Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přikájení větvičky

Od: drachir® odpovědí: 12 změna:

dobrý den,mám prosbu zda by se dala přikájet větvička na letitý stromek Buxusu který bych chtěl v budoucnu použít jako bonsaj.A zda by bylo dobré aby měla větvička již narašené kořínky nebo čerstvě utržená děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jiofa
hodnocení

2x

Jelikož nějakou bonsaj doma (venku) mám zdá se, že jsem pochopil oč jde. Ano, já jsem to udělal se dvěma habry, ale jako velice mladé sazeníčky, nálety z lesa. Jednomu mohlo být tak kolem 2-3 let a druhý tak o dva tři roky starší. Dal jsem je po úpravě do misky vhodně k sobě a po cca 25 letech jsou dole srostlé v jeden kmínek (dvoják). Viz foto srostlého místa a celkového vzhledu. Nálet jsem vysazoval do misky v roce 1996 + nějakých 3 až 6 let předtím v lese. K věci. Pokud to je to co myslíte, tak bude asi obtížné srůst, pokud jsou od sebe mnoho a mnoho let. Jako mladé určitě. Víc vám neporadím, ale zkuste dát již s kořínkama mladou rostlinku k té stávající a po letech uvidíte jestli vám zaplní vzhledově volný prostor. (Tvarování ještě budu částečně dělat.)

Přikájení větvičky
Přikájení větvičky #2
hodnocení

pěkně srostlé ale jak píšete mladí se spojí snáze než letité !

hodnocení

dobrý den,když zadní část obrazila myslíte že půjde dál to je prosím zatím pokus o nějakou bonsaj ale potřeboval bych radu co dál děkuji

hodnocení

1x

Neznám to slovo "přikájet", ale myslím si, že brušpánek má tolik větviček, že můžete zkoušet všechno, co fantazie dovolí.

Také jsem ten výraz nikdy neslyšela, bude to asi specielní termín pro pěstitele bonsají, něco jako naroubovat možná. Ale někdo možná poradí.:)

hodnocení

zdravím asi pro nezasvěcené jsem se vyjádřil třrochu odborně ! Mám letitou bonsaj Buxusu a jedna strana je vyholená a již asi nopustí proto tam potřebuji pro větší atraktivitu stromku mít větvičku proto ta prosba zda je možné tu větvičku tam dát. Vím že existuje x způsobů ale nechci dělat na tomto skvostu pokus omyl děkuji.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Dobře nechápu "narašené kořínky". Buď chcete větvičku přiroubovat – pak kořínky nemá žádné a je vyšší pravděpodobnost, že se roub neujme a uschne, nebo chcete nechat přirůst (přikájet) vhodně tvarovanou část dřeviny se svými vlastními kořeny (a rostoucí v nádobě). Po srůstu pak "nehodící se" dřevo odstranit. Při tomto postupu je úspěch téměř jistý. Radila bych využít 2. variantu, která umožňuje "doplnit" bonsaji chybějící větvičku v kterékoliv části korunky či kmínku. Ida

doplněno 21.04.22 21:46:

No, jak myslíte. Ale 2 kmínky s kůrou, přisazené vedle sebe, nesrostou, budou to stále 2 kmínky vedle sebe, a kůra obou sílících kmínků se časem "shrne" a nikdy to nebude vypadat tak, "jak má". Je potřeba na obou dřevinách spojit "obnažené" dřevo, a rány srostou. Pak bude stromek bonsají, které nebude "chybět" větvička. Ida

hodnocení

asi bude pravděpodobnější a uspěšnější u paty stromu přikájet novou mladou rostlinku která snad jednou sroste protože naroubovat toto letité dřevo nemá smysl děkuji

liska5

Bonsajek z náletů jsem vypěstovala více. Také jsem spletla šroubovitě semenáčky lipky v jeden originální exemplář. Už je to pár let a pěkně se slepily.. Jen jsem nevěděla, že jsem je přikájela.*nevi* Jestli to mladé má kořínky, tak to těsně přisaďte a přivažte.

idanova*

@lisko, nenechte se zmýlit, nepřikájela. Přikájení v bonsajistice znamená, že dokážete k již natvarované bonsaji nechat přirůst tvarem vhodnou větvičku ze stromku, který má své vlastní kořeny, jimiž vyživuje i nadále stromek i s onou vhodnou větvičkou do doby, než ta větvička (jíž řízneme stejně velkou plochou ránu až do dřeva, jakou uděláme na bonsaji) sroste (živým dřevem, nesmí tam zůstat kůra) k bonsaji, jíž větvička chybí. Po srůstu se nepotřebné dřevo i se svými kořeny odstraní a nová větvička je již součástí bonsaje. Rány srostou, zhojí se a není poznat, že přikájená větvička původně rostla na jiném stromku a nyní je součástí bonsaje vyživované pouze kořeny bonsaje. Přikájením lze doplnit větvičku jak v korunce, tak kdekoliv na kmínku. Přisazením dalšího stromku k bonsaji, ať je to o kus dál nebo těsně, zůstanou stále jen 2 samostatné stromky rostoucí vedle sebe a mající každý své vlastní kořeny. Ani po letech to není jedna bonsai, jsou to stále dva samostatné stromky. Ida

liska5

Aha. Děkuji. Jsem jen nadšenec amatér. Ale tušila jsem, že to tak nějak bude. Znám přemostění na stromech nebo jak se pomáhá vyživit větev prastaré lípy přisazením mladé lipky a napojením do té staré větve. To jsou teda fígle, že jen zírám.

hodnocení

s mladými stromky nějaké zkušenosti mám ale právě letitý Buxus si myslím že v patě stromu nebude ochoten nic přijmout ale jelikož je to tuctová sice srdeční rostlina tak za pokus to bude stát.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]