Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupit si vytrvalou majoránku?

Od: babajaga® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

už několik let si sama pěstuju jednoletou majoránku na záhonku. Koupím si malé rostlinky a rozsázím. Brzy zhoustne a pěkně roste. Stříhám, suším, drtím v kafemlýnku. Vůně i chuť je nesrovnatelně lepší, než u kupované.

Viděla jsem v obchodě vytrvalou majoránku. Byla malá a hodně drahá. Ale lákala mě. Pak jsem si ale na netu přečetla, že tato vytrvalá majoránka vznikla zkřížením majoránky jednoleté a vytrvalé dobromysle. /oregano/ Chuť dobromysle nemám příliš v oblibě a tuto bylinku v kuchyni nepoužívám. Proto by mě zajímalo, pokud máte doma vytrvalou majoránku, jakou má toto koření chuť. Je to spíš ta majoránka, nebo dobromysl? A jak hodně se ten malý keříček rozroste?

V sousedním městysi mají v Květince dvě, zítra bych si pro jednu zajela. Ale pořád nevím, zda budu spokojená. Jestli není lepší zůstat u té klasické. Jaga.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Dostali jsme kdysi vytrvalou od babičky a od té doby jednoletou nedáváme protože s ní je zbytečná práce. Ta vytrvalá vytvoří drny o které se nemusí člověk starat. Akorát je párkrát za rok obhrábnout dokola aby do nich neprorostl plevel. Nabídl bych ti ať si do Hradce přijedeš pro odkopek ale sešlo se mi za ty roky kolem ní už i několik druhů oregána a pomíchalo se mi to do kupy takže už nevím která je která. Má to všechno až na žlutou odrůdu oregána ( která je nejvíc taková ta italská) prakticky stejnou chuť i vůni takže to neřeším a používám do všeho místo majoránky. Je pravda že ta vytrvalá je trošku miň aromatická takže jí člověk musí dát víc ale při tom kolik ti toho naroste vůbec nevadí když musíš dát do jídla trochu víc.
hodnocení

Faktem je, že do Hradce náhodou jedu hned zítra. Ale pokud je to skutečně nějaký hybrid, nechci. O oregano opravdu nemám zájem. Jinak děkuji za nabídku. Jaga.

hodnocení

3x

Prodávají se i semínka. Letos jsem ji také nasela (už klíčí), tak uvidím. Podle mě je lepší pěstovat koření ze semen - je to levnější a rostlin bude podstatně více. Používat se pak dají hned první rok, i když třeba ještě nekvetou.

Jinak oregano má trochu jinou, příjemnější chuť než klasická dobromysl (kterou sice pěstuju, ale výhradně k léčebným účelům).

hodnocení

3x
Mam ji koupenou od Vietnamcu za 65 Kc a mala rozhodne neni , prezila uz treti zimu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]