Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chci se zeptat chci koupit stavební ,zahradní kolečko s korbou s nafukovacím kolečkem.Všude se momentálně prodavájí od 1600Kč ale co jejich kvalita.Měl jsem staré kolečko které bylo na dešti,slunci a vydrželo 20 let.Před 5 lety jsem na něj koupil korbu ta je ko původní kolo už je taky pryč tak jsem koupil nové před rokem taky je ko prasknul plášť.Nové kolo stojí od 700Kč což je dost tak jsem sehnal ve zběrně za 100Kč nějaké jete plné jezdí dál po menší úpravě.Takže jaké máte zkušenosti?
Máme 2 kolečka, jedno zánovní a jedno odhadem 15-20 let staré. Obě tak nějak fungují, ale pokud chci kolečko na práci a ne na parádu, chodím si půjčovat ke tchánovi. Ta minimálně 30 let stará rezatá potvora má relativně nízkou a širokou korbu, perfektně vyváženou. Děsím se okamžiku, kdy odejde do věčných lovišť. Obě moderní kolečka jsou neuvěřitelně vratká a nemají ten objem korby co to staré.
no já třeba dostal plnou gumu a tak jsem zaimprovizoval a opatřil ho ložisky , fzra jsem vyrobil z trubky, čela z podložek, přivařil jednu placku železa na rám a druhou na futro, na obou stranách a sešrouboval. Jezdí jak ďas...oblouk u kolečka by už profřený, tak jsem přivařil pasovinu 3x30x100mm a je jak nový po natření...
Já spěchal a koupil před dvěma lety při cestě z práce kolečko v Obi. Na vození lehkého uhlí to šlo, ale pak jsme začali rekonstruovat a vozil s ním stavební materiál. Děs.Plášť praskl cca po roce od koupě, rám se při naložení písku, cihel, nebo nedejbože kamení tak šíleně kroutil, že nebyl problém se s pískem vykotit, protože rukama jste točil doprava a předek kolečka se dál kroutil doleva, až se nakonec rozkýval na obě strany. Šílené. Tak jsem ho pod korbou vyztužil přivařenými příčkami, aby s tím šlo trochu jezdit. Korba je po dvou letech jak staré auto po deseti přemetech v kamenolomu, pomačkaná, v jednou místě i rozbitou stešní těškou propíchlá skrz. Prostě papírák. Dávám mu tak ještě rok, dva. Je to takovej lagric, že je mi i líto barvy na tu korbu, ať si zrezne. Druhé, snad 25 let staré kolečko, při stejném provozu vypadá furt stejně.
Koupil jsem a z výběru vybral to nejdražší stavební kolečko s kuličkovými ložisky a s nafukovacím kolem. Česká výroba.
První mne zaujalo že disk není sešroubováný jako u starého stavebního kolečka. Jistě papírový plášť vyrobeno ve Větnamu lehce navléknete na disk.
Dále přivařené packy na rámu. Ty byly ohnuté dovnitř místo kolmo. Mohla být kratší osa, úspora materiálu. Asi to vadit nebude, ale packy jsou ve sváru namáhány na ohyb místo na vzpěr a může to snížit nosnost. U stavebního kolečka bylo kolečko na stranu a tak jsem ho oddělal.
Překvapení. Osa se volně pohybuje po vnitřním kroužku kuličkového ložiska. Pro mne naprostá novinka konstrukčního řešení. Ani nějaké rozpěrky které by fixovaly kolečko uprostřed osy.
Zatočil jsem ložisky a pocit jako když na vypuštěném jízdním kole jedete po dlažebních kostkách.
Čínská ložiska nejspíš naprosto rezatá. Aspoň že rozměrově odpovídají ZKL 6004
Když zamhouřím obě oči, jistě na kolečku něco převezu. Jen nevím proč by kvalita provedení by měla být u stavebního kolečka rapidně nižší, než třeba u automobilu.
Výrobek ekovyroba Kuřim
Stavební kolečko pochopitelně nepoužívám. Obrátit se na ČOI bylo bezpředmětné. Doporučili nějakou Ochranu spotřebitelů. Nejspíš bude následovat soudní řízení. Pochopitelně výrobce prohlásil, že vše je OK. Co nejvíc nesnáším, aby ze mne dělali vola. Neznám soudního znalce který by prohlásil, že osa ve vnitřním kroužku kuličkového ložiska může být volně pohyblivá. Odjakživa se jednalo o lisované spojení.
Rekonstruktoval jsem staré stavební kolečko. Nová korba. Ložiska 6004 se musely vybrousit a nová utěsnit Loctime. Osa nemám soustruh takže ložiska propojena trubkou (přesná trubka vyhovovala) a osa z tyčoviny plus rozpěrky. Jen jsem musel dát udělat závit M16.
A plášť. Původní Rubena. Ten je jak na traktor. Pochopitelně disky šroubované.
I jako důchodce jsem nezaváhal,protože síly docházejí,a artroza pěevládá,jsem majitelem kolečka elektrizovaného.Skutečně nezbytné,na zahradě se sklonem 10%.Motůčko ale lze doplnit dalšími kolečky ,aby nebylo třeba náklad nadzvedávat,ale doplněk za 3000 mě připadal předražený,tak jsem koupil kolečka zvlášť a přidělal jen nosník z prkénka pod zadní opěrky.Kolečka jsou na něj přišroubována.Mám teď"vozík"Můžu se v něm i vozit sám.
Takže jsem zašel do sběrný našel jsem rezavé ale dobré kolečka,dovezl jsem si nějaké železo ,měd tak jsem to dal na protiučet co je třeba na tom kolečku koupit nové kolečko stojí od 370 do 500Kč a to možná taky potom pohledám ve zběrně.Ty co jsem našel jsou ty pravé ještě vyrobéné kvalitně. Obrousit,natrřít jako nové.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.