Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Určení rostlin

Od: drachir® odpovědí: 7 změna:

dobrý den,jako dárek jsem dostal tyto dvě rostliny a potřeboval bych poradit o jaký druh se jedná děkuji.

Můj tip na stromek je OLIVOVNÍK evropský?

Určení rostlin
Určení rostlin #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

4x

Taky myslím Olivovník evropský a fitonie. Vyžadují opačné podmínky. Fitonka vlhčí světlé místo, kam nesvítí sluníčko. Mám těch fitonek 6 druhů. Dobře rostou v hydroponii. Nebo jen ve vodě ve vázičce.

hodnocení

děkuji moc Fitonii jsem netipoval a myslíte že z ní udělám střihem kouli v květináči nebo raději nechat šlahouny

liska5

Fitonky moc nejdou tvarovat střihem do koule. Velmi pomalu zahušťují. Taky jak která odrůda. Některé tvoří jen přisedlé placaté keříčky, jiné se vytahují a přepadají. V paždí listů jim po ostřihání jen velmi vzácně něco vyrazí. Zůstane pahýlek a nové větvičky rostou pomalu a od kořínků. Spíš bych je nechala splývat.

Na tvarování jsou dobré známé šplhavníky Scindapsus aureus. Ty se taky plazí a přepadají, ale nejsou tak jemné a křehké a po střihu se pahýlky brzo ztratí v listí. Když nařízkujete jednu darovanou "větev" na pět kousků do jednoho květináče, tak brzo bují a máte pugét. V květinářství vám poradí jiné vhodné. Existuje třeba takový fikusek s maličkými listy. Možná i břečťánky by šly. Zase takových 7 řízků do květináče, co přeroste, utnout, a do vody, aby mu narostly kořínky.

hodnocení

děkuji a přeji krásný den

hodnocení

1x
Zkusím taky tipnout. Ta druhá rostlina potřebuje trochu času a sama se představí.
Ta první mi spíše připomíná granátové jablko, ale je hodně rostlin, které mají ve tvaru bonsají podobné listy. Tu bych neodhadla správně. Přezimovala bych ji jako citrusy, takže jako olivovník.
O druhé rostlině jsem přesvědčená, že jde o ZIMOLEZ JAPONSKÝ AUREORETICULATA, SE ŽLUTÝMI LISTY. Snáší dobře naše zimy. Podle růstu pak uvidíte. U zimolezu jde o pnoucí, snad 3m liánu. Jako mladá roste docela pomalu.
lumigreen.cz/...
liska5

Měla jsem zato, že jsou to malé pokojovky fitonie. Myslím to druhé. Ale teď koukám, že máte asi pravdu: vypadá to na ten Zimolez japonský.

Docela mne školky, které rostliny množí zlobí. Na některých rostlinách není údaj, jak s nimi zacházet v zimě. Tak se z rostliny omylem pak stane jednoletka. A to je při vyšších cenách některých rostlin docela škoda. Pokud jde opravdu o uvedený zimolez, tak ho nemají všude, a není moc levný. V zahradě je nenáročný. Já bych liánu ani nestříhala, u nich je plus, když roste dobře a rychle. Jen se musí najít místo u opory, třeba u drátěného plotu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]