Nejste přihlášen/a.
Nemáte někdo zkušenosti s rostlinou "Brslen Fortuneův"? Sháním popínavou rostlinu a zde na poradně mně jeden člověk doporučil tento brslen. Vypadá hezky, ale jsem z toho trochu zmatený. Někde se uvádí, že je popínavý, jinde že je to pouze keř... Jaká odrůda je příp. popínavá? Nemáte zkušenosti? Děkuji.
Po zemi se přychití a zakoření určitě ten mám. Na hrubé podklady se zřejmě rovněž přídrží ale podle mne ne příliš pevně a síla větru by jej mohla strhnout. O jiném pevnějším s přichycením nevím. Nejlépe je navštívit zahradnictví a poptat se osobně . Kdyby jste byl v oblasti Podkrkonoší, Jíčín směrTrutnov, tak vám kousky odryji a daruji.
Viděla jsem žlutě panašovaný stojatý blízko obce Markvartice na Jičínsku. Byl jako vřeteno podle rohu staré chalupy až ke střeše. A tam mě učaroval. Tak jsem si pár koupila zatím do žardinek. Rostly pomalu a v nádobách vypadaly dekorativně. Slunečná strana jim vyhovovala, Jen ty mladé brslenky, co jsem zasadila do zahrady, ihned decimovali slimáci. Obsypávala jsem je tenkrát Ferramolem.. Zdá se, že se jim tolik nedaří ve vlhkém podhorském klimatu.
Zdravím. Brslen Fortuneův má 2 kultivary popínavé. 1) Emerald Gaiety – ten má tmavě zelené lístky s bílým lemováním a 2) Emerald´n Gold – ten má světleji zelené lístky a žlutý lem. Popínavost obou spočívá v tom, že jsou schopny za příznivých podmínek vytvořit "vystoupavé" výhony a malými kořínky v paždí listů se přichytávat podkladu, po kterém rostou vzhůru. Je-li podkladem např. kmen stromu nebo skála, dovedou se vztyčit vzhůru až do 150cm, i když zahradníci uvádějí výšku pouze do 60cm (to bez opory). Ida
Mám brslen Fortuneův Emerald Gold, zasazen před cca 15 lety asi 70 cm od plotu. Nejprve polehával po zemi, pak se zachytil za plot, propletl pár větviček a postil se vzhůru, nyní má výšku necelé 3 metry (a kdyby se nestříhal, bude asi vyšší). Další keříček zasazen jinde má po 6 letech výšku cca 130 cm. Mám pocit, že teprve když keřík pořádně zakoření, tak začne pořádně růst.
kami: sháním právě něco pnoucího k zádveří, aby nebylo "tolik vidět ke dveřím". Ideálně tedy něco stálezeleného. Nejdřív mě samozřejmě napadl břečťan, jenže u toho se děsím, že až ho neuhlídám, zničí fasádu. Pak jsem oželel myšlenku stálezelenosti a pracoval jsem s verzemi pnoucích růží (tolik necloní, ale krásně kvetou velkou část roku - jenže trny poblíž vchodu...), divoké vinné révy (rychle roste a doroste vysoko - jenže jsem narazil na limity její odolnosti a taky kromě dvou zahradnictví jsem ji nikde na webu nenašel - zde by asi nejvyšší šance byla réva amurská, jenže cena asi 400 za sazenici s nejistým výsledkem). Zimolezy, hortenzie, psí vína atd. jsem nějak zavrhl. Stejně jako trubač a vistarii - ty mám o pár metru vedle a živoří. Pak jsem na plotě v Praze viděl brslen a zaujalo mě to - navíc neopadavý, relativně úzký a nezabírající prostor do šířky, takže splněna hlavní počáteční podmínka. V zahradnictvích sice tvrdí, že do 3 m mi to nevyroste, ale uvidíme... viz zkušenosti pěstitelů výše. Osobně bych to viděl tak, že koupím bílou a žlutou odrůdu, zasadím a až se začne plazit po zemi, budu výhonky směřovat místo po zemi na konstrukci. Některým půdopokryvným je jedno, jestli rostou v horizontálním i vertikálním směru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.