Nejste přihlášen/a.
Tohle je na vyhození. Já vím, že zrovna tohle jste slyšet nechtěl, ale bohužel je to tak. Moc vody, už jim začínají uhnívat kořínky. Kupte si někde v zahradnictví pořádné a silné sazenice, stojí kolem 25 korun kus. Ty dejte do velkého květináče, jak tady radí jiní rádci a nepřelévejte. Zpočátku nehnojte, až později, až rostlina zakoření. Ale jestli nemáte balkon, nebo terasu, tak doma za oknem rajčata k jídlu těžko vypěstujete. Podle mne to je nemožné. Ale zkusit to můžete.
Ta vaše rajčátka jsou nějaká smutná a vybledlá. Možná by bylo lepší koupit pořádné sazenice a už můžete vysázet.
Dobrý den, semínka vyseju do 5cm výsevního substrátu, když mají 2 pravé listy, přesadím do krabice od mléka, kde mám zeminu s kompostem (lze koupit substrát pro zeleninu). Dát na světlo a snížit teplotu tak, aby se rostliny nevytáhly.Já seju v únoru a do skleníku dávám koncem dubna, ven po zmrzlých. Do jamky šikmo položím sazenice, co přijde pod zem tak otrhám lspodní listy a rostlina zakoření po celeé délce pod zemí. Zbytek opatrně narovnám kolmo k tyčce. Vyštipuji postranní výhonky v paždí listů, u keříčkových se to nedělá. Sadbu doma začnu přihnojovat po 3 týdnech 1x týdně, zalévat trochu, máte substrát přemokřený, rostliny slabé a nažloutlé. Zdravá sazenice má sytě zelenou barvu a je silná. Nejlepší je dát rostliny do igelit. pytle a na spodek 1/3 koňského hnoje, pak už nemusíte hnojit vůbec. Pokud dáváte sazenice ven, musíte je nechat nejprve ve stínu, třeba 3 dny, přivyknout, jinak je slunce spálí. Zatím je máte v malých nádobách, ty rajčeti stačit nebudou.
Zvykejte je postupně na sluníčko. Zpočátku ne na to polední. Já je pěstuji od začátku na plném slunci. A máte je přelité. V tom bahýnku se kořeny dusí. Já pěstovala ze semen balkonová rajčátka a sázela do truhlíků. Dva týdny po zasazení jsem pak hnojila granulovanými slepičinci co týden. Touto dobou už bohatě kvetla. Když hrozil noční mrazík, vzala jsem truhlík s nimi na noc dovnitř. Ty větší keříkové jsem sázela do kyblíků ke zdi garáže. Aby na ně nepršelo.
Mně se zdá divná ta zemina, ve které je máte, připadá mi to jako suchý, udusaný jíl. Ale to se mi asi jenom zdá, jsem zvyklá na tmavou zem.
Zemina by teda měla být v pořádku, ale jestli ty sazenice už nemíníte přesazovat do o dost větších kontajnerů, tak z toho nic nebude. Rajčata potřebují mnohem víc zeminy a hnojit, nejsou to pokojové kytky, tahle rostlina musí plodit a aby plodila, musí mít dostatek živin. Koukněte se na YouTube, tam jsou videa, jak se pěstují rajčata na balkonech. A ani nemusíte umět žádnou cizí řeč, stačí Vám vizuelní pohled a navíc tam jsou poměry vždy napsány, takže tomu rozhodně rozumět budete. Je lepší to vidět, slova někdy nestačí. Zadejte "pěstování rajčat na balkoně" a určitě Vám toho vyskočí hodně. A když to uděláte hned, tak máte ještě dost času, abyste to napravil.
Odpovídala jsem na otázku "rajce". Tak se omlouvám.
Až potom jsem si všimla, že tu zeminu jste koupil Vy a ne tazatelka "rajce", ta se už neozvala. A ta má právě ta rajačata v nějaké divné bledé hlíně. Takže Vy máte zeminu v pořádku, ale zase asi nemáte ten balkon a ani terasu a za oknem podle mne plodit nebudou, nebo strašně málo a plody budou malinkaté. Na najezení to asi nebude. A ještě něco, nezalévat vodou z vodovodu, nebo ji mít napuštěnou v nějakém kbelíku a zalévat už tou odstátou. Ale stejně je nejlepší dešťovka, ale tu asi mít nebudete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.