Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Meruňka ve 450 m.n.m?

Od: valach327* odpovědí: 11 změna:
Šlo by pěstovat meruňku ve 450 m.n.m (Valašsko) Pokud bych ji zajistil dobrou hlínu a dal ji na prosluněné místo?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jiofa
hodnocení

4x

Pěstoval jsem meruňku ve 425 m v Podkrkonoší. Jižní strana při stěně domu. Odrůda Kráska. Sazeno 1993. V době největší vitality se ohýbaly větve až k zemi, jak byla obsypaná plody vynikající chuti. Bohužel jeden rok odplodila naposled. Nejdřív mrtvice postihla jednu větev a druhý rok skončila s mrtvicí ceá. Dal bych foto ale až ho najdu ofotím a vložím. Tahle nadmořská výška má právě výhodu v tom, že kvete poměrně později než kdekoliv jinde a poškození mrazem je menší neboť nemá ještě často co omrznout.

doplněno 19.05.22 10:41:

Kvetla mi i o měsíc později než v oblasti kde se běžně pěstuji. Pamatuji, že jsem to sledoval a na jižní Moravě si stěžovali, že úroda je pryč vlivem mrazíků a mně ještě ani nekvetla.

To skoro vypadá, jako bychom byli otec se synem ;). To se povedlo *palec2*.

jiofa

Tak slíbená fotka úrody po 7 letech od výsadby.

Meruňka ve 450 m.n.m?

asd1
hodnocení

2x

Záleží na konkrétním místě, někde v pohodě o kus vedle ani náhodou... Neni to jen o slunci, hlavně mrazový kotlinky apod. Můžeš zkusit a uvidíš, chodit po vesnicích a sledovat kde co roste, vyptávat se jak to plodí co to je za odrůdu apod.

hodnocení

2x

No nevím, nevím? Ta nadmořská výška .- to by asi šlo, ale pěstovat meruňku v hlíně, i když dobré není zrovna dobrý nápad. Z hlíny lze vyrobit cihly, tašky na střechu, vymazat kamna, nebo udělat mlat ve stodole, to ano, ale něco v ní pěstovat, to se asi mine výsledkem. Meruňka bude vyžadovat kvalitní a úrodnou půdu, zeminu.:) A také ve vašem stanovišti závětří a ne stanoviště v mrazové kotlině.

valach327*
hodnocení

Teď jsem se díval na netu a meruňka potřebuje půdu hlinitopísčitou. To znamená že by nepomohlo ani smíchat pytel hlíny s pískem a "směs" poté nasypat do připravené jámy?
hugg*

Písek proto, že nemá ráda přemokření, takže pokud vykopete jen jámu, dáte tam písek tak voda stejně nemá kam dál se vsakovat.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, jako neplodici strom určitě. Jinak, meruňka kvete brzo z jara a to už nesmí vůbec mrznout - potom není úroda. On je to problém / loterie s pomrznutim květu i v nížinách. Zdravím!
doplněno 19.05.22 12:28: valach327 - no, tak to zkuste a třeba i něco sklidite. Snad ta informace obchodu bude správná.
valach327*
hodnocení

A co když bych zvolil nějakou jinou odrůdu (třeba Kompaktu) Ta by mohla kvést později ne? I na stránce obchodu Jukka je napsané že u ní je „odolnost proti mrazu vysoká".
hugg*

To pomrznutí květů je spíš o štěstí a může pomrznout v nížině i na vysočině. Ve vyšších polohách sice kvete později, ale i později tam i mrzne. U nás v 500 mnm některý roky mrzne i na konci května. Ale viděl jsem plodící meruňku i v 600 mnm.

hodnocení

0x

Táta se o to snaží už nějakých 40 -45 let. Podkrkonoší, cca 430 m n.m. Slunné místo, ze severu kryté stěnou chaty. Za tu dobu tam má, tuším, 3. strom a tenhle snad funguje. Ale pár kyblíků meruněk za 45 let péče, to mluví za vše.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]