Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brslen Fortuneův

Od: tm odpovědí: 20 změna:

Nemáte někdo zkušenosti s rostlinou "Brslen Fortuneův"? Sháním popínavou rostlinu a zde na poradně mně jeden člověk doporučil tento brslen. Vypadá hezky, ale jsem z toho trochu zmatený. Někde se uvádí, že je popínavý, jinde že je to pouze keř... Jaká odrůda je příp. popínavá? Nemáte zkušenosti? Děkuji.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jiofa
hodnocení

3x

Mám asi 4 druhy brslenu a který se plazí či popíná po kmenu je varieta "Emerald Gaiety" Má po dlouhých stoncích příchytné kořínky, takže pro popínání je stavěn. Já jej ale "popínám" při zemi. Do výšky by určitě na hrubé struktuře držel výborně.

Brslen Fortuneův
tm
Moc děkuji. A kde ho sehnat? To ma asi stejný způsob uchytu jako břečťan?
tm
Ještě dodatek: představte si, ze jsem psal do několika zahradnictvi a zatím odepsali ze dvou, ze brsleny mají, ale nejsou si vědomi, že by zvládly růst do výšky/plazit se... přitom Emerald Gaiety mají v nabídce a v popisu je uvedeno, ze je pudopokryvny, ale pokud ho dáme k opeře, zvládne se vyšplhat do několika metrů...
jiofa

Po zemi se přychití a zakoření určitě ten mám. Na hrubé podklady se zřejmě rovněž přídrží ale podle mne ne příliš pevně a síla větru by jej mohla strhnout. O jiném pevnějším s přichycením nevím. Nejlépe je navštívit zahradnictví a poptat se osobně . Kdyby jste byl v oblasti Podkrkonoší, Jíčín směrTrutnov, tak vám kousky odryji a daruji.

jiofa

tak samozřejmě -přichytí. Nějak jsem ty y/i přehodil.

liska5

Viděla jsem žlutě panašovaný stojatý blízko obce Markvartice na Jičínsku. Byl jako vřeteno podle rohu staré chalupy až ke střeše. A tam mě učaroval. Tak jsem si pár koupila zatím do žardinek. Rostly pomalu a v nádobách vypadaly dekorativně. Slunečná strana jim vyhovovala, Jen ty mladé brslenky, co jsem zasadila do zahrady, ihned decimovali slimáci. Obsypávala jsem je tenkrát Ferramolem.. Zdá se, že se jim tolik nedaří ve vlhkém podhorském klimatu.

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Brslen Fortuneův má 2 kultivary popínavé. 1) Emerald Gaiety – ten má tmavě zelené lístky s bílým lemováním a 2) Emerald´n Gold – ten má světleji zelené lístky a žlutý lem. Popínavost obou spočívá v tom, že jsou schopny za příznivých podmínek vytvořit "vystoupavé" výhony a malými kořínky v paždí listů se přichytávat podkladu, po kterém rostou vzhůru. Je-li podkladem např. kmen stromu nebo skála, dovedou se vztyčit vzhůru až do 150cm, i když zahradníci uvádějí výšku pouze do 60cm (to bez opory). Ida

hodnocení

1x

Mám brslen Fortuneův Emerald Gold, zasazen před cca 15 lety asi 70 cm od plotu. Nejprve polehával po zemi, pak se zachytil za plot, propletl pár větviček a postil se vzhůru, nyní má výšku necelé 3 metry (a kdyby se nestříhal, bude asi vyšší). Další keříček zasazen jinde má po 6 letech výšku cca 130 cm. Mám pocit, že teprve když keřík pořádně zakoření, tak začne pořádně růst.

tm
hodnocení

0x
Tak mi odepsali z několika zahradnictví, ze bud nevi, ze by se brslen dokázal pnout a nebo ze to žádná sláva nebude... tak nevím. Videl jsem brslenem popnuty cely plot i dům do výšky jednoho patra...

