Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Juka - Jucca - usychání větví

Od: michal1* odpovědí: 8 změna:

Mám už pár rokov takúto Juku. Vyrástli z nej 3 vetvy a každá bola asi tak vysoká ako tá vetva vľavo. Asi pred 14 dňami sa jedna vetva zrútila, rovnakým spôsobom ako tá v pravo. Odrezal som ju, miesto začistil. Prešlo 14 dní a pravá vetva sa v priebehu 2 dní zrútila takým istým spôsobom. Kvetináč je samozavlažovací, plné naplnenie vystačí tak na mesiac bez polievania. Ale nakoľko sa v diskusiách o jukách hovorí o neprelievaní a radšej suchom substráte, dopĺňal som vodu tak do polovičky. Potom je vrstva pôdy do hĺbky 1-2 cm takmer suchá. Prihnojujem priebežne, v lete viac, v zime nič, podľa návodu na hnojive, robím to tak 3 roky. V čom môže byť chyba? Pred rokmi krásne rástla, všetky listy zelené, hustá koruna, bol to nádherný strom. Po pár rokoch začali dolné listy usychať. A po ďalších pár rokoch skolabovali dve haluze a tá tretia sa mi tiež nejaví úplne v poriadku. Dá sa to nejako rozchodiť?

Juka - Jucca - usychání větví

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Řekla bych, že má uhnívající kořínky. Samozavlažovací květináč udržuje neujstálou vlhkost a to nemá ráda. Zalévám, když je substrák suchý, to svěsí listy a tak dá znamení, že potřebuje zalít.

hodnocení

0x

Jo, to vlhko by to mohlo být. Navíc je rostlina přerostlá a nevzhledná. Doporučil bych seříznutí kmínku na výšku cca 15 cm, tam dojde k výviji obvykle dvou nových kmínků. Tato rostlina se nelmi dobře množí, je tedy možné z odtraněných částí nařezat jakési špalíky (dají se dokonce i koupit), které vám ve vodě pustí kořínky. Pak je vsaďte do zeminy a rostlina se brzy chytí.

liska5
hodnocení

0x

Má relativně malý květináč, nemá v tom obalu odtok, takže kořeny se dusí v bahýnku. Nemusí mít pořád mokrou půdu, zato má ráda vlhký vzduch. Taky bych ji naporcovala. Dva vrcholové řízky a několik z toho kmínku.

joudic*
dela mi to i v obrim, skoro kyblu, nema moc rada sucho a tmu, v loznici byla pekna ale v obyvaku se ji nelibilo a rychle opelichala.. prerostlou jsem ji chtel ale ne opelichanou :-D
michal1*
hodnocení

Takto vyzerala predtým, keď bola v poriadku. V tom kvetináči je dolu bazén, nad ním vrstva štrku a až potom je zemina. A na tomto mieste stojí už asi 4 roky, takže svetlo by nemal byť problém. Celkom má teraz asi 8 rokov.

Juka - Jucca - usychání větví #2

Hmm, byla pěkná, vyndala bych jí, vyprala kořeny, špatné ustříhla a vsadila do suchého substrátu, opatrně zalít.

liska5

Mně se zdá, že už je moc velká na tak malý květináč. Přesadit bych radila.

michal1*
hodnocení

Ďakujem za všetky rady. Presadil som do väčšieho, a uvidím čo sa stane.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]