není zrovna dobrý nápad. Z hlíny lze vyrobit cihly, tašky na střechu, vymazat kamna, nebo udělat mlat ve stodole, to ano, ale něco v ní pěstovat, to se asi mine výsledkem. Meruňka bude vyžadovat kvalitní a úrodnou půdu, zeminu. A také ve vašem stanovišti závětří a ne stanoviště v mrazové kotlině.
valach327*
Teď jsem se díval na netu a meruňka potřebuje půdu hlinitopísčitou. To znamená že by nepomohlo ani smíchat pytel hlíny s pískem a "směs" poté nasypat do připravené jámy?
hugg*
Písek proto, že nemá ráda přemokření, takže pokud vykopete jen jámu, dáte tam písek tak voda stejně nemá kam dál se vsakovat.
Dobrý den, jako neplodici strom určitě. Jinak, meruňka kvete brzo z jara a to už nesmí vůbec mrznout - potom není úroda. On je to problém / loterie s pomrznutim květu i v nížinách. Zdravím! doplněno 19.05.22 12:28: valach327 - no, tak to zkuste a třeba i něco sklidite. Snad ta informace obchodu bude správná.
valach327*
A co když bych zvolil nějakou jinou odrůdu (třeba Kompaktu) Ta by mohla kvést později ne? I na stránce obchodu Jukka je napsané že u ní je „odolnost proti mrazu vysoká".
hugg*
To pomrznutí květů je spíš o štěstí a může pomrznout v nížině i na vysočině. Ve vyšších polohách sice kvete později, ale i později tam i mrzne. U nás v 500 mnm některý roky mrzne i na konci května. Ale viděl jsem plodící meruňku i v 600 mnm.
Táta se o to snaží už nějakých 40 -45 let. Podkrkonoší, cca 430 m n.m. Slunné místo, ze severu kryté stěnou chaty. Za tu dobu tam má, tuším, 3. strom a tenhle snad funguje. Ale pár kyblíků meruněk za 45 let péče, to mluví za vše.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.