tm
hodnocení

0x
Jak to tak čtu, bude to asi trochu loterie. A jakým způsobem se brslen prichytava? Jako třeba břečťan? Dělal jsem si zálusk na popinavou růži nebo okrasnou vinnou revu, ale pak mě zaujal brslen, ze neopada a hezky vypada. Nedalo by se to pro jistotu s něčím namíchat?

hodnocení

0x
Brslen fortuneův se mi pne, sám se zamotává do ok v klasickém drátěném plotu. Pokud bych chtěla rychlejší popnutí, navedla bych ho záměrně, vmotala bych větvičky. Já jsem ho naopak vymotávala, aby se jen plazil po zemi. Pak jsem je nechala i na plotě. První tam byl brslen fortuneův emerald gaiety. Když dosáhl výš od země, měl více bílé listy. Mnohem hezčí, než v prodejnách a větší listy. Bílá se nespálí sluncem. V zimě ale ztmavne, zešedne. Teď měří asi 3 metry, protože musel být stříhaný, jinak visel do vrat.
Mnohem hezčí byl ale emerald gold, protože žlutá je veselejší a hezčí barvu má i v zimě. Roste rychleji než ten bílolistý emerald gaiety. Zelenolisté druhy se v zimě často barví do vínové. Rychleji rostoucí barevné brsleny na trhu nejsou. Nenašla jsem.
Zelený se žlutým středem listů - blondy, barevný střed listu často zmenšuje.
Žlutolistý je nádherný - goldy a jiné názvy, roste pomaleji.
Golden harlequin je úžasná žlutě stříkaná barva, roste zase pomaleji. Takže na zemi nezalehne nebezpečně sousední trvalky a má mohutnější větvičky, stonky.
Harlequin - bíle stříkaný je druh, se kterým bojuji, neroste mi, zdá se mi náročný.
Brslen japonský, to je barevný s většími lístky, není tak plazivý, mi během několika málo zim všechny rostliny zmrzly. Odolné jsou pouze ty s položenými plazícími se větvičkami.
Jediná péče byla občas ustřihnout na jaře uschlý koneček, nebo ustřihnout podle přání, aby nepřekážel.
Rostlinu nabízí zahradnictví Spomyšl, zasílají. Víc druhů má zahradnictví Flos, zasílají, mají přehledné info. Bez poštovného jsou tyto rostliny v Globusu, asi i v Bauhausu nebo Obi nebo v Díké. Tam už si vybírám i konkrétního jedince podle zajímavěji vybarvených listů. A nebo na podzim jsem přikoupila hodně zlevněné v Globusu. Právě harlequina. Brslen nabízí hodně zahradnictví.
Brslen se mi pnul i po břečťanu po zdi, ale to nějak nechci.
tm
Děkuji za optimistické informace. Takže který tedy doporučujete, aby to teoreticky sneslo výšku okolo 550 m (závětří) a vyrostl co nejvýš ideálně co nejrychleji? Emeral gaiety? Muzu vzít dva druhy... Risknu a přinejhorším to nechám prorust brectanem, ten to jistí. Ještě dotaz brslen má taky nějaké přísavky jako např. břečťan nebo uchyt je čistě na tom, ze je provlecen např. jako růže? Ty přísavky břečťanu mě děsí, kdybych to neuhlidal a dostal se na fasádu... děkuji
Mne tyhle brsleny těší, ať jsou na kterémkoli místě. Holt je zahrada o tom pokus - omyl. Stejně ze začátku člověk musí čekat, než se rostlina dobře ujme, aby hezky rostla, pokaždé. Takže základ není v rostlině, ale v nás. Naučit se radovat i z mladé rostlinky, už od začátku.
Já jsem vzala brslen fortuneův emerald gaiety a později emerald gold. Byly to první barevné, na které jsem narazila v obchodech. Harlequin neprodávali, byl asi novinka později. Nekupovala jsem nic podle názvů, líbily se mi. Názvy někdy uvedené nebyly. Tyhle základní druhy se daly snadno sehnat.
Vzala bych je znovu, rostou nejlépe, zimu mi zvládaly bez problémů. Snadná péče, listy celý rok. Snad půjdou v pohodě i u Vás.
tm
Ano, je to pokus omyl. V zahradnictví bohužel mnohdy moc neporadí, radši mi řekli, že brslen se nepne, max 60 cm...
tm
hodnocení

kami: nemáte nějaké fotky, jak to vypadá, když se plazí do té výšky? Děkuji.

