Nejste přihlášen/a.
Dobrý den prosím, mám velkou prosbu, potřebují se naučit řízkovat, velké červené stojaté muškáty.
Při každém řízkování v srpnu-září se mě stane to, že rostlinky uhynou, uhnijí, netuším co dělám špatně nebo máte někdo jiný osvědčený recept ale přesně jen na tento typ muškátů.
Každý třetí rok musíme dělat obnovu, protože stávající už tak dobře nekvetou, a kupovat nové v dnešní dobe je strašné, jedna rostlinka skoro 76 korun
U ostatních muškátu nemám problém tam to jde v pohodě ale u těchto se to nějak nedaří ,máte někdo dobrou osvědčenou radu? Nebo stačí jen uříznout a dát do vody zakořenit?
děkuji
Berte řízek z muškátu, který je zdravý a je ve vlhké půdě / napitý/. Odlomte větvičku v tom kolínku asi 10 cm dlouhou, nechte na ní jen poslední nejnovější dva lístečky. Případný květ či poupě opatrně vylomte. Ostatní vše olámejte a očistěte na řízku všechny ty šlupičky, ať v půdě nehnijí.. Nechte ho tak půl dne, nebo aspoň několik hodin zaschnout. Připravte si do malého květináčku výsevný substrát ideálně smíchaný s troškou písku, aby byl propustnější. Konec řízku omočte ve stimulátoru, udělejte prstem jamku a vložte do něj asi 2,5cm konec řízku, přimáčkněte a zalijte.. Zalít je lepší spodem. Postavit na chvilku do musky s vlažnou vodou. Nedávat na slunko, jen na světlo doma. Nepřikrývat. Několik dní není třeba zalévat. Dávám si ke kraji špejli, na které po vytažení vidím, že je vlhká i když substrát osychá.. Né mokrou, ale jen vlhkou půdu to chce. Pak jen opatrně zaleju trošku /Ten stimulátor nemusí být./ Že se chytl, poznáte, že začne tvořit nový lísteček. Já tohle dělám koncem ledna a v únoru a už mi kvetou. Jakmile prokoření květináček, přesadím ho do většího, ve kterém roste a bují. A jak je jen příznivé počasí, tak ho otužuju a schovávám jen na noc, kdy je pod 7 stupňů. Po 14 dnech od přesazení se může hnojit. Právě dnes jsem své otužilce vysadila do truhlíku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.