Nejste přihlášen/a.
Nedostává víc zálivky, než jindy? Vypadá, jako by byl delšíj dobu přelitý, ale nemusí to tak být. Přesadte a uvidíte, nikdy mne nenapadlo ho stříhat, netříhám ho.
Myslím, že se nemusí stříhat. to až po přesazení uvidíte, kde obrazí a kde už je větvička suchá. . Ono to stříhání je dost drsný zásah, poteče z něj mléko a zůstane viditelný pahýl, co málokdy slušně obroste.. Příčina mohla být v nerovnoměrné zálivce, teplotním změnám, prudkým sluncem... Často se uvádí i suchý vzduch a dlouhé období, kdy bylo málo světla. Teď je doba, kdy opad listí končí. Když ho takto necháte, tak aspoň hnojit hnojivem na pokojovky okrasné listem. Jen zálivku nepřehnat. Já poznám podle sklonu listů, že už potřebuje zalít. Zkuste ke stěně květináče zapíchnout špejli, jak bude večer mokrá. Často vrchní vrstva v květináči je suchá a kořeny v bahýnku. Pro jistotu prohlédněte listy. někdy jsou za tím nějací malí saví škůdci. Pokud váháte s přesazením, odeberte mu jen vrchní vrstvu substrátu a nahraďte novým. Ovažte kmínek igelitkou, ať se moc nepřelije a osprchujte ho vlažnou vodou.
-> jiofa: Rádo se stalo. Děkuju za tip, vypadá to krásně, ale ta nápověda je na mě trochu moc enigmatcká - nevím, pod jakým heslem to hledat... Nenavedl byste mě ještě?
Jestli si na to troufnete, zadejte si do vyhledavače Bonsai benjamine a máte spoustu návodů rad jak na domácí bonsai z fíkusovníku benjamine. Na tu první foto by byl ten váš docela vhodný. Upřimně musím napsat, že by to chtělo někoho zkušeného na bonsaje, který by vám odborně provedl řez a vše vám vysvětlil, poradil. Chtělo by to přímo na místě než to popisovat v poradně. bonsaicentrum.cz/... dále zadejte Bonsai benjamine řez a máte dalších návodů a rad co benjamine snese, jaký řez... Takže si to promyslete, ale jak se říká, "Dvakrát měř a jednou řež".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.