Dobry den vyrobce retezu(dolmar) uvadi ze se ma retez(0.325) brousit pilnikem 4,8mm... Problem je ze pilnik 4,8 me nekopiruje cely zub a mezi pilnikem a zubem vznika mezera(viz foto)... Cely zub mi kopiruje pilnik 4mm... Ma otazka je co je tedy spravne? Jestli se zub po par brusech srovna s pilnikem nebo od zacatku brousit 4mm pilnikem..predem dekuji za odpovedi
Pokud budete dodržovat úhly broušení zubů řetězové pily, pak průměr pilníku 4,8mm bude tak akorát, poslechněte výrobce. Zaměřte se na úhly... Podle vašich obrázků mi to připadá, že chcete brousit kolmo na lištu a vodorovně...
tomas44
Vim ze se brousi pod uhlem...ale moje otazka zni: je spravne ze se pilnik 4,8 nevleze do zubu? Tak jak je to na tom obrazku...4mm se vleze...4,8 nevleze...chapete uz muj dotaz?
Ale ty potřebuješ zbrousit břit, a ne jen vnitřek zubu. Takže je logické, že pilník nesmí zapadnout celý.
sirokko
Jinak, teď jsem brousil tímhle, ale chce to umět nastavit a pak to jde jedna báseň, pila řeže jak do másla. Ovšem to chce zkontrolovat (ať už se brousí čímkoli) i dorazové zuby (ty výstupky před ostřím), mají být pod břitem cca 0,6 mm, ale záleží na výrobci.
Omlouvam se mel sem obrazek lip popsat...to cerne je zub retezu, to srafovane modre je pilnik...a ta 4,8 se mi nedostane k celemu zubu tzn.mezi pilnikem a zube je mala mezera...4mm pilnik krasne kopiruje cely vnitřek zubu
Nový, nesprávným ostřením "nezničený" řetěz musí jít naostřit pilníkem o výrobcem předepsaném průměru.
Dodržujete předepsaný úhel ostření a úhel sklonu pilníku? Používáte vodítko pilníku? Pak by neměl být problém s polohou pilníku.
V jedné knize (příručce) autor doporučuje při broušení opotřebovaných řetězů, t.zn. broušení u nižších konců zubů použít místo pilníku 4,8 pilník 4,5 mm. Aby byl dodržen správný úhel ostří a článek se nebrousil příliš blízko vodících článků a čepů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.