Nejste přihlášen/a.
Ahoj, ráda bych pěstovala vistárii u nás v lodžii v nádobě. Ale moc mi záleží na tom, aby mi přes zimu (i přes léto) v té nádobě nepošla a potřebovala bych co nejdetailnější rady, tipy, pokyny...jak velkou nádobu, jak velkou rostlinku do jak velké nádoby zasadit.
Zatím jsem vymyslela : samozavlažovací truhlík s odtokem, a na zimu polystyren, velikost nádoby 50x50 cm, Lechuza... a teda stromeček bud mít maličký, řízek, tak snad tam neuhnije v tak velké nádobě...
nějaké tipy ještě? Děkuju!
Zdravím. Trochu nerozumím vašemu ...stromeček bud mít maličký. Protože Vistárie nejsou stromy ani dřeviny, jsou to liány, a to liány velmi vzrůstné, které potřebují vzduch, slunko a snížené teploty v noci a v zimě. Jinak, pokud budete mít malý řízek a dáte ho do velké nádoby, dokud neprokoření objem nádoby, bude vám skomírat a možná i doskomírá. Dejte řízek do nádoby přiměřeně velké, aby ji co nejdříve úplně prokořenil, a celé klidně zapusťte do zeminy v té velké nádobě (všechnu zem udržujte vlhkou). Nebudou se rostlince přehřívat kořeny, ty lépe porostou a nadzemní část taky. Až bude květníček zcela prokořeněný, přesaďte do květníku většího a nechte zase zcela prokořenit. Teprve pak dejte do té velké nádoby. Ale zda se bude vistárii dařit za sklem lodžie po celý život, to nevím. Ida
Zdravím ještě jednou. Myslete na to, že "podlaha" balkonu je ve vzduchu, tedy velmi rychle promrzá a s ní i kořeny. Tedy polystyren i pod květník. Pokud zůstanete u té Vistárie, má-li se pnout po zábradlí balkonu, připravte se na to, že dobře prospívající rostlina má až 1m roční přírůstky. Dorůstá i přes 10m délky. Kam s ní pak? Potřebuje i nějakou tyč ke stropu balkonu => pak popne zábradlí = 4m? + 2,5m ke stropu + další 4m po stropu nad zábradlím = cca 10,5m. Tak by se dala udržet velikost. Pozor, bude to i velká masa hmoty = velká tíha. Já bych zvážila pěstovat něco křehčího. Břečťan ne, něco kvetoucího. Ten klematis, růži, některý z vitisů (réva), loniceru => ta snese kdykoliv a jakýkoliv řez - navíc navečer nádherně voní. Pak jsou tu jednoleté popínavky: svlačec, některý z hrachorů, černooká Zuzana... Já bych zkusila třeba i něco k "zobání" = některý z Kiwi arguta. Vydrží mrazy i řez, hezky kvete a budete mít i sklizeň. Jen pozor – většina není samosprašná, k opylení své "samice" budete potřebovat "samce" = buď další rostlinu, nebo rovnou koupit samici s naroubovanou větví samce, pak bude 1 plodící rostlina. Tak hodně štěstí. Ida
Zdravím. Prostor je to krásný, máte velké možnosti využití. Ještě k té opoře: všem rostlinám stačí opora dřevěná, ale ta vistárie by chtěla "bránu" z železných tyčí, protože výhon se sám omotá kolem té tyče, a jak bude dřevnatět a sílit, dřevo rozdrtí. Zábradlí máte elegantní, ale není to železné "žbrdlení", tedy se tam nemá výhon vistárie kolem čeho omotat. Ty opory budou chtít promyslet. Ale to určitě zvládnete. Ida
Dobrý den!
Děkuji za podnětné rady. Stromkem jsem samozřejmě myslela "kytku" "tu věc" , vím, že je to liána
Lodžie není zasklená. Bude to nezasklený zastřešený JV balkon, z jedné strany chráněný zdí (ze západní)
V Praze naproti právnické fakultě je na jednom baráku balkon, a tam se jim vistárie pne už mnoho let... takže to jít musí...
Budu volit samozavlažovací květináč s odtokem, na zimu ho okolo ozdobím polystyrenem, nahoře bude mulč z kůry...
a ještě mě napadlo, klematis by mi šel na balkoně lépe? Nebo jaká kytka, která by tam přežila celý rok v pohodě? Břečťan? Ten mi ale zničí zdi, což?
wow, děkuju za úžasné rady, to je počtení! Vše si zapisuji :D
Polystyren i pod květináč - > super, to udělám, je to logické a nenapadlo by mě to. Velké díky!
pošlu vám sem fotku balkonu, on je totiž dost prostorný, je to novostavba, tak třeba se tam snese i ta vistárie Ideálně bych ji pnula po nějaké pevné opoře, abych ji zvládla ukočírovat. Zatím přesně nevím zda bránu nebo jen pylon, případně obušit strop několika prkny...
Zimolez vypadá ovšem také krásně, je skvělé, že jste mi dala i tipy na alternativní rostlinky. Protže v létě letním ibišky, tak se dost bojím mšic (ibišky jsou na ně náchylné a přes léto na tom balkonu budou, takže jsem vyřadila růže.
Kiwi vůbec neznám budu zkoumat! O révě jsem také přemýšlela...
v podstatě - viz fotka možností balkonu (ta sedačka je fotošop, ale takovou tam přesně plánujeme*
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.