Nejste přihlášen/a.
Poraďte. Nechce se mi za něj dávat 20 tis a víc, ale ty kolem 3tis mi připadají podezřele levné, ač parametry někdy nemají špatné.
Mám to na sekání břehu vodoteče o ploše asi 250m2. Vodoteč patří obci, která na údržbu kašle. Jsou tam plevele typu kopřivy, bodláky, semtam menší bez. Rozhodně to není zvládnutelné vyžínačem, ty plevele jsou klacky jako prst a chtěl bych, aby to bralo i malé dřeviny (třeba ty bezy do síly nějakých 1-1,5cm). Sekat to budu tak 3-4x za rok, takže nemusí to být profi, ale ani žádná hračka.
Poraďte buď přímo typ, nebo alespoň parametry, děkuji.
Na tak malou plochu a sekání častěji než 1x za rok stačí "cokoliv" - nic silného odolného tam neporoste a stačí i slabá mašina. Výkon kolem 1 kW je v pohodě, s nožem v kpřivách stačí i 0,8, náročná na výkon je spíš struna v husté trávě, tam to chce aspoň 1kW a hustý vyšší pořádně seká 1,5 a víc. Lepší jsou profi stroje, kvůli vibracím i životnosti, ale nesmí je mít v ruce prase který to zadře nebo nechá přes zimu benzín s biosložkama, ten to zlikviduje za jednu sezonu
Dolmar mám asi 10 let a můžu doporučit. Obecně kvalita je jako Stihl/ HQ, ale cenově je díky "neznačkovitosti" na tom výrazně líp. Dolmar za 12k je srovnatelný se Stihlem za 20. Profi jsou ty se silným "tunelem" na uchycení řídítek, hlavní rozdíl je ve vibracích když se s tím dělá celý den.
Na takový šolíchání klidně čínu za 3k a když to chcípne tak další, ale chce to vybrat něco co je použitelné aspoň jako nové.. Vyšší váha a spotřeba na tak malou plochu nevadí. Někomu můžou vadit vibrace i když seká 10 minut.
Děkuji za názory, i když mi moc nepomohly, co člověk, to názor . Ještě zvážím, zda značku nebo "neznačku", ale 0,5kW vyžínač mám teď a ten to prostě nedává.
0,5 kW je už fakt bída.. a ještě je otázka jestli to neni jen papírově a reál ještě míň.. Spousta značek (včetně značkových, např. HQ)výkon nadhodnocuje, je dobrý kromě katalogových údajů kouknout na německý testy kde výkon měří na brzdě. Bez testů u číny koukat na obsah válce a výkon brát jako 2/3 značkovýho, tj. 40 ccm čínskej motor má tak 1 kW a to je rád.. Pak jsou takový "drovnosti" jako kvalita úhlovýho převodu, uložení tyče v trubce atd. Zas když šlohnou z kůlny čínu za 3k tak to bolí míň než značkovej za 20k..
Když čínu tak větší těžší, ca 45-50ccm, něco co podle recenzí nechcípá hned a obchod kde není problém vyreklamovat. Akorát kdo píše recenze kterým jde věřit, že... Nejlíp chodit po vesnici a vidět v akci.
Mmch. HQ je už taky kromě profi strojů dost čína, Stihl ujde ale kvalitu si nechá tvrdě zaplatit. Nejlíp mi vychází ten Dolmar, finančně nějaký starší model profi mašiny kolem 1,5 kW. Poznáš že má v názvu čtyři čísla.
Dík za rady, btw Stihl prý už taky vyrábí v Číně. Ale Číňani umí vyrábět kvalitně, ale spíš se po nich chce vyrábět levně a to je pak na kvalitě vidět.
Tak jediný se čtyřmi čísly, co jsem v katalogu našel je MS4300.4U. Trochu mě udivuje, že je to 4T, ale to je zřejmě dnes u křoviňáků trend (ekologie?). V recenzích vychvalují, jen si pár lidí stěžuje na větší váhu. Na mých cca 250m2 to snad unesu .
To už je 5 čísel Na takovej kousek zbytečně těžký, osobně ze současných bych šel do 3354U, lehčí levnější a bohatě stačí, slabý neni a 2 cm klacky vezme v pohodě.. Profi s tim středovým tunelem je lepší kvůli vibracím, ale když s tim nebudeš sekat hodiny tak je to jedno, těch 4,5 neni až tak moc..
No, to jsem právě nevěděl, jestli se počítá i to číslo na tečkou . Z toho, co jsem tu vyčetl to spěje k tomu Dolmaru, typ si ještě rozmyslím. Děkuji za rady.
Pozemek je to relativně kousek, když už to doma bude, tak to použiju i na obsekání plotů a pod. Hlavně mi jde o to, aby to dalo ten vysoký a silný plevel. Mám skoro 20 let starý Partner B246, za tu cenu nadělal práce dost, ten plevel na břehu užižlá taky, ale je to trápení pro mě i pro křoviňák.
Otec si koupil STIHLku a když jsem tím sekl větší drny nebo tlustou trávu, hodně fňukala... takže ty levnější stihlky (pod 15000,-) nejsou taky nic moc ... já si koupil od firmy ABG (údajně VARI) jednu silnou potvoru za 6000,- a jsem spokojený s tou silou. Má to nižší otáčky, hlava z toho bzučení nebolí, silná je naprosto úžasně... Teď už se nedělá (koupil jsem v roce 2008), ale POŘÁD TO MÁ NÁHRADNÍ DÍLY A SERVIS MÁM 10 KM OD DOMU - a servisák říká, že to byla tenkrát ještě kvalita. Každou sezonu mi to promázne, občas vymění gumičky nebo pumpičku...
Za mne tedy jakákoliv silnější, pokud je servis v okolí - a zeptal bych se právě v tom servisu. Tak jsem koupil například motorovou pilu - ve finále byla levnější než na internetu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.