Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řez třešně

Od: marf® odpovědí: 16 změna:
Dobrý den,
Chtěl bych vás poprosit o radu jak nejlépe provést řez této třešně, odrůda Lapins, rok výsadby 3/2020. V příloze posílám aktuální foto. Jelikož se stromek nachází v blízkosti RD tak bych radši aby se stromek moc nerozrůstal, pokud to je možné řezem nějak redukovat.

Řez třešně
Řez třešně #2

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Korunka má krásný tvar a já bych zkrátila jen dva nejdelší výhony. Horší je, že ji máte strašně blízko u plotu. Běžná třešen potřebuje 2 až 3 m od kmenu na všechny strany.

hodnocení

Plot má 2m, ve finále by větve měly být až nad plotem. Pokud ne, budu muset redukovat větve řezem. Původně jsem chtěl jen nějaký zakrslý stromek, ale během minulého roku stromek vyrostl více než bych chtěl. První patro je myslím celkem v pohodě to už jsem ořezal, otázka je jestli neseříznout trochu ten terminál a ostatní kosterní větve na stejnou délku.

floro*
hodnocení

2x
Vzrůst podmiňuje podnož. K tomu i volit řez. Víte o jakou se jedná?
hodnocení

Podnož je dle štítků Colt
Řez třešně #3
floro*
Ok, super, že znáte.
Volt je taky celkem dobrý pro menší vzrůst. Ale nečekejte úplně malý.
Korunka je zapěstovaná moc hezky! Ostatním by měla sloužit jako předloha. Spodní patro tvoří tři větve, pěkně rozvětvené, druhé patro založené.
Na spodním patře je dobře vidět, že když větev zkrátíte, hned pod řezem vyroste několik větví. To peckoviny dělají, na to při řezu nezapomeňte - při zakracování větví se podněcuje násobné větvení. To ale udělejte u druhého patra. Vyberte tři výhony (jako že jsou tam jen tři) a zakraťte výhony o jednu třetinu. Aby udělaly to, co o patro níž. Víc bych do toho nezasahovala, ať nepěstuje jen dřevo.
Na Coltu rozhodně nedoporučuji dutou korunu, to si lze dovolit jen u zakrsku.
hodnocení

Dobrý den,

Děkuji za informaci, druhé patro má celkem čtyři větvičky, dvě jsou tenčí a dvě jsou tlustější. Jak jsem již psal, nevím jestli ta tloušťka nebude do budoucna dělat neplechu a nebylo by lepší ty tlusté větve odřezat aby nekonkurovaly terminálu. Jenže když ty dvě odřežu, tak na patro už zbudou jen dvě větve a to si myslím že je málo. Možná ale když seříznu všechny větvičky v druhém patře na stejnou rovinu, že se to nějak srovná? Tady bych právě potřeboval poradit. Další věc, co s terminálem? Předpokládám že v úrovni kde ho seříznou se začne tvarovat další patro, takže také seříznout v cca 60cm délce?

floro*

Terminál nechte, dělal by jste třetí patro a taky vy to šlo dál do výšky. Když ho necháte, začne tvořit plodný obrost a v růstu se výrazně omezí. To je přímá úměr. Bud zakracuji a pěstuji dřevo nebo nechávám a výhon nemá potřebu nahrazovat odebrané dřevo a začne pod vlivem fytohormonů z vrcholového pupenu tvořit plodný obrost.

Kosterní větve mohou být i 4, když jsou pravidelně od sebe a jestli by odstranění jednoho znamenalo značnou disproporci v rozmístění budoucích kosterních větví. Rozdíl mezi větvemi nebude až tak markantní pokud ty silnější zkrátíte méně než ty slabší. Více zastřižený výhon zase více větví a roste než výhon, který je zastřižený víc. Takže můžete ten slabší zastřihnout třeba o polovinu, když ty delší střihnete o třetinu.

hodnocení

Děkuji za radu, ještě se zeptám ohledně prvního patra, také nějak zkrátit nebo nechat volné pole působnosti?
floro*
Tam bych nechala a nic nedelala. Obecně se říká, že pokud nechcete narušit harmonii růstu,v tak odstranit do 30% objemu korunky. Což řezem na tom 2. patru splňujete.
Jak jsem psala výš. Čím víc řežete, tím víc roste dřevo. Toto nenese květní pupeny. Teď když se podíváte, tak květů je tam teď dost a bude se zakládat krátké plodné dřevo, tedy obrost, což chcete.

hodnocení

1x

Dobrý den. Ty dva silné výhony druhého patra, jsou to spíše konkurenční výhony, by se měly odstranit, nebo silně zakrátit na vnější pupen, aby tam nevznikly příliš bujné, konkurenční, ostře nasazené větve "dvojáky", kde se pak může korunka rozlomit. Hlavní výhon také zakraťte, cca o 1/3 délky.

khffd
hodnocení

0x
Třešňa je nezmar jak vrba. Jen dlouhé výhonky cca na půl. Je nenáročná, neuděláte zastřihnutím chybu, stejně za 5 let bude mět na vÿšku 7 metrů.

hodnocení

0x
I u třešně můžeš udělat kotlovou korunu pokud ji chceš udržet nízko. Takže s terminálem můžeš pracovat podle libosti. Největší vliv na vzrůst ale stejně má podnož. Jestli je to na ptáčníci tak to bude nekonečná bitva udržet třešeň v rozumné výšce. Jestli nechceš kotlovou, která náchylnější na rozlomení při silnějším větru, pak by terminál vždycky po řezu měl mít minimálně třetinu délky navíc nad ostatními konkurenčními výhony.

hodnocení

0x

Co se stane, když uřežete terminál? Bude z toho něco takového... - některým se to velmi nelíbí, mně je to fuk.

Řez třešně #4
hodnocení

Já nemyslel uříznout terminál celý a udělat kotlovitou korunu, ale terminál pouze zkrátit. Nicméně myslím že toto je také řešení, ale ne v mém případě. Každopádně díky za příspěvek.

Ještě doplnění k vašim posledním dotazům.

- silnější výhony druhého patra zkraťte více než ty slabší, aby se silnější výhony oslabily v růstu a růst celého patra se vyrovnal a aby nekonkurovaly hlavnímu výhonu - terminálu a nevytvořil se nežádoucí "dvoják".

Ty fotky to možná trochu zkreslují, ale z větví prvního patra bych odstranil ty dva výhony rostoucí kolmo vzhůru, dovnitř koruny. Podpoří to vaši snahu, aby stromek rostl spíše do šířky. K tomu ho nutí také blízkost těch zdí, stromek pak "táhne za světlem", do výšky. Zabrání se mu v tom řezem, kdy se podporují v růstu vodorovnější výhony a kolmo rostoucí výhony se řezem poněkud omezují " v rozletu".

jabraka*
hodnocení

0x

Růst a konečná velikost je dána spíše podnoží,nedá se moc ovlivnit,jak bude strpm vysoký.Já mám podnořm z ptačky ze Šumavy.Je pomalu rostoucí,rouby se naučily růst jen do 2 m.Tady přírůstky jen zakracuji.U stromku na snímku bych se držel systému kotlové koruny, bez vyhraněného terminalu.Od začátku se zbavovart přírůstků které zahušťují lorunu a směřují dovnitř.Zkracování obrostu provádět tak,aby zůstaly květní pupeny.Takže na jaře.Později zbavování se přebytečných větví až po sklizni.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]