V zahradě to občas je i podle Murphyho zákonů. Asi to tomu brslenu nikdo neřekl, že se neumí pnout a on to nevěděl. Tak to pořád zkouší, a jde mu to. 3 metry do výšky zvládne. Ale ten žlutě panašovaný tak vysoko na plotě u nás ještě není. Jen bílý. Třeba se mu líbí víc nějaké místo. Rychleji šplhal tam, kde bylo víc vlhka, v suché hlíně roste pomaleji, jako všechny trvalky. A hlavně asi šel bojovat o světlo s klematisem a růží, které byly nad ním. Tam, kde se v okolí nic po plotu nešplhalo, tam mu stačilo ležet na zemi. Když ale i tam povyrostl jehličnan, začal se víc zvedat od země i brslen a šplhat po plotě. Ale při úmyslném proplétání by na tom tak nezáleželo. Na jednom místě se mu ale na plot šplhat nechtělo. Stejně myslím, že by fotky na netu být měly, vídám brsleny na plotě i v jiných zahrádkách. Není to vzácné. Ale vídala jsem ten žlutý, bílý zatím ne.
To je jako u brečťanů. Mám druh, který se pne krásně po zdi a hezky se rozvětvuje. Taky existuje druh, který má velké kulaté listy nevykrajované a na zdi se při své váze těžko drží a roste hodně rychle, vypadá exoticky, ale na zdi není moc hezký, nerozvětvuje se moc. Pak pestrý druh, ten se na zeď vůbec chytit neumí a leží na zemi.
Pak mám brslen zelený, kterému nejde se rozvětvovat, roste rychle, ale má jen samostatné stonky. Neumí pokrýt zem, má jiné vlastnosti, je to omyl toho barevného, jeden stonek zezelenal a začal růst úplně jinak. Jako živá provázková záclona mi připadal. V zimě zůstával zelený, což mne moc těší, že nejde do vínové barvy.

tm
hodnocení

kami: sháním právě něco pnoucího k zádveří, aby nebylo "tolik vidět ke dveřím". Ideálně tedy něco stálezeleného. Nejdřív mě samozřejmě napadl břečťan, jenže u toho se děsím, že až ho neuhlídám, zničí fasádu. Pak jsem oželel myšlenku stálezelenosti a pracoval jsem s verzemi pnoucích růží (tolik necloní, ale krásně kvetou velkou část roku - jenže trny poblíž vchodu...), divoké vinné révy (rychle roste a doroste vysoko - jenže jsem narazil na limity její odolnosti a taky kromě dvou zahradnictví jsem ji nikde na webu nenašel - zde by asi nejvyšší šance byla réva amurská, jenže cena asi 400 za sazenici s nejistým výsledkem). Zimolezy, hortenzie, psí vína atd. jsem nějak zavrhl. Stejně jako trubač a vistarii - ty mám o pár metru vedle a živoří. Pak jsem na plotě v Praze viděl brslen a zaujalo mě to - navíc neopadavý, relativně úzký a nezabírající prostor do šířky, takže splněna hlavní počáteční podmínka. V zahradnictvích sice tvrdí, že do 3 m mi to nevyroste, ale uvidíme... viz zkušenosti pěstitelů výše. Osobně bych to viděl tak, že koupím bílou a žlutou odrůdu, zasadím a až se začne plazit po zemi, budu výhonky směřovat místo po zemi na konstrukci. Některým půdopokryvným je jedno, jestli rostou v horizontálním i vertikálním směru.

Nedal by se do mé pošty vložit Váš email? Mám pocit, že tam fotky přenesu snadněji. Odkazy sem jen kopíruji a u fotky to nejde.
tm
Kami: marektomas@gmail.com snad to nebude někomu vadit takhle. Děkuji
Jak se líbily fotky přes email, povedlo se?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]