Nejste přihlášen/a.
Našla jsem na zarostlém neudržovaném pozemku,kde se bude stavět, vinnou revu. Ted je to asi 14 dní od vykopání, rozpojení, silného kmínku co vše spojoval po zemi (vycházelo to z jednoho většího vyššího kmínku který je ještě na původním místě a teprv ho budu štourat ven k přesazení) a přesazení a zastřihnutí aby vubec šlo zachránit z místa. Poprosila bych o rady jak mám postupovat dál ,protože vypadá, že se chytla . Něco jsem dala do záhonu, něco v pytlích než vymyslím místo kam s tím zda to poroste. Šlahouny jsou silné jako tužka. Jsem naprostý začátečník, předem děkuji všem za reakce.
Podívejte se na nové výhony které raší z jednoletého dřeva (loni narostlé). Po řezu vyzrálého dřeva vám musí v tuto dobu téct na řezu vinné révy míza. Na obrazků1. Máte rašící nový výhon révy a na obr. č. 2 psí víno (loubinec). Tak porovnejte jak se vytváří nové výhony. Na révě jsou jednoleté výhony zdřevnatělé vyzrálé a na loubinci se ohýbají měkké.
je to vinná réva, ne psí víno. Šlahouny jsou tvrdé, lupe se jim kůra podélně, byly tu k nalezení na šlahounech suché listy velikosti dlaně a tvaru co má vinná réva. Je tu zarostlá náletama stará , nebo pozustatky staré malé vinice, i dráty na ty šlahouny, psí víno by nikdo takle nepěstoval. Navíc můžu porovnat s koupenou sazenicí co mám taky pár dní vinnou révu zilgu. Výhonky - rozbalující se, má uplně stejné jako moje nalezená vinná réva. Psí víno tu taky lidi mají na plotech u chat,má i jinou kůru na větvích atd.. Jo a míza tekla hodně když jsem to z chroští vystříhávala, až jsem se lekla , že prší
A samozřejmě děkuju za odpovědi, odkazy, zkusim lip vyfotit detaily at vite proč jsem přesvědčená že je to vinná réva.
proc jsem presvedcená že je to vinná reva detailnejsi fotky, prvni fotka vinná reva z které se táhly a na pozemku zakorenily sami časem neudržbou všechny šlahouny z ní rostoucí, a tyto zakořenělé v pozemku, jsem vyryla a zasadila jinde i do pytlů, s těmi prosím o rady kdo by vedel jak je ostríhat, nechat jak jsou, jde mi o to aby měli ovoce i časem. Ten původní keř první fotka zde, taky chci nák udelat aby měl hrozny... Je opora větví důležitá pro plodnost?vyvázat větve..., nebo lze nechat jak si rostou a lezou kam chteji
Tak vinná réva to je. Je to ale na fotkách velký zmatek a těžko takto z fotek určit co kde přesně vybrat. Chtělo by to být u toho. No, vyberte si ty zakořenělé jednotlivě šlahouny ty nejsilnější a větší část dejte mírně šikmo do země a navrchu nad zemí nechte zastřižený 2 očka a ochraňte před přímým sluncem. Posílám obrázek je se sází. Zkuste se řídit podle něho. Nedávejte do země celý keř se šlahouny, pokud z toho chcete něco smysluplného. Tak jednodlivě zakořenělé šlahouny. Je ale docela pozdě na řez. Z řezů poteče míza. Špatně se to píše jak a co všechno teď udělat, to se musí vidět na místě. Samozřejmě na nové letošní výhony udělat oporu . Další vám napíši až zdárně poroste a dáte vědět i foto jak se daří. Zasaďte tak 1,5 m od sebe v řadě.
Moc děkuju za radu a obrázek. Takhle jak to je, by to nerodilo? Co je důvodem, jestli se můžu zeptat, zajímá mě to abych vůbec pochopila proč mám udělat co radíte(věřím že dobře, jen tomu se snažím trochu víc rozumět. .Je jedno jak stará je část těch šlahounů který mám dát zakořenit?protože 2-3 metry jsem od každýho ufikla na místě nálezu. Šlo by to možná udělat metodou hřížení (?)?, když je to na "ležatém jakoby kmínku který zakořenil. Posílám obrázek, co myslím, jak jsem našla, na zemi se plazil a byl v nekterých místech zakořeněný do země silnější jako palec dřevnatý šlahoun táhnoucí se z původní vinné révy, místama skrytý v porostu hlíně,... Tento po zemi rostlý zakořeněný silný dřevnatý šlahoun jsem musela rozřezat na části pilkou aby šlo vykopat,kde kořenil byly a jsou zároven šlahouny vedoucí nahoru, které měli i 4 metry, ufikla jsem je na místě aby šlo se s nálezem vůbec vymotat . Takže ted mám v pytlích ty části silnýho dřevnatýho šlahounu naležato, z kterýho trčí třeba 3-4 šlahouny nahoru. to samý mám asi tři kusy dané ve stejný den v záhoně.
fotka je detail jak mám narychlo aby neuschly kořeny zasazeno.
Tímto způsobem jsem nikdy révu nemnožil, takže můžu popsat jen to, co bych s tím udělal, pokud bych chtěl to co máte vy zasadit. Výberte dva nejsilnější loňské výhony na tom nařezaném zakořeněném a ostatní u spodu odstraňte. Na ponechaných výhonech odstraňte (vylomte) letošní výhony a ponechte dva nejvyšší. Dejte hlouběji do zeminy i třeba s prvním vylomeným nejspodnějším očkem. Přihrnte zeminou. Na obrázku je s dvěma výhony. Šlo by ponechat jenom po jednom. Potřebujete vypěstovat kmínky na kterých budete již další roky dělat jarní řez na letošních letorostech. Bylo by toho na vysvětlení ještě mnoho (zkracování letorostů, postřik, choroby...). Zatím to udělejte takto a uvidíte jak se bude dařit. Třeba vám dá návod co s tím i jiný rádce. V každém případě je docela pozdě teď s tím začít něco dělat.
děkuju za obrázek s popisem, moc si toho vážím!, krásně jste to uzpůsobil mým možnostem jak mám zasazeno. A právě pro nevhodný čas k řezání kdy se fiknou šlahouny na řízky, bude tento postup nakreslený vámi asi jediný možný k dnešnímu datu a teplu. I když materiálu mám dost tak zkusím i ty řízky.
obrázek-postup mi přijde vlastně jako množení hřížením , kdy se větve šlahouny keřů ohnou k zemi a určitá část se jim zasype a zatíží kamenem, ale stále jsou jištěný svým původním keřem kterej má kořeny v zemi.
Určitě dál pište nápady, zkušenosti. Když fiknu ten řízek, nepoznám ale který dřevo-šlahoun -jeho část je jak stará ani kde to má pustit kořínky, rozestupy mezi pupeny jsou i 30-40 cm. Poznám jenom , že to co roste ted světle zelenýho bude zaručene letošní letorost . Letorost roste na lonském drevu nebo i na starším? A pouze letorost který roste na lonském dřevu je ploduschopný?
Odrůda to bude neskutečně odolná mrazum , a snad i chorobám...jinak by to už snad něco sežralo, jsou tu lišejníky mechy i na plotech a střechách, a vinná reva prej tak min 30let zpátky už tam byla jsem se dozvedela. Za pokus mi to stojí, a samozřejmě dám vědět časem co to dělá, nebo nedělá .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.