Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká nádoba je lepší pro balkonové celoroční rostliny?

Od: ln odpovědí: 8 změna:

Chystám se pěstovat na balkoně různé rostliny - trávy, skalničky, ale i vistárii, balkonový klematis, zakrslé druhy stromečků, révu - to je příklad, prostě něco co půjde a co mi vydrží. Balkon je prostorný JV. Přemýšlím o nádobách. Samozřejmě velké, s dobrou drenáží, ale jaké.

Rozhoduji se mezi dvěma možnostmi:

a) Polystyrenové termo speciální nádoby +50°C/- 50°C = což mi přijde naprosto super na zimu, kdy budou rostliny skutečně chráněné. Ano, někomu přežijí rostliny zimu i v obyčejných květináčích, ale tohle mi přijde super. Ale - Polystyrenová nádoba neřeší sucho, které v létě na JV balkoně nastane. A já jsem notorický zapomínač zalévání + co když někdy odjedeme na týden pryč (stává se to v létě velmi často, proto bych raději ty samozavlažovací nádoby - už s ohledem na to, aby dobré duše, které by nám přišly v době dovolené zalít kytky, nemusely zalévat 2x denně). A samozřejmě aby rostlinky netrpěly celkově nedostatkem vláhy, Lechuza je chválenýý systém, takže pokud máte špatné zkušenosti se samozavlažovacími truhlíky, tohle je zcela jiná liga. Také jsou ale drahé.

b) Lechuza - s knoty Lebiš = řeší problém zálivky a uschnutí rostlin na JV balkoně! Tedy zaručí, že rostlinka, která vláhu potřebuje, třeba ta réva, klematis apod., ale s mrazy si samozavlažovací nádoby neporadí.

Ještě mě napadl kompromis - c) Koupit samozavlažovací nádoby a koupit polystyren a z vnějších stran je obložit. Možná by to stačilo? Nevím čeho se víc obávat, zda zmrznutí přes zimu nebu uschnutí z nezalití v létě.

Proto bych to měla ráda už od začátku nějak připravené co nejlépe.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

4x

Zdravím. Radila bych zamyslet se nad druhy rostlin a vhodnosti materiálu na nádoby. Např. dřeviny – jmenujete stromečky, ale i Vistárii­... => tak tady pozor, kořeny dřevin a hodně vzrůstných rostlin vám polystyrenové nádoby velice rychle roztrhají. A ještě jedna věc – na balkoně rostliny trpí nejen suchem a mrazem v zimě, ale i přehříváním kořenů a jejich rychlým zapařením v létě + následným úhynem, pro mnohé nepochopitelným => takže aby se všemu dařilo, nejen vláhu, ale i zastínit kořeny. Ida

hodnocení

2x

"Nevím čeho se víc obávat, zda zmrznutí přes zimu nebu uschnutí z nezalití v létě."

To záleží na tom, kde bydlíte. Já mám běžně celou zimu venku postavené malé plastové květináče s rostlinami, vše bez jakýchkoli nežádoucích následků. Malý noční mráz v tomto případě nijak nevadí (jihomoravská nížina). Naopak v létě v takových podmínkách rostliny velice trpí. Pokud jsou u vás v zimě větší mrazy, pořiďte samozavlažovací nádoby a obalte je polystyrénem.

ln
No bydlíme v Praze, urcite to neni JM nizina. A mrazy tu byvaji. Je tu bezne v zime pres den -6 i -10.
Takže ten polystyren asi jo, a možná to opravdu udělám tak, že polystyrenem obalím ty samozavlažovací. Takové 2 ochrany v 1

hodnocení

2x

Víc než systém zavlažování mě u nádob na balkony a terasy zajímá barva. Možná jsem zbytečně opatrná a třeba mi to zde někdo vyvrátí, ale mám strach, že v černých a jiných tmavých nádobách se mohou kořeny rostlin "uvařit a upéct". Vy píšete, že je balkon situován JV. I tam svítí slunce dost. Také víme, že se v sadech natírají stromy na bílo, aby je jarní slunce neprobudilo k životu příliš brzy. I něčeho takového bych se u moderních černých květinových nádob na celoroční pěstování bála.

Systém Lechuza neznám, hledala jsem. A první nádoby, které jsem viděla, byly černé. Tak jsem se lekla a píšu něco jiného, než se ptáte, ale i tak to považuji za důležité.

ln
Dekuji. Ano, bile rozhodne ano. Lechuza ma take bile. A kdybych koupila samozavlazovaci a obalila je polystyrenem, tak taky urcite bile :)

hodnocení

2x

Lechuza + obložit polystyrenem proti výkyvům teplot

Dobrý den..za mě samozavlažovací. A na zimu obalit poly. Také to tak děláme u nádob, které nemají nepromrzaci vrstvu (většinu pěstujeme v samozavlažovákách) a bal si žádá zateplení. Ne každá rostlina ale potřebuje držet přes zimu bal v poly. Květináče větších rozměrů například s jehličnany neobalujeme na zimu vůbec. Severní Čechy.
ln
hodnocení

Dobrý večer, děkuju za zkušenost! :)

A mohu se zeptat, jak se to dělá se samozavlažovacími nádobami přes zimu? zalévat se musí, ž...? to ta zbývající voda vevnitř zamrzne? Nebo naopak nezamrzne, když bude kolem ochrana z polystyrenu, ani v těch mínus deseti? A to nemusí hne/d odtéct? Já myslela, že vše na zimu do mrazů musí mít be/zpodmínečně odtok(Lechuza nádoby mají, ale asi jen odtok přebytečné vody, ne veškeré...

Lechuza + obložit polystyrenem proti výkyvům teplot

Ty co máme venku, nezaléváme v zimě vůbec. Je na nich sníh. Na balkon dáváme do nádob sníh z venku ze zahrady. Míváme tady zimy poněkud tužší než je minus deset. Zalévá se mírně pouze pokud venku vůbec nesněží ani neprší. Na balkoně taktéž - pokud není sníh nebo vzdušná vlhkost - jen mírně zalít. Nezapomínat na to,že rostliny v zimě odpočívají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]