Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zakratit terminál?

Od: marf® odpovědí: 9 změna:
Dobrý den,
Mám dotaz, mám u této třešně zakratit terminál? Nechtěl bych aby se třešeň moc rozrůstala a bylo mi řečeno, že pokud budu řezat tak třešeň bude více hnát do dřeva a méně plodit. Nicméně mám pocit že na vrcholku terminalu již raší další výhonky což znamená další větve a tím pádem základ na další patro a to je nechtěné.

Zakratit terminál?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

2x

Musíte mít zlaté sousedy. U plotu vysadit strom, který je známý tím, že vytváří vysoké a široké koruny, chce odvahu. U třešní se dají koupit "sloupové" varianty, které jsou štíhlejší a z terminálu postupně vyrůstají slabší větve, ale ani taková odrůda by se tam nevešla. Já bych ji vykopal a dal tam rybíz - červený, černý, bílý + angrešt. A na tu zadní jižní zeď révu.

hodnocení

Děkuji za názor, ale já se neptal jestli strom vykopat nebo ne. Přes plot žadní sousedé nejsou, je tam obecní pozemek a cesta. Z druhé strany je náš RD. Vinnou révu a ostatní drobné ovoce mám již vysazené jinde.
riva

Kvůli tomu plotu se tam nevejdou v rozumné výšce žádné kosterní větve. A pochybuji, že tam chcete mít vysokokmen s korounou až nad plotem. Můžete zkusit zapěstovat jako zákrsek bez terminálu, ale kdoví, jaká tam je podnož. Však se na takový stromek podívejte:

g.denik.cz/...

hodnocení

Počítám že větve budou nad plotem a můžou být klidně i za ním. Právě kvůli místu kotlovitou korunu mít nemůžu. Na fotce to vidět nejde, ale na pravé straně je RD cca 3.5 m od kmene. Jako místo problém není podle potřeby zastrihnu, aby nerostl moc k baráku ale spíš na druhou stranu. Ale teď hlavně řeším ten TERMINAL.

hodnocení

0x

Dělal někdy někdo výchovný řez, aby narostl stromek a ne koště? Třešeň je velký strom, který v nízké formě neudržíte.

hodnocení

Mohl byste prosím specifikovat co myslíte tím výchovným řezem? Z fotky to možná nejde dobře vidět, ale první patro jsou 3 kosterní větve cca ve 120° úhlu od sebe, pak je cca 50 cm a zde je základ na druhé patro 4 kosterní větve cca v 90° úhlu od sebe, letos zakrávené aby letos vyhnaly boční větvičky. No a pak je tam ten dlouhý cca 1m terminál a otázka je co s ním, nechat nebo zakratit?

jabraka*
hodnocení

0x

Výchovný řez vytvoří základ koruny.Forma,nazývána vřeteno,má základní sloup,z něj se ponechá první patro ze tří,čtyř větví,a termináů,který se zakrátí na 40 - 50 cm tam se z odnoží postupně vytvoří daslší patro.Okolo této kostry se pěstuje plodonosný obrost,pokud má příliš mnoho letorostů,omezuje se jejic počet podle toho,kolik na ně zbude světla.Koruna musí zůstávat světlá.

JABRAKA

floro*
hodnocení

0x
Vždy záleží na podnoži. Na ničem jiném. Silně rostoucí podnož bude vždy hnát velký strom a budete se s ním trápit ať budete řezat nebo ne. Měl jste volit podnož slabě rostoucí.
A taky sázet tak blízko zídky - na prostor pro kořeny jste taky moc nemyslel.
Druhé patro nechcete, ale první patro už teď toho místa taky nemá.
Co tedy vlastně potřebujete?
hodnocení

Podnož je Colt a odrůda Lapins.
Já myslím že na kořeny má místa dost. Ten plot co tam je, tak nemá betonový základ po celé délce, ale betonování jsou pouze sloupky tak kořeny můžou v klidu prorůstat skrze plot. Chtěl bych spíše střední strom max tak do 6m což by Colt mohl být. Další patro klidně může být, ale já se původně ptal na terminál. Vidím že je tu jeden odborník vedle druhého, odpovědi spoustu, ale na co jsem se původně ptal neodpověděl ani jeden. Ale to je jedno už jsem ten terminál střihl a je pokoj.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]