Zdravim, na chate mame u plotu 3 smrky cca 1,5m v rade od sebe, vysoke asi 6 metru. Na tomto miste chceme stavet pristresek/altanek asi nejlepe z kulatiny. Zajimalo by me jestli by bylo mozne stromy pouze orezat, zariznout ve vysce cca 3m a pouzit jako 3 zadni nosne tramy. Nebo je lepsi stromy komplet porazit a dat kulatinu na zelezne patky v betonu. Co se deje s kmenem pokud jsou orezane vetve ale zustal zakorenenej? Je to to stejne jako kdyz je komplet urizlej, nebo? Proste jen drevo vysycha... Dik za odpoved
Seříznout smrky mi připadá brutální. Cena těch stromů je větší, než té boudy. To nejde stavět vedle? A i seříznuté stromy trochu rostou, když jim necháte nějakou větev. Ty Vám tu stavbu mohou nadzvednout a rozklížit.
Smrk bez haluzí buď uschne, nebo z něho pravněpodobňéš vyraší nové halózky. Smrkový kmeň bude plný smoly od ořezání halózek. A další ještě smola vyteče jak tam přibijete do něho desky... Jenom kulatinou můžete použít, konec který pude do hliny ohořte, pak nezplesnivy.
Měl jsem blízko u baráku dva smrky, vysoké dobře 25 metrů. Z bezpečnostních důvodů jsem je pokácel. Uříznuté ve čtyřech metrech a na kmeny jsem připevnil střechu. Mám to již deset let a funguje to bez potíží.